Nieuws

1 op 5 ‘stemt op zijn sportschoenen’ bij gemeenteraadsverkiezingen

Terug
(Bericht: Allesoversport) Onderzoeken van Mulier Instituut en GFK geven aan dat sportonderwerpen flink meetellen. In de gemeenten waar Stemwijzer, MijnStem of Kieskompas beschikbaar zijn, kun je dat zelf checken.

In 44 gemeenten zijn er Stemwijzers waarmee je je kunt oriënteren op welke partij je gaat stemmen. En in 35 gemeenten wordt het Kieskompas aangeboden. En dan is er ook nog MijnStem. Check via www.gemeenteraad.nl of je woont in één van de gemeenten (66% van alle gemeenten) met een stemhulp.
Volgens onderzoeken van Mulier Instituut en GFK (in opdracht van NOC*NSF) telt de sport behoorlijk mee bij de verkiezingen op 21 maart 2018. Daarbij zijn echter geen andere lokale thema’s als wonen, veiligheid, werken en zorg meegenomen. De stemwijzers zullen hier de komende tijd mogelijk een ander beeld in geven.


Sport slaat een brug naar andere sectoren

Desalniettemin lijkt sport de wind mee te hebben. In de Sportcampagne van NOC*NSF, sportbonden, vereniging Sport en Gemeenten en Sportkracht12 ligt het accent op de maatschappelijke rol van de sport. Door zich breder te positioneren, probeert sport een brug te slaan naar zorg, onderwijs, kinderopvang en bijvoorbeeld ruimtelijke ordening. Dat is een ander verhaal dan de eeuwige roep om een nieuw clubgebouw. Open clubs denken verder dan accommodatie en competitie, stellen zich open naar de samenleving en leveren zo een grotere maatschappelijke bijdrage. Mogelijk speelt die transitie al een rol in de voor de sport positieve uitslag van het Nationaal Sportonderzoek van Mulier.


Meer investeren in schoolzwemmen

gemeenteraadsverkiezingen mulierEen op de vijf stemgerechtigden zegt volgens Mulier Instituut de sportstandpunten van politieke partijen mee te nemen bij de keuze. Interessant is dat ook niet-sporters en incidentele sporters het in meerderheid (63 procent) belangrijk vinden dat de gemeente geld uitgeeft om sportbeoefening te stimuleren. Hoe meer iemand sport, hoe belangrijker dat gevonden wordt. Op de vraag waar bezuinigd of juist geïnvesteerd moet worden, is schoolzwemmen de grote winnaar: 42 procent van de ondervraagden (een representatief internetpanel van volwassenen tussen 18 en 79 jaar) vindt dat meer in schoolzwemmen moet worden geïnvesteerd.


Lees verder op allesoversport.nl>>

Ik heb een vraag!
Juridisch
0306937678
Onderwijs
0306937674
Aankomende activiteiten
06
sep
Startdag van de master LO en...
Agendapunt bekijken
15
sep
Leerplanontwikkeling...
Agendapunt bekijken
20
sep
Online cursus ‘Van start met...
Agendapunt bekijken
LO-Magazine
Hèt Magazine vol nieuws,
achtergronden en praktijk...
Lees meer
Is jouw collega al lid?
  • Hoe meer leden we hebben, hoe meer we voor elkaar kunnen krijgen. Ook voor je collega’s die nog geen lid zijn.
  • Lid worden kan via..
Terug naar boven
Een ogenblik geduld alstublieft...