Juridisch hulp

Themapagina salarissen

Terug
Een belangrijke arbeidsvoorwaarde binnen een dienstverband is het salaris. U kunt daarbij denken aan de schaal en de trede waarin u bent geplaatst maar denk ook aan salarisonderdelen als de eindejaarsuitkering, het vakantiegeld en de bindingstoelage. In welke schaal u geplaatst bent hangt af van uw functie en de daarbij horende werkzaamheden en verantwoordelijkheden. Aan een functie is een salarisschaal gekoppeld. Deze schaal bestaat weer uit treden. De laagste trede in de schaal vertegenwoordigt de ondergrens van de schaal, de hoogste trede vertegenwoordigt het maximum van de schaal. 

Schaal
Welke schaal gekoppeld is aan een functie hangt af van de taken en verantwoordelijkheden die bij een functie komen kijken. Deze verantwoordelijkheden en taken zijn vastgelegd in de functieomschrijving. Aan de hand van de functieomschrijving en de in het functiewaarderingsysteem/meetsysteem opgenomen kenmerken wordt vastgesteld wat de bijpassende schaal is. Elke onderwijssector heeft zijn eigen functiewaarderingsysteem (FUWA-PO, FUWA-VO, FUWA-BVE etc.).  

Trede
De schaal waarin u ingeschaald wordt is dus afhankelijk van uw functie(omschrijving) en de daarbij horende taken en verantwoordelijkheden. Wat betreft de toekenning van de trede in de schaal ligt dat anders. Uw werkgever heeft in dit geval veel meer vrijheid en kan een werknemer bij indiensttreding op basis van bijvoorbeeld ervaring en competentie naar eigen inzicht indelen. In de cao’s zijn hier ook bepalingen over opgenomen.

Publieke downloads:Heeft u vragen op het gebied van salarissen? Neem dan contact met ons op!
Ik heb een vraag!
Juridisch
0306937678
Onderwijs
0306937674
Aankomende activiteiten
08
mrt
Online cursus ‘Van start met...
Agendapunt bekijken
15
mrt
Webinar PTA-LO in coronatijd
Agendapunt bekijken
22
mrt
Webinar akoestiek
Agendapunt bekijken
LO-Magazine
Hèt Magazine vol nieuws,
achtergronden en praktijk...
Lees meer
Is jouw collega al lid?
  • Hoe meer leden we hebben, hoe meer we voor elkaar kunnen krijgen. Ook voor je collega’s die nog geen lid zijn.
  • Lid worden kan via..
Terug naar boven
Een ogenblik geduld alstublieft...