Nieuws

1-meting VO: aantal LO-uren redelijk volgens landelijke norm; Vmbo TL/GL blijft wat achter

Terug
Het Mulier-instituut heeft in 2018 de geplande 1-meting lichamelijke opvoeding in het voortgezet onderwijs afgenomen (de 0-meting vond plaats in 2014 ). Zij concludeert dat in alle onderwijsstromen van het voortgezet onderwijs de nodige aandacht is voor lessen lichamelijke opvoeding.

Vwo-leerlingen krijgen met 2 lesuren per week exact volgens de landelijke norm les (zie beleidslijn inspectie 2014). Havo-leerlingen zitten er iets onder (gemiddeld per week 2.16 uur i.p.v. 2.2 uur). Het lesaanbod voor Vmbo BBL en KBL is met 2.5 uur per week precies volgens de landelijke norm, maar de theoretische/gemengde leerweg (TL/GL) daarentegen blijft wat achter (gemiddeld 2.39 i.p.v. 2.5 lesuren per week). Dit was in 2014 ook het geval.

Vmbo-leerlingen zijn ook buiten school minder sportief actief: ruim drie kwart van de scholieren geeft aan wekelijks te sporten (78%). Scholieren van het vmbo (71%) sporten aanzienlijk minder dan die van het vwo (87%).

De KVLO vindt de teruggang van het aantal lesuren bij het Vmbo TL/GL zorgelijk en wil met OCW en de onderwijsinspectie kijken naar oorzaken en eventuele oplossingen. Temeer ook, omdat de sectieleiders lichamelijke opvoeding over de hele linie aangeven dat de lestijd de laatste jaren enigszins is afgenomen, vooral in de brugklassen. Aan de andere kant roosteren VO-scholen net als in 2014 ook in 2018 nog steeds in het eerste leerjaar de meeste tijd in, gemiddeld 145 minuten (3 lesuren van bijna 50 minuten) per week. De wekelijkse lestijd loopt in de daaropvolgende leerjaren terug naar 96 minuten (2 lesuren van bijna 50 minuten) in het vierde leerjaar.

Schoolleiders zeer tevreden over de kwaliteit van het vak lichamelijke opvoeding
Over de kwaliteit van het vak lichamelijke opvoeding zijn schoolleiders van middelbare scholen over het algemeen zeer tevreden. Ze beoordelen die met een ruime voldoende (rapportcijfer 7,9), iets hoger dan de vakdocenten (rapportcijfer 7,6). Deze rapportcijfers zijn gelijk aan de rapportcijfers in 2014.

Naast de lessen lichamelijke opvoeding hebben meer scholen dan in 2014 een aanvullend lesaanbod voor geïnteresseerde leerlingen in de vorm van sportklassen en keuze-/examenvakken. Hiervan maken Havo-leerlingen relatief het meest gebruik, maar het betreft in totaal nog geen 10 procent van alle leerlingen. Voor de rest lijkt de ontwikkeling van het extra-curriculaire aanbod aan bewegen en schoolsport op het voortgezet onderwijs tot stilstand gekomen. Bij een flink deel van de scholen beperkt dit aanbod zich tot de jaarlijkse sportdag.

Sportclinics en pauzeactiviteiten worden relatief vaak maandelijks aangeboden, maar dit gebeurt maar bij een op de vijf scholen.


Download
1-meting lichamelijke opvoeding en sport in het VO 2018
Reacties (0)
Reageer Reactie plaatsen
Ik heb een vraag!
Juridisch
0306937678
Onderwijs
0306937674
Aankomende activiteiten
21
apr
Physical Education Talk
Agendapunt bekijken
11
mei
Webinar: Ontdekkend leren voetballen
Agendapunt bekijken
17
mei
Masterclass Mentaal sterk in...
Agendapunt bekijken
LO-Magazine
Hèt Magazine vol nieuws,
achtergronden en praktijk...
Lees meer
Is jouw collega al lid?
  • Hoe meer leden we hebben, hoe meer we voor elkaar kunnen krijgen. Ook voor je collega’s die nog geen lid zijn.
  • Lid worden kan via..
Terug naar boven
Een ogenblik geduld alstublieft...