Onderwijstype of -thema

Thema: Arbo en Huisvesting

Terug
Veilige gezonde werkomgeving
Als docent bewegingsonderwijs is het van belang dat je voorzien bent van een veilige en gezonde werkomgeving. De bouw, de inrichting en uitrusting van de zaal moet zodanig zijn dat er een veilige en gezonde werkomgeving geborgd wordt.
De zaal mag geen problemen opleveren als het gaat om jouw gezondheid en die van de leerlingen. Naast het feit dat de zaal een veilige en gezonde werkomgeving dient te bieden, is het ook van belang dat je alle onderdelen uit het vakwerkplan kunt uitvoeren.


Complexe vraagstukken
Vaak komt het voor dat huisvestingsvraagstukken zeer complex zijn doordat veel scholen gebruikmaken van diverse soorten gymnastieklokalen en sportaccommodaties. Hierbij is er veel onduidelijkheid over de verantwoordelijkheden, rechten en plichten van gemeenten, eigenaren, beheerders, exploitanten, de school en de medegebruikers. Onduidelijkheden wat betreft planning, nieuwbouw/ uitbreiding/ aanpassing, inrichting, onderhoud, periodieke controle van het gebouw en inrichting, controle op veiligheid, risico- en inventarisatie werkplek, meldingsprocedure en de bedrijfshulpverlening. Zorg dat je zicht en duidelijkheid van zaken hebt op deze punten met betrekking tot je werkplek.
 

Een carrière lang lesgeven
Wil je een carrière lang lesgeven, dan is je gezondheid een van je kostbaarheden. Het is als docent bewegingsonderwijs van belang om tijdig signalen op te pakken en actie te ondernemen. Dit kunnen signalen zijn op het gebied van (verkeerd) stemgebruik, gehoor (akoestiek), rug- en nekklachten. Het verzorgen van de lessen bewegingsonderwijs is (o.a.) een zeer fysiek beroep in een bijzondere werkomgeving. Dit maakt het beroep leuk en uitdagend, maar zorgt ook voor een hoge (lichaams)belasting.
 

Heb je vragen op het gebied van Onderwijshuisvesting en /of Arbo? Neem dan contact met ons op!
 

Trends en actualiteiten
  • Overheveling buitenonderhoud
Op 1 januari 2015 wordt het budget voor het buitenonderhoud en de aanpassing van primair onderwijsgebouwen overgeheveld van gemeenten naar schoolbesturen. Deze wetswijziging is inmiddels door de Eerste en Tweede Kamer aangenomen en gepubliceerd in de Staatscourant. De VNG zorgt voor een nieuwe modelverordening die rond de zomer van 2015 zal worden gepubliceerd.
 
  • Akoestiek/geluid
De KVLO heeft een nieuw document met daarin alle verschillende informatie verzameld met betrekking tot akoestiek en geluid in de gymzaal. Dit document is bij de downloads te vinden op mijnkvlo (alleen voor leden van de KVLO/inloggen via de bovenbalk van de website). Ze kunnen ook hier aangevraagd worden.
 


FAQ

  • Huisvesting                                                                                
  • Arbo (o.a. akoestiek)


Downloads


Link

  • Gevolgen vernieuwde modelverordening onderwijshuisvesting 2014 in het kort


Arbo-links

http://www.arbocatalogus-po.nl
http://www.arbocatalogus-vo.nl
http://wetten.overheid.nl
 

Bouw en inrichting

http://www.ruimte-ok.nl
http://sportvloerenlijst.nocnsf.nl

Ongelinkte onderdelen kunnen met ons contactformulier aangevraagd worden.
Ik heb een vraag!
Juridisch
0306937678
Onderwijs
0306937674
Aankomende activiteiten
06
sep
Startdag van de master LO en...
Agendapunt bekijken
15
sep
Leerplanontwikkeling...
Agendapunt bekijken
20
sep
Online cursus ‘Van start met...
Agendapunt bekijken
LO-Magazine
Hèt Magazine vol nieuws,
achtergronden en praktijk...
Lees meer
Is jouw collega al lid?
  • Hoe meer leden we hebben, hoe meer we voor elkaar kunnen krijgen. Ook voor je collega’s die nog geen lid zijn.
  • Lid worden kan via..
Terug naar boven
Een ogenblik geduld alstublieft...