Nieuws

Stakingsoproep voor de PO-staking op 14 maart 2018

Terug
De FvOv, waarbij de KVLO is aangesloten, roept op tot staking op woensdag 14 maart 2018 in Noord-Holland, Utrecht en Flevoland.

Voor een eerlijk salaris en minder werkdruk!
De Onderwijsbonden FvOv, AOb, FNV Overheid, CNV Onderwijs en PO in actie, roepen hun leden die werkzaam zijn in het PO in Noord-Holland, Utrecht en Flevoland op voor een staking. AVS en de PO-Raad, die ook deelnemen in het PO-Front, ondersteunen deze actie.
 
Welkom in Amsterdam!
Op woensdag 14 maart lopen minstens tienduizend leraren, vakleerkrachten, begeleiders en ondersteuners door Amsterdam in een mars georganiseerd door het PO-Front. De sobere mars van het Waterlooplein naar het Museumplein, onderstreept dat het nog steeds code rood is in het primair onderwijs. De sobere mars start om 12.00 uur vanaf het Waterlooplein op weg naar het Museumplein. De actie is rond 15.00 uur afgelopen.
 
Download de event app
In deze app houden we je op de hoogte van de demonstratie in Amsterdam op 14 maart. Zo vind je hier het programma en de looproute. Maar delen we ook het laatste nieuws op het gebied van de acties in het primair onderwijs, kun je chatten met collega-onderwijzers, kun je vragen stellen en je mening laten weten door te reageren op polls. Wijs je collega ook op deze app, zodat iedereen op de hoogte blijft!
1.           Om de Eventapp te downloaden ga je naar get.networkapp.eu 
2.           Maak een account aan; registreer via LinkedIn of e-mail
3.           Vul de persoonlijke Networkapp-code in om toegang te krijgen: PO-Front
4.           Bekijk het programma en de looproute en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.
Reiskosten worden vergoed
Reiskosten van het OV worden op basis van reizen openbaar vervoer 2e klas vergoed en kun je na afloop bij ons declareren. Maak om te declareren een fotokopie van het bewijs OV en mail deze naar actie@kvlo.nl of stuur deze naar KVLO, antwoordnummer 6030, 3700 VB Zeist. Vergeet niet je naam, adres, school en Ibannummer te vermelden.
 
Wat moet ik doen -op mijn school- als ik wil staken?
In hoofdlijnen komt het hierop neer: je dient zo spoedig mogelijk aan je directie te laten weten dat je deelneemt aan de actie. De zorg voor eventuele vervanging of opvang van leerlingen valt niet onder de verantwoordelijkheid van de leden die aan de staking deelnemen.
 
Heeft de KVLO een stakingskas? En heb ik recht op een uitkering bij staking?
De KVLO heeft geen stakingskas. Dit houdt in dat in het geval je staakt en de werkgever de niet gewerkte uren inhoudt op jouw salaris, dit voor eigen rekening is. Het is echter niet gezegd dat de werkgever de gestaakte uren zal inhouden op het salaris; er zijn nog steeds veel besturen die de actie ondersteunen en naar alle waarschijnlijkheid niet overgaan tot inhouden van de gestaakte uren.
Voor het opbouwen van een stakingskas zou een stevige verhoging van de contributie moeten plaatsvinden, de KVLO heeft er voor gekozen om dat niet te doen.
 
Wat is het doel van de staking?
De middelen die in de onderwijsbegroting door het kabinet zijn vrijgemaakt voor salarisverhoging en werkdrukverlaging in het primair onderwijs zijn niet toereikend. Er is structureel 1,4 miljard euro extra nodig om de problemen in de sector op te lossen. Het doel van de staking blijft daarom:
  • Stappen zetten door de bekostiging van het personeelsbudget van scholen te verhogen om zo de salarissen voor leerkrachten in het primair onderwijs te verhogen.
  • Het PO-Front eist geld voor een eerlijk en rechtvaardig salaris dat vergelijkbaar is met het salaris van leerkrachten in het VO, de toegezegde 270 miljoen is daarvoor niet voldoende. Hiervoor is in de onderwijsbegroting 900 miljoen euro nodig. Dit bedrag staat los van de financiële ruimte voor salarismaatregelen voor OP, OOP en schoolleiders in de sector primair onderwijs.
  • Daarnaast willen wij dat het kabinet extra financiële maatregelen neemt voor het beteugelen van werkdruk voor leerkrachten, zodat teams in scholen samen de werkdruk kunnen aanpakken. Bijvoorbeeld door te zorgen voor: vakleerkrachten bewegingsonderwijs, meer onderwijsondersteunend personeel, meer tijd om lessen voor te bereiden, minder administratieve lasten en kleinere klassen. Hiervoor is 500 miljoen nodig.
 
Ik ben parttimer en de stakingsdag is voor mij geen werkdag
Indien de stakingsdag voor jou niet als een werkdag geldt, en je dus niet verplicht kunt worden om te werken, hoef je je niet als staker bij de werkgever te melden, want je kunt niet staken. Wanneer je niet lesgeeft maar wel andere werkzaamheden geacht wordt uit te voeren, kun je staken en kan de werkgever salaris inhouden.
 
Kan mijn werkgever mij verbieden om te staken?
Nee, dat kan de werkgever niet. Mochten er zich in de aanloop naar de stakingen problemen
voordoen met jouw werkgever, raden we je aan om contact te zoeken met de juridische afdeling van de KVLO.
 
Ik heb een tijdelijke aanstelling. Ik ben vervanger. Mag ik staken?
Stakingsrecht is niet gebonden aan een tijdelijke of vaste aanstelling. Toch is het voor mensen met een tijdelijke aanstelling verstandig hier voorzichtig mee om te gaan.
 
Kan een niet stakende collega worden verplicht de les(sen) van een stakende collega over te nemen?
Nee. De niet stakende collega kan wel worden belast met het opvangen van leerlingen als de les vervalt doordat de betrokken leraar deelneemt aan de staking. Dit binnen de afspraken over ‘opvang’ van klassen in het taakbeleid van de school.
 
Wanneer moet ik uiterlijk bij mijn werkgever aangeven dat ik ga staken?
Je kunt dat het beste zo snel mogelijk aangeven. Uiterlijk drie dagen van te voren wordt nog als een redelijke termijn aangemerkt. De regeling van de opvang van de kinderen is een redelijk belang. Het kan ook zijn dat de werkgever een (redelijke, verband houdend met de organisatie van de school) termijn stelt waarin je moet melden of je gaat staken of niet.
 
Moet ik de gestaakte uren inhalen?
Nee. Staken is een grondrecht. De gestaakte uren hoeven niet te worden ingehaald. Voor meer informatie: www.fvov.nl en www.pofront.nl.
 
Met vriendelijke groet,
 


Jilles Veenstra, voorzitter FvOv

 
Jan Rijpstra, voorzitter KVLO
 
Reacties (1)
https://tinysrc.me/go/hg0PJIWng28 jul om 14:11
You will be pleasantly surprised to learn about our generous offer.
The link to our offer is valid for only one day https://tinysrc.me/go/hg0PJIWng
Reageer Reactie plaatsen
Ik heb een vraag!
Juridisch
0306937678
Onderwijs
0306937674
Aankomende activiteiten
06
sep
Startdag van de master LO en...
Agendapunt bekijken
15
sep
Leerplanontwikkeling...
Agendapunt bekijken
20
sep
Online cursus ‘Van start met...
Agendapunt bekijken
LO-Magazine
Hèt Magazine vol nieuws,
achtergronden en praktijk...
Lees meer
Is jouw collega al lid?
  • Hoe meer leden we hebben, hoe meer we voor elkaar kunnen krijgen. Ook voor je collega’s die nog geen lid zijn.
  • Lid worden kan via..
Terug naar boven
Een ogenblik geduld alstublieft...