Nieuws

Curriculumcommissie redelijk positief over leergebied Bewegen en Sport

Terug
Hoewel de herziening van de kerndoelen vanwege de demissionaire status van het kabinet controversieel is verklaard, zal OCW in maart per deelgebied met de vakorganisaties en SLO naar de mogelijke consequenties van de adviezen kijken.

De wetenschappelijke curriculumcommissie heeft de eerste twee tussenadviezen gepubliceerd en aan de Tweede Kamer aangeboden. In bijlage 2 van het eerste deelrapport staat een stukje over wat de commissie vindt van de voorstellen voor B&S. In principe is dat redelijk positief.
 
Bewegen & Sport
Kern van het leergebied Bewegen & Sport is het stimuleren van leerlingen om beter en met plezier deel te nemen aan beweegsituaties. Er is in het leergebied van oudsher aandacht voor ’samen reguleren van bewegingsactiviteiten’ (leren regelen) wat aansluit bij de doeldomeinen socialisatie en persoonsvorming. Het bewegingsonderwijs kan hiermee een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van brede vaardigheden zoals communiceren en samenwerken.

Per grote opdracht wordt een doorlopende leerlijn van PO naar VO geformuleerd, die telkens wordt afgesloten binnen de grote opdracht ‘Bewegen op eigen niveau’. Daar is veel ruimte voor afstemming op het niveau van de individuele leerling. Met name de samenhang die expliciet wordt gezocht met beweging buiten school is krachtig. De vakexperts zijn overwegend goed te spreken over de voorstellen.

De presentatie van de voorstellen zou door een heldere en consequent toegepaste structuur aan kracht winnen. De verbinding met de andere leergebieden had systematischer gekund. Over overladenheid wordt weinig opgemerkt en van de mondiale thema’s komt alleen gezondheid aan bod. Er zijn nog niet geëxpliciteerde mogelijkheden om bij te dragen aan gelijke onderwijskansen, zoals de mogelijkheden die sport biedt voor het versterken van het zelfvertrouwen van leerlingen die in hun thuissituatie een relatief grote afstand hebben tot de schoolcultuur.
 
Verder worden de wettelijke eisen m.b.t. het minimum aantal lesuren voor B&S bevestigd.

Hoewel de herziening van de kerndoelen vanwege de demissionaire status van het kabinet controversieel is verklaard, zal OCW in maart per deelgebied met de vakorganisaties en SLO naar de mogelijke consequenties van de adviezen kijken. De kans is groot dat een nieuw kabinet (na de verkiezingen) uiteindelijk zal beslissen over het vervolgtraject.
Reacties (0)
Reageer Reactie plaatsen
Ik heb een vraag!
Juridisch
0306937678
Onderwijs
0306937674
Aankomende activiteiten
06
sep
Startdag van de master LO en...
Agendapunt bekijken
15
sep
Leerplanontwikkeling...
Agendapunt bekijken
20
sep
Online cursus ‘Van start met...
Agendapunt bekijken
LO-Magazine
Hèt Magazine vol nieuws,
achtergronden en praktijk...
Lees meer
Is jouw collega al lid?
  • Hoe meer leden we hebben, hoe meer we voor elkaar kunnen krijgen. Ook voor je collega’s die nog geen lid zijn.
  • Lid worden kan via..
Terug naar boven
Een ogenblik geduld alstublieft...