Nieuws

CAO-overleg Primair Onderwijs gestrand

Terug
Sociale partners in het Primair Onderwijs hebben het overleg over een nieuwe cao op woensdag 30 maart afgebroken. Het grote struikelblok was daarbij het vervangingsvraagstuk in relatie tot de WWZ.

De PO-Raad, waarin de werkgevers zijn vertegenwoordigd, ging niet in op het bod van de bonden dat voorzag in een flinke oprekking van de mogelijkheden om binnen de nieuwe wet werknemers bij vervanging flexibel in te zetten. Tegenover deze geboden ruimte zou wat de bonden betreft een borging moeten staan die het inzetten van nul-urencontracten tot een minimum zou moeten beperken. Daartoe waren de werkgevers niet bereid.

De nieuwe Wet Werk en Zekerheid maakt het werken met opeenvolgende tijdelijke aanstellingen moeilijker. Juist in het primair onderwijs spelen die tijdelijke aanstellingen een belangrijke rol bij het vervangen van zieke collega’s. In het cao-overleg is gezocht naar mogelijkheden om te voorkomen dat klassen van zieke collega’s naar huis worden gestuurd, onder voor de invallers aanvaardbare voorwaarden.

FvOv-onderhandelaar Jilles Veenstra betreurt de opstelling van de werkgevers: ‘We hebben de werkgevers een pakket geboden dat in onze ogen de werkgevers in staat stelt te voorzien in de vervangingsvraag. Met daarbij de mogelijkheid om onder voorwaarden de nul-urencontracten toe te passen. Deze contracten zijn in onze ogen voor werknemers zeer ongunstig. Om te bereiken dat deze contracten slechts als laatste middel worden ingezet hebben we hier een verantwoordingsplicht voor werkgevers in de richting van de bonden aan gekoppeld. Dat was voor werkgevers onbespreekbaar.’

Door het stranden van het overleg loopt de sector het gevaar straks in botsing te komen met de WWZ en zullen werknemers langer moeten wachten op de 3% loonsverhoging uit het loonruimte-akkoord.

Jilles Veenstra en Sandra Roelofsen, onderhandelaars FvOv
Reacties (2)
Bezoeker 7 apr om 18:25
Beste Jilles Veenstra,

Hoe kijken de bonden aan tegen min./max. contracten? Ons bestuur heeft de vraag voorgelegd aan de GMR, om deze contracten toe kunnen te passen bij de invallers uit de gezamenlijke invalpool van 4 besturen.
Bezoeker 8 apr om 12:54
Als FvOv (KVLO is daarbij aangesloten) zijn we op voorhand geen tegenstander van de inzet van min-maxcontracten om te voorzien in zowel de wat meer structurele vervangingsvraag en in de vervanging op de piekmomenten (bijvoorbeeld bij een griepgolf). De min dient daarbij in lijn met de cao wel vastgesteld worden op een werktijdfactor van 0,2. De inzet van deze contracten komt bovenop de inzet van vervangers op vaste contracten. Jilles Veenstra
Reageer Reactie plaatsen
Ik heb een vraag!
Juridisch
0306937678
Onderwijs
0306937674
Aankomende activiteiten
06
sep
Startdag van de master LO en...
Agendapunt bekijken
15
sep
Leerplanontwikkeling...
Agendapunt bekijken
20
sep
Online cursus ‘Van start met...
Agendapunt bekijken
LO-Magazine
Hèt Magazine vol nieuws,
achtergronden en praktijk...
Lees meer
Is jouw collega al lid?
  • Hoe meer leden we hebben, hoe meer we voor elkaar kunnen krijgen. Ook voor je collega’s die nog geen lid zijn.
  • Lid worden kan via..
Terug naar boven
Een ogenblik geduld alstublieft...