Nieuws

Beweegrapport: Sporten alleen is niet voldoende voor kinderen om aan de beweegrichtlijnen te voldoen.

Terug
Als je denkt dat sporten voldoende is voor kinderen om aan de dagelijkse hoeveelheid lichaamsbeweging te komen kom je bedrogen uit. Alhoewel sporten aanzienlijk bijdraagt aan de dagelijkse portie bewegen, is het niet voldoende om aan de beweegrichtlijnen te voldoen. Daar is meer voor nodig!

Persbericht: Active Healthy Kids Nederland lanceert tweede Physical Activity Report Card voor Nederland.
Utrecht, 13 mei 2019 - Als je denkt dat sporten voldoende is voor kinderen om aan de dagelijkse hoeveelheid lichaamsbeweging te komen kom je bedrogen uit. Alhoewel sporten aanzienlijk bijdraagt aan de dagelijkse portie bewegen, is het niet voldoende om aan de beweegrichtlijnen te voldoen. Daar is meer voor nodig!

Daarom is de Nederlandse Physical Activity Report Card voor Kinderen en Jeugd opgesteld op basis van diverse bevolkingsonderzoeken. Het rapport geeft op basis van de best beschikbare gegevens een evidence-informed beoordeling van indicatoren of het gebied van bewegen voor gezonde kinderen en jongeren en kinderen en jongeren met een chronische medische aandoening. De resultaten van het Nederlandse onderzoek worden aanstaande maandag 13 september gelanceerd tijdens de release op het kennisevent Beweeg Het Door in Amsterdam.

Uit het rapport blijkt onder andere dat de Nederlandse jeugd een voldoende scoort op het gebied van deelname aan sport en actief transport naar school. Echter, de helft van de Nederlandse kinderen beweegt veel te weinig. Vooral in het actief spelen is een aanzienlijke daling te zien de afgelopen jaren. Onze infrastructurele faciliteiten om te bewegen scoren voldoende, daar ligt het niet aan!. De vraag is hoe we de Nederlandse kinderen weg achter het scherm en weer actief aan het spelen krijgen.

"Onvoldoende bewegen en te veel zitten legt een enorme tijdbom onder de gezondheid van de toekomstige Nederlandse bevolking" aldus Dr Tim Takken, inspanningsfysioloog in het Wilhelmina Kinderziekenhuis en initiatiefnemer van de Nederlandse Physical Activity Report Card voor Kinderen en Jeugd. "Te veel kinderen krijgen te weinig inspannende beweging. Dat is niet alleen slecht voor hart, vaten en conditie, maar onvoldoende bewegen heeft ook negatieve gevolgen voor leerprestaties, gezond gewicht en gedrag" alsdus Dr Takken. Alleen sporten is dus niet genoeg! Elke dag minimaal 1 uur bewegen moet op het menu van alle kinderen en jongeren komen. De stekker uit de ipad dus!

Het goede nieuws is dat het merendeel van de Nederlandse kinderen op sport zit. Van belang is om vooral de adolescenten niet te laten uitvallen in sport en bewegen. Dat kan via sport in de buurt of via de verenigingen, maar ook scholen kunnen hier een belangrijke rol vervullen door middel van aantrekkelijke gymlessen en buitenschoolssportaanbod. Het is ook belangrijk dat ouders het goede voorbeeld geven en meer samen met hun kind gaan sporten/bewegen.


De Nederlandse Report Card is te downloaden via http://www.super-lab.nl/wp-content/uploads/Report_Card-2018-NL-website.pdf
Reacties (0)
Reageer Reactie plaatsen
Ik heb een vraag!
Juridisch
0306937678
Onderwijs
0306937674
Aankomende activiteiten
04
mrt
ASM introductie
Agendapunt bekijken
05
mrt
Hoe kunnen jonge professionals...
Agendapunt bekijken
07
mrt
Opleiding tot docent Agressie...
Agendapunt bekijken
LO-Magazine
Hèt Magazine vol nieuws,
achtergronden en praktijk...
Lees meer
Word nu lid van de KVLO!
  • Blad, nieuwsbrief en site met:
  • Trends en ontwikkelingen
  • Scholing
  • Netwerken en kenniskringen
  • Juridische steun op jouw vakgebied
  • Collectieve verzekeringen
Terug naar boven
Een ogenblik geduld alstublieft...