Juridisch hulp

Themapagina ontslag

Terug
Heeft u een dienstverband dan bestaat er altijd het risico dat u met ontslag wordt geconfronteerd. Wanneer uw werkgever aangeeft afscheid te willen nemen heeft dat waarschijnlijk een grote impact en er komen dan veel vragen bij u op. Kan mijn werkgever mij ontslaan? Wat kan ik daartegen doen? Wat gebeurt er na mijn ontslag? En hoe zit het met mijn inkomen of uitkering na het ontslag?

Veel voorkomende redenen van ontslag zijn langdurige arbeidsongeschiktheid of ziekte, reorganisatie in verband met formatietekort of disfunctioneren. Het gebeurt ook regelmatig dat de werkgever een aanbod doet voor beëindiging van een dienstverband met wederzijds goedvinden (via een zogenaamde vaststellings- of beëindigingsovereenkomst). Wordt u geconfronteerd met ontslag stem dan niet zo maar ergens mee in maar neemt u dan eerst contact met ons op.

Ontslagrecht in het onderwijs
Het onderwijsrecht (en zo ook het ontslagrecht) is een rechtsgebied dat op sommige punten afwijkt van het reguliere arbeidsrecht. Daarbij komt ook dat er een aanzienlijk verschil is tussen de rechtspositie van de leraar in het openbaar onderwijs en bijzonder onderwijs. Met de introductie van de Wet werk en zekerheid per 1 juli 2015 valt het bijzonder onderwijs echter onder het reguliere ontslagrecht. Afhankelijk van de reden (grondslag) voor ontslag zal de werkgever in het bijzonder onderwijs voor een ontslag naar de rechter óf naar het UWV moeten stappen. Er gelden bij ontslag in het bijzonder onderwijs nog wel aanvullende afspraken in de cao. In tegendeel tot het bijzonder onderwijs valt het openbaar onderwijs niet onder het reguliere ontslagrecht  Voor het openbaar onderwijs is het ontslagrecht nog bijna in zijn geheel in de cao’s geregeld.


Ledendownloads op mijnkvlo (inloggen):
  • Het verbetertraject en je rechtspositie – artikel vakblad
  • Ontslagrecht, bijzonder en openbaar onderwijs en de ww-uitkering – artikel vakblad
 
Heeft u vragen op het gebied van ontslag? Neem dan contact met ons op!
Ik heb een vraag!
Juridisch
0306937678
Onderwijs
0306937674
Aankomende activiteiten
08
mrt
Online cursus ‘Van start met...
Agendapunt bekijken
15
mrt
Webinar PTA-LO in coronatijd
Agendapunt bekijken
22
mrt
Webinar akoestiek
Agendapunt bekijken
LO-Magazine
Hèt Magazine vol nieuws,
achtergronden en praktijk...
Lees meer
Is jouw collega al lid?
  • Hoe meer leden we hebben, hoe meer we voor elkaar kunnen krijgen. Ook voor je collega’s die nog geen lid zijn.
  • Lid worden kan via..
Terug naar boven
Een ogenblik geduld alstublieft...