Nieuws

2018

Terug
Tweeduizendachttien was zowel figuurlijk als letterlijk een bewogen jaar. Om het nieuws van 2019 goed te kunnen volgen en op waarde te schatten, volgt hier een overzicht van de belangrijkste (KV)LO-nieuwsfeiten van het afgelopen jaar..

Januari
Uitkomsten rapportage OCW over bewegingsonderwijs nog slechter dan 1-meting!  Met als reactie van de KVLO: Wettelijke borging van de kwaliteit en kwantiteit noodzakelijk: geen gym, geen geld!

Minister Slob geeft antwoord op vragen over klunziger kinderen. In antwoord op vragen van Rudmer Heerema geeft minister Slob schriftelijk antwoord over het beweegniveau van schoolkinderen en de mogelijke invloed van het aantal uren lichamelijke opvoeding.


Februari
PO-stakingsoproep voor Groningen, Friesland en Drenthe. Start van een reeks estafette-stakingen voor het PO. Het VO zou snel volgen.


Maart
Ontwikkelscholen Curriculum.nu bekend. Voor negen leergebieden waaronder Bewegen & Sport, gaat curriculum.nu van start over de vraag wat leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs moeten kennen en kunnen. Eind januari 2019 is al de vierde feedbackronde.

Vakleerkracht LO leert kinderen goed bewegen en ontlast daarmee de groepsleerkracht. Er kwam geld vrij om de werkdruk van groepsleerkrachten in het PO te verlagen! Voor dat geld kan een school al vanaf augustus (2018) structureel een gymleraar aanstellen die alle gymlessen (minimaal 2 uur per week) aan alle groepen (1 t/m 8) gaat geven!! De KVLO heeft er een video over gelanceerd..


April
Onderwijsinspectie: niveaudaling bewegingsonderwijs in PO! in haar rapport "Staat van het Onderwijs 2016/2017". De inspectie concludeert, vooruitlopend op de rapportage Peil.Bewegingsonderwijs die een week later verscheen, dat de bewegingsvaardigheid van leerlingen in groep 8 (over een periode van 20 jaar) is verslechterd en maakt zich daar terecht zorgen over. De KVLO is niet verrast..


Mei
SP komt met initiatiefwet voor vakleerkrachten en 3 uur bewegingsonderwijs. Michiel van Nispen van de SP diende op 23 mei een (aangepast) wetsvoorstel in voor de verplichte inzet van vakleerkrachten en 3 uur bewegingsonderwijs in het PO,..


Juni
KVLO steunt campagne 'Ik Beweeg mee'. Op 25 juni 2018 is vanuit de sportwereld de publiekscampagne Ik beweeg mee, ter bestrijding van de groeiende bewegingsarmoede onder kinderen in Nederland, gestart.

Lonen omhoog en verlaging lestaak in het VO. De salarissen van leraren en ondersteuners worden per 1 juni 2018 verhoogd met 2,35 procent, en per 1 juni 2019 nog eens met 2,15 procent. Daarnaast krijgen de leraren en ondersteuners in oktober dit jaar een eenmalige uitkering van 1 procent.

Lerarenregister blijft voorlopig vrijwillig. Minister Slob heeft bekend gemaakt een pas op de plaats te maken met het verplichte Lerarenregister. Slob: ‘Pas als duidelijk is wat er nodig is om het register in te zetten als register van, voor en door de leraar gaan we de volgende stap zetten.’

Nationaal Sportakkoord ondertekend. Op vrijdag 29 juni ondertekenden VWS, VNG/VSG en NOC*NSF met aangesloten bonden het sportakkoord.


September
Merendeel Rondetafel vóór wettelijke borging... Het doel van het gesprek was inzicht verkrijgen in de meerwaarde van vakleerkrachten voor kwalitatief hoogwaardig bewegingsonderwijs en de effecten van het dalende niveau van bewegingsonderwijs.

Adviesraden willen extra sport en bewegen op school. De Sportraad, Onderwijsraad en Raad voor Volksgezondheid en Samenleving pleiten in het gezamenlijk advies ´Plezier in Bewegen´ voor extra sport en bewegen naast de gymles. Het idee is om leerlingen in het PO, VO en MBO twee keer per dag een half uur extra te laten sporten en bewegen. De KVLO vindt dat naast het goed leren bewegen in de gymles, leerlingen ook buiten de gymles voldoende moeten bewegen.


December
Tweede Kamer debatteerde over 3 uur bewegingsonderwijs. Dinsdag 11 december debatteerde de Tweede Kamer over het wetsvoorstel van de SP voor wettelijke borging van 3 uur bewegingsonderwijs met de verplichte inzet van vakleerkrachten (ALO-opgeleiden).


Alle nieuwsberichten van 2018 bekijken? Het kan vanaf deze pagina..
Reacties (3)
Hilde Bax10 jan om 12:13
Handig, overzichtelijk en prettig om verschillende belangrijke nieuwsfeiten op een rij te hebben.
Jarmo Blom22 jan om 23:23
Eens, goed initiatief. Misschien een idee om dit als bijlage te laten verschijnen op verschillende ALO instituten in de nieuwsbrief van januari!? Zodat de eerste en tweede jaars studenten meer betrokken raken in het werkveld.
webredactie23 jan om 13:10
Goed plan Jarmo. Gaan we doen!
Reageer Reactie plaatsen
Ik heb een vraag!
Juridisch
0306937678
Onderwijs
0306937674
Aankomende activiteiten
21
apr
Physical Education Talk
Agendapunt bekijken
11
mei
Webinar: Ontdekkend leren voetballen
Agendapunt bekijken
17
mei
Masterclass Mentaal sterk in...
Agendapunt bekijken
LO-Magazine
Hèt Magazine vol nieuws,
achtergronden en praktijk...
Lees meer
Is jouw collega al lid?
  • Hoe meer leden we hebben, hoe meer we voor elkaar kunnen krijgen. Ook voor je collega’s die nog geen lid zijn.
  • Lid worden kan via..
Terug naar boven
Een ogenblik geduld alstublieft...