Voordelen

Korting contributie docenten

Terug
Voor KVLO-leden die werkzaam zijn in het HBO, MBO, VO (ook bij OMO), PO dan wel bij WVOI of de Kenniscentra, is het op basis van de cao's mogelijk om een deel van de contributie terug krijgen. Dit is een fiscale regeling waarbij je werkgever de contributie via jouw brutoloon verrekent met de eindejaarsuitkering.

Dit is een fiscale regeling waarbij je werkgever de contributie via jouw brutoloon verrekent met de eindejaarsuitkering. Afhankelijk van je belastingtarief kan je voordeel oplopen tot ruim € 90,- per jaar!
 
Wat moet je doen?
Je hebt een bewijs nodig van de contributie die je als lid van de KVLO in het lopende jaar betaald hebt. Het hiervoor benodigde betaalbewijs wordt eind september van ieder jaar door de KVLO digitaal beschikbaar gesteld. Is je mailadres niet bij ons bekend dan sturen we het bewijs per post naar je toe. Het betaalbewijs lever je voor 1 november bij je werkgever in. Je werkgever zorgt vervolgens voor de administratieve verwerking.
 
Hoe vindt de verrekening plaats?
Je werkgever verrekent het bedrag op het betaalbewijs eenmalig met je eindejaarsuitkering. Je betaalt hierdoor minder belasting over je eindejaarsuitkering en deze zal daardoor netto hoger uitvallen.
 
Hoeveel voordeel kun je krijgen?
Wanneer je de maximum contributie van € 175,- betaalt aangevuld met een gemiddelde afdelingscontributie van € 10,- betaalt, en je valt in het maximum belastingtarief van 49,5%, kan je dit tot wel € 92,- korting per jaar opleveren! Uiteraard valt niet iedereen (was het maar waar!) in dit maximumtarief, maar deze regeling levert toch voor de meeste werkzame leden een voordeel van 37% op (€ 69).
 
Vragen?
Wij hebben de belangrijkste veelgestelde vragen over deze regeling hieronder voor je op een rijtje gezet.


Veelgestelde vragen over de fiscale regeling voor contributie

 

De KVLO spreekt met werkgevers een fiscale regeling af over de vakbondscontributie. Die wordt vastgelegd in de cao. Dankzij deze regeling krijg je een deel van de betaalde contributie via je werkgever terug.
Lees hieronder verder voor antwoorden op veelgestelde vragen:

 

Wat houdt de regeling precies in?
Via de fiscale regeling voor de vakbondscontributie krijg je een gedeelte van de betaalde vakbondscontributie in een jaar terug. Dit financieel voordeel krijg je niet rechtstreeks van de KVLO terug, maar van je werkgever. Die verrekent eenmalig de betaalde contributie met je bruto eindejaarsuitkering. Je voordeel kan oplopen tot 49,5 procent korting op het betaalde contributiebedrag, ofwel ruim 92 euro op jaarbasis!

 

Hoe vindt de verrekening plaats?
Je werkgever verrekent het bedrag dat op het betaalbewijs staat aan betaalde contributie eenmalig met je bruto eindejaarsuitkering. Dit betekent concreet dat het bedrag bruto wordt ingehouden en netto weer wordt uitbetaald op dezelfde loonstrook. Hierdoor betaal je over dit bedrag geen loonbelasting.

 

Kom ik in aanmerking voor de fiscale regeling?
De KVLO heeft met de volgende cao's een voordelige fiscale regeling afgesproken: HBO, MBO, VO (waaronder OMO), PO dan wel bij WVOI of de Kenniscentra.
Val je dus onder deze cao's dan kun je een gedeelte van de betaalde contributie via je werkgever terugvragen.

 

Hoe kan ik van de regeling gebruik maken?
Wanneer in je cao een fiscale regeling is opgenomen en je het betaalbewijs van de betaalde contributie hebt ingevuld en ondertekend, lever je het bewijs bij je huidige werkgever in. Als de regeling in de cao is vastgelegd, dan is je werkgever verplicht deze toe te passen. Je blijft je contributie gewoon aan de KVLO betalen.

 

Kan ik contributie over voorgaande jaren ook laten verrekenen?
Nee dat kan niet. Alleen betaalde contributie in het lopende kalenderjaar kan fiscaal verrekend worden.

 

Ik werk maar een gedeelte van dit jaar, wat nu?
Je kunt gewoon je betaalbewijs ondertekend bij je huidige werkgever inleveren, en het gehele bedrag wordt dan verrekend.

 

Ik heb dit jaar meerdere werkgevers gehad, wat nu?
Je kunt gewoon je betaalbewijs ondertekend bij je huidige werkgever inleveren, en het gehele bedrag wordt dan verrekend.

 

Ik heb twee (of meer) verschillende werkgevers, hoe gaat dat?
Je kunt je betaalbewijs het best inleveren bij de werkgever waar je de meeste uren werkt. Het is namelijk niet mogelijk het betaalbewijs bij beide werkgevers in te leveren.

 

Mijn werkgever wil niet meedoen, wat nu?
Als de regeling in de cao is vastgelegd, is de werkgever verplicht deze toe te passen. Je kunt je werkgever hierop wijzen. Mocht je werkgever dan nog weigeren, neem dan contact op met je vakbondsbestuurder.

 

Ik ben gepensioneerd, heb ik nu ook recht op teruggave van de vakbondscontributie?
Nee. De fiscus geeft op haar eigen website aan dat vakbondscontributie niet tot het loon behoort. Dit betekent dus dat alleen mensen die loon ontvangen gebruik kunnen maken van een dergelijke voorziening.

 

Ik heb een uitkering, heb ik nu ook recht op teruggave van de vakbondscontributie?
Nee. De fiscus geeft op haar eigen website aan dat vakbondscontributie niet tot het loon behoort. Dit betekent dus dat alleen mensen die loon ontvangen gebruik kunnen maken van een dergelijke voorziening.

 

Kan ik de jaaropgave ook bij de jaarlijkse belastingopgave inleveren?
Nee. Dat heeft geen zin. De verrekening, het fiscale voordeel, wordt behaald bij de eenmalige verrekening met de bruto eindejaarsuitkering.

 

Hoe kom ik aan het betaalbewijs?
Het betaalbewijs wordt eind september via e-mail naar je toegezonden. Is er geen e-mailadres van je bekend dan sturen we het bewijs per post naar je toe.
Ben je het kwijtgeraakt of heb je het begin oktober nog niet ontvangen dan kun je het betaalbewijs via dit formulier bij de KVLO opvragen.

Ik heb een vraag!
Juridisch
0306937678
Onderwijs
0306937674
Aankomende activiteiten
06
sep
Startdag van de master LO en...
Agendapunt bekijken
15
sep
Leerplanontwikkeling...
Agendapunt bekijken
20
sep
Online cursus ‘Van start met...
Agendapunt bekijken
LO-Magazine
Hèt Magazine vol nieuws,
achtergronden en praktijk...
Lees meer
Is jouw collega al lid?
  • Hoe meer leden we hebben, hoe meer we voor elkaar kunnen krijgen. Ook voor je collega’s die nog geen lid zijn.
  • Lid worden kan via..
Terug naar boven
Een ogenblik geduld alstublieft...