Nieuws

Cruijff, voor bewegen in en rondom de school

Terug
Wereldvoetballer, toptrainer en vanaf eind jaren negentig actief om de jeugd zowel in als rondom de school weer meer in beweging te brengen (en te houden).

Met verdriet moeten wij mededelen dat Johan Cruijff omringd door zijn familie en na een felle strijd tegen kanker, op 24 maart in Barcelona is overleden, zo meldde de Cruyff Foundation.

Wereldvoetballer, toptrainer en vanaf eind jaren negentig actief om de jeugd zowel in als rondom de school weer meer in beweging te brengen (en te houden). Cruijff zei hierover:
 
In mijn tijd was buiten spelen iets heel normaals, daar dacht je niet over na. Tegenwoordig spelen kinderen meer met hun mobiel of zitten ze achter hun computer. Logisch, maar daardoor zie je steeds meer kinderen met overgewicht en andere problemen. Weinig buiten spelen, naar school gebracht worden met de auto, brommers en minder sport op school. Vroeger werd er meer tijd genomen voor lichamelijke inspanning. De jonge generaties zijn nu dus steeds slechter belastbaar. En…

Je kunt altijd nog van baan veranderen, maar met het lichaam waarmee je geboren wordt, ga je dood. Dus zorg dat dat in orde is! En…
 
Het gymnastiekonderwijs is behoorlijk teruggedraaid. Daar zit nu een enorm gat. Het is enorm zorgelijk. Als je nu niet ingrijpt is over vijf of tien jaar de zorg niet meer betalen.
 
Bewegen in de school
Bij het actualiteitenprogramma Brandpunt in 2013 riep hij de regeringspartijen VVD en PvdA op de lichamelijke opvoeding onder begeleiding van vakleraren op de basisscholen te brengen. Hierdoor werd Cruijff, samen met Guus Hiddink en Pieter van den Hoogenband, een pleitbezorger voor vakonderwijs LO in Nederland.
 
Bewegen rondom de school
Buiten spelen zou een vak op school moeten zijn!  vond Cruijff. Omdat dit lastig te realiseren was werkte Cruijff aan praktische oplossingen: Cruyff Courts in achterstandswijken en Schoolplein14 moesten het gaan doen. Van beiden zijn er nu meer dan tweehonderd.
 
Cruyff Foundation
Verder bracht Cruijff met zijn Cruyff Foundation financiële ondersteuning van diverse grote en kleine sportprojecten voor o.a. gehandicapte kinderen op gang. De Cruyff Foundation wordt hierbij gesteund door een aantal grote vaste partners.
 
Voor Johan Cruijff gingen deuren open die voor anderen gesloten bleven. Waarschijnlijk klinkt de echo van zijn initiatieven nog heel lang door. Hopelijk blijft zijn Foundation daar garant voor staan.
 
Jan Rijpstra, voorzitter KVLO
Cees Klaassen, directeur KVLO

 
 
 
Reacties (0)
Reageer Reactie plaatsen
Ik heb een vraag!
Juridisch
0306937678
Onderwijs
0306937674
Aankomende activiteiten
06
sep
Startdag van de master LO en...
Agendapunt bekijken
15
sep
Leerplanontwikkeling...
Agendapunt bekijken
20
sep
Online cursus ‘Van start met...
Agendapunt bekijken
LO-Magazine
Hèt Magazine vol nieuws,
achtergronden en praktijk...
Lees meer
Is jouw collega al lid?
  • Hoe meer leden we hebben, hoe meer we voor elkaar kunnen krijgen. Ook voor je collega’s die nog geen lid zijn.
  • Lid worden kan via..
Terug naar boven
Een ogenblik geduld alstublieft...