Nieuws

Brede steun om nieuw kabinet te doen investeren in een ‘Sportieve Gezonde Generatie’

Terug
(Bericht NOC*NSF d.d. 12 april 2021) Samen met 25 partners (waaronder de KVLO) uit de onderwijs-, kinderopvang-, welzijn- en sport- en beweegsector heeft NOC*NSF het manifest 'Sportieve Gezonde Generatie' opgesteld. De samenwerkende partners willen dat alle kinderen tot 18 jaar goed en voldoende sporten en bewegen. Hiervoor zijn steun en maatregelen vanuit de rijksoverheid cruciaal. Het manifest is onderdeel van een groter pakket van manifesten en initiatieven dat deze week aan informateur Herman Tjeenk Willink zal worden aangeboden.

Bijna veertig procent van de kinderen van vier tot en met elf jaar en bijna zestig procent in de leeftijd van twaalf tot en met zeventien jaar voldeed in 2020 niet aan de beweegrichtlijnen. Deze kinderen hebben naast emotionele en sociale uitdagingen ook een vergrote kans op overgewicht, diabetes type 2 en chronische aandoeningen die leiden tot een verminderde weerstand en gezondheidsproblemen op latere leeftijd. Ervoor zorgen dat ieder kind in Nederland opgroeit met sport, bewegen en een gezonde leefstijl als basis heeft dan ook op lange termijn voordelen van onschatbare waarde.
 
Een sportieve gezonde generatie die voldoende sport en beweegt en die ook een goed sociaal netwerk heeft, is weerbaarder. En dat verlaagt de druk op jeugdzorg en vermindert jeugdcriminaliteit.
Anneke van Zanen-Nieberg, voorzitter van NOC*NSF

 
(Bijdrage Wiebe Faber vanaf 2.29)

Het door de samenwerkende partners opgestelde manifest maakt duidelijk dat het nu meer dan ooit duidelijk is waarom er in preventie geïnvesteerd moet worden. En dat het belangrijk is dat sport en bewegen als vast onderdeel geïntegreerd wordt in het leven van alle kinderen.

Hiervoor is een omgeving nodig waarin alle betrokkenen vanuit school, wijk, welzijn, zorg, sport én thuis zoveel mogelijk samenwerken en de openbare buitenruimte daarbij toegankelijk is voor alle kinderen. Om er echt voor te zorgen dat elk kind voldoende dagelijks en beter beweegt, is het nodig dat er een integrale en interdepartementale systeemverandering plaatsvindt die zonder de rijksoverheid niet haalbaar is.
 
Het doel is om kinderen motorisch vaardig te maken waardoor ze zelfvertrouwen krijgen, waardoor ze een leven lang plezier krijgen in bewegen én waardoor kinderen op een gezonde manier langzaam oud worden. Wij willen kinderen dat graag als goede basis meegeven zodat zij hun hele leven lang hier profijt van hebben.
Wiebe Faber, vakleraar en onderwijsadviseur KVLO

Lees verder op nocnsf.nl >>

 

Download hier het manifest >>
 
Ondertekenaars..
Reacties (0)
Reageer Reactie plaatsen
Ik heb een vraag!
Juridisch
0306937678
Onderwijs
0306937674
Aankomende activiteiten
19
mei
Bewegend leren event
Agendapunt bekijken
26
mei
Verkiezing Sportiefste VO- en...
Agendapunt bekijken
31
mei
Online cursus ‘Van start met...
Agendapunt bekijken
LO-Magazine
Hèt Magazine vol nieuws,
achtergronden en praktijk...
Lees meer
Is jouw collega al lid?
  • Hoe meer leden we hebben, hoe meer we voor elkaar kunnen krijgen. Ook voor je collega’s die nog geen lid zijn.
  • Lid worden kan via..
Terug naar boven
Een ogenblik geduld alstublieft...