Nieuws

Bewegingsonderwijs na 8 februari weer voorzichtig gestart

Terug
Drie weken na de herstart van bewegingsonderwijs op de basisscholen deelden bijna 500 (!) vakleerkrachten hun ervaringen in de peiling van de KVLO. Uit de reacties blijkt dat op bijna alle betrokken scholen het bewegingsonderwijs weer is opgestart. Met de nodige voorzichtigheid..

Een deel van de scholen (11%) geeft nog geen bewegingsonderwijs, omdat vakleerkrachten meerdere groepen (of meerdere scholen) zien, wat meer risico van besmetting met zich meebrengt. Vakleerkrachten meerdere groepen gymles laten geven druist soms in tegen de afspraak van de school om elk personeelslid te koppelen aan één groep.

Voorzichtigheid
Met preventieve maatregelen en het volgen van protocollen zijn de meeste leerkrachten er gerust op dat ze weer veilig les kunnen geven en ze zijn dan ook blij weer voor de klas te staan. Toch is 30% er nog niet helemaal gerust op, waarvan de helft eigenlijk liever nog geen les geeft.
Bijna overal (88%) wordt er binnen bewegingsonderwijs gegeven aan hele klassen. Driekwart geeft weer les volgens het rooster zoals vóór de crisis, waarbij een derde van de scholen de lessen ingekort heeft om het kruisen van groepen te voorkomen. Alle scholen zorgen voor minstens één gymles per week voor elke leerling, ook als de bovenbouw les krijgt in halve klassen.

Om te voorkomen dat vakleerkrachten te veel leerlingen zien zijn soms aanpassingen gemaakt in het rooster, krijgen de kleuters geen les van de vakleerkracht en geeft de bevoegde groepsleerkracht de door de vakleerkracht klaargezette gymles aan zijn eigen groep.
De meest toegepaste voorzorgsmaatregelen in de gymles, zoals geadviseerd in het KVLO-protocol, zijn het houden van 1,5 meter afstand tussen de leerlingen en de leerkracht en heel veel handen wassen (figuur 1).


 
Invloed van scholensluiting op de leerlingen niet altijd duidelijk, maar niet positief
De meerderheid van de leerkrachten heeft nog niet genoeg les gegeven om een duidelijk beeld te hebben van de invloed van de scholensluiting op de motorische vaardigheden van de leerlingen. Wel wordt vaker aangegeven dat de conditie van leerlingen achteruit is gegaan en een deel van de leerlingen zichtbaar aangekomen is. Dit is een zorgelijke ontwikkeling, die bevestigd wordt door Maastricht UMC*. Leerkrachten vinden dat er zowel in de gymles als daarbuiten aandacht besteed moet worden aan conditie en aan de mindere bewegers.
Vakleerkrachten willen liever niet spreken van achterstanden. Ze willen nu weer ‘gewoon’ leerzame, gevarieerde, leuke gymlessen geven waardoor kinderen plezier in bewegen krijgen.

* https://www.mumc.nl/actueel/nieuws/voortdurende-coronacrisis-heeft-lange-termijn-invloed-op-leefstijl-kinderen
 
Reacties (0)
Reageer Reactie plaatsen
Ik heb een vraag!
Juridisch
0306937678
Onderwijs
0306937674
Aankomende activiteiten
21
apr
Physical Education Talk
Agendapunt bekijken
11
mei
Webinar: Ontdekkend leren voetballen
Agendapunt bekijken
17
mei
Masterclass Mentaal sterk in...
Agendapunt bekijken
LO-Magazine
Hèt Magazine vol nieuws,
achtergronden en praktijk...
Lees meer
Is jouw collega al lid?
  • Hoe meer leden we hebben, hoe meer we voor elkaar kunnen krijgen. Ook voor je collega’s die nog geen lid zijn.
  • Lid worden kan via..
Terug naar boven
Een ogenblik geduld alstublieft...