Nieuws

Duidelijkheid van OCW: LO in VO/PrO alleen buiten en met 1,5 meter afstand tussen leerlingen

Terug
Het kabinet heeft donderdag 28 mei besloten dat jongeren van 13 tot en met 18 jaar vanaf 1 juni buiten mogen sporten zonder 1,5 meter afstand. Daarbij ontstond onduidelijkheid of dit ook voor de lessen LO in het VO/PrO geldt die vanaf 2 juni buiten gegeven mogen worden met 1,5 meter afstand tussen leerlingen.

https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/05/28/persmoment-27-mei-actuele-routekaart-coronamaatregelen

Op 29 mei heeft OCW aan de KVLO en de VO-raad laten weten dat de richtlijn van 1,5 meter afstand tussen leerlingen in het onderwijs en in de lessen LO in tact blijft.

Het OMT geeft daarbij aan dat kortstondig contact binnen de 1,5 meter niet direct tot problemen leidt. Kortom normaal spelcontact’, zoals af en toe een kort duel in het voetbal of hockey, is een gering risico en toegestaan. Activiteiten waarbij leerlingen elkaar structureel aanraken en de hele tijd bovenop elkaar zitten/liggen is uiteraard onwenselijk. M.a.w. uitvoeren met gezond verstand.

Het huidige protocol voor LO in het VO/PrO (op de pagina Hulp & Advies Onderwijs te vinden) blijft dan ook gehandhaafd. Het verschil met de sportverenigingen is dat schoolactiviteiten onder een ander regime vallen (nl. bij OCW en is voor ieder kind verplicht) dan vrijetijdsbesteding (nl. bij VWS en is op grond van individuele vrijwillige keuze), en dat er daarom andere regels gelden, ook qua aansprakelijkheidDe 1.5 mtr. afstand geldt voor het hele VO, dus ook voor LO.

Veelgestelde vraag (4 juni)
Kunnen de leerlingen ook weer gymles krijgen?

Antwoord
Ja maar alleen buiten. Daarbij is vanaf 1 juni normaal spelcontact toegestaan. Denk daarbij aan af en toe een duel bij hockey of voetbal. Afgezien daarvan dient de 1,5 meter waar mogelijk wel gehandhaafd te worden.
Reacties (17)
Marcel Verbeek29 mei om 17:51
Dan heb je dus de schoolsportcultuur en de gewone sportcultuur.
Spelen ze bij mij op school van 15.30 uur tot 16.30uur voetbal op 1,5 meter en vervolgens staan dezelfde spelers aansluitend en ook nog op hetzelfde veld waar wel "contact" mag bij de voetbalvereniging.
Is haast niet te verkopen aan de jeugd.
Kees Arisz29 mei om 18:03
Beleid, opgesteld door mensen die nooit met pubers werken.

De cursief gedrukte zijn hierboven (Het is vooral van belang het gezond verstand te gebruiken) is echter niet aan dovemansoren besteed!

Gymmers, gebruik uw gezond verstand!
Kees Berkhout 29 mei om 20:03
Niet te verkopen aan leerlingen en vakcollega's! Ik vind dit onbegrijpelijk!
Gert-Jan Nieuwstad29 mei om 20:17
Ik weet niet wat er in jullie lessen gebeurt maar leerlingen die "elkaar structureel aanraken en de hele tijd bovenop elkaar liggen en zitten" heb ik niet, komt bij mij in de les niet voor!
Ik ga gewoon mijn gezond verstand gebruiken en hoop dat ze dat bij OCW ook gaan doen.
Oproep aan de KVLO: ga in protest tegen deze belachelijke uitspraak en maak ons het werken mogelijk!
KM breda29 mei om 22:03
Wij in het in het onderwijs zijn toch juist opgeleid om op een verantwoorde manier met leerlingen om te gaan Dat is helaas niet van alle trainers binnen de sportclubs te zeggen. Maar zij mogen wel en wij niet!
Tijs Gerritsen30 mei om 20:52
Onbegrijpelijk. We zijn in een papieren werkelijkheid beland. Vanwege een ander "regime" deze onverklaarbare en onwerkelijke regels. Ga naar buiten en beweeg, dat is gezond voor het verstand!
Jeroen Van 't Klooster 30 mei om 22:25
Heel raar dit verschil, metname omdat de kleedkamer bepaald hoeveel lln je hebt, 8 tot 12 op een klas, op een buitenveld ipv binnen in een kleinere ruimte. Dus alles is al veel veiliger. De inspanningen mogen ook maar matig intensief zijn. Mijn vo lln houden liever afstand van elkaar ipv dat ze aan en op elkaar zitten. Maar goed we doen het er maar mee en hopen op snelle normalisering en gelijkwaardige afspraken en regels.
J.31 mei om 10:02
Ik vind het uitblijven van een tegengeluid vanuit de KVLO erg zorgwekkend. Ik verwacht meer proactief handelen van onze vakvereniging.
Wellicht gebeurt het op de achtergrond wel, maar de communicatie naar de leden is in mijn optiek niet goed.

Ik zou een update en reactie van de KVLO willen zien.
Eric Swinkels, adviseur onderwijs KVLO31 mei om 10:34
We begrijpen dat het besluit om de 1.5 mtr. bij LO in het VO te handhaven vragen oproept, maar mogelijk ter verduidelijking en geruststelling: voor buiten geldt “normaal spelcontact”, zoals genoemd bij voetbal en hockey. M.a.w. uitvoeren met gezond verstand.

Het verschil met de sportverenigingen is dat schoolactiviteiten onder een ander regime vallen (nl. bij OCW en is voor ieder kind verplicht) dan vrijetijdsbesteding (nl. bij VWS en is op grond van individuele vrijwillige keuze), en dat er daarom andere regels gelden, ook qua aansprakelijkheid. De 1.5 mtr. afstand geldt voor het hele VO, dus ook voor LO. Een uitzondering daarop zou ook verwarrend kunnen werken (voor leerlingen).
J.31 mei om 11:35
Beste heer Swinkels,

Allereerst dank voor de snelle reactie.

Uw mening m.b.t. verwarring in de hand werken is in mijn ogen en die van collega's niet de gehele waarheid.

Het hanteren van twee verschillende standaarden voor sport cq. bewegen zijn voor velen onduidelijker. Zeker gezien het feit dat veel leerlingen na schooltijd op dezelfde velden in verenigingsverband sporten.

Dit zorgt in mijn optiek voor verwarring. Daarnaast getuigt de analyse dat VO leerlingen veel aan elkaar zitten niet van enige expertise over lessen LO in het VO. Daar zou dus juist de taak van de KVLO moeten liggen om het OMT te informeren.
Eric Swinkels, adviseur onderwijs KVLO31 mei om 12:36
In aanvulling op mijn vorig bericht. We hebben bij het opstellen van de mogelijke activiteiten buiten op het sportveld (LO-leerlijnen) ook afgeraden dat leerlingen fysiek contact hebben. Vanuit de KVLO adviseren we bij twijfel altijd het zekere voor het onzekere te nemen en dat is in dit geval het volgen van het advies van het OMT/OCW: houdt 1,5 m afstand. Kortstondig contact tijdens bijvoorbeeld spel is niet erg.
De vragen en antwoorden (elders op de website) zijn aangepast op basis van de vragen die zijn gesteld tijdens de webinar en de FAQ live sessies. Goede suggesties en voorbeelden uit het werkveld zijn daarin ook opgenomen. Heb je nog vragen, dan laat het ons weten.
Eric Swinkels, adviseur onderwijs KVLO31 mei om 12:41
Beste Jeroen, we zijn juist ook voor om onduidelijkheden of relevante vragen door te geven aan overheidsinstanties. Dat doen we als het nodig is dagelijks. Zodra we duidelijkheid kunnen geven, dan doen we dat direct.
Paul Heus 4 jun om 18:04
In mijn gesprek met minister Slob en Vice voorzitter Vo Raad, ( V Asseldonk) gaven zij beiden volmondig aan dat sporten binnen 1,5 m was toegestaan, voor jongeren < 18 en buiten. ( zie artikel Gooi en Eemlander woensdag 3 juni! ) Zij waren bij ons op school.
Er is niet aangegeven of er dan een maximum aantal leerlingen is. ( en ik heb het helaas niet gevraagd)

Ik wil zelf graag weten of een we dus toernooitje kunnen doen of een Sportdag. Leuk als afsluiting van het jaar.
Eric Swinkels, adviseur onderwijs KVLO 5 jun om 09:27
We hebben naar aanleiding van het artikel over de uilatingen van Slob en van Asseldonk contact gehad met de ministeries en VO-raad en zijn tot de bovenstaande conclusie gekomen: Daarbij is vanaf 1 juni normaal spelcontact toegestaan. Denk daarbij aan af en toe een duel bij hockey of voetbal. Afgezien daarvan dient de 1,5 meter waar mogelijk wel gehandhaafd te worden.
Een toernooi of sportdag lijkt me door het grote(re) aantal leerlingen dat tegelijk sport niet wenselijk. Het zijn wisselende groepen, je hebt als docent niet je eigen groep en controle. Ook bij sportverenigingen worden groepen uit elkaar gehouden.
Paul Heus 8 jun om 10:34
Beste Eric,

Dank voor de reactie!
Wil je zorgen dat de conclusie dan ook duidelijk op de site komt (en evt verder gecommuniceerd) ?
Het leidt toch nog tot verwarring, zelfs binnen onze sectie..
Een LO les met spelcontacten (voetbal, hockey, frisbee, etc. lijkt mij wel toegestaan dus.
Bedankt,
Webredactie 8 jun om 10:41
Hallo Paul,
Staat bij de nieuwsberichten op deze site en in de laatste nieuwsbrief.
https://www.kvlo.nl/nieuws/berichten/duidelijkheid-van-ocw3a-lo-in-vopro-alleen-buiten-en-met-12c5-meter-afstand-tussen-leerlingen.html
Marco11 jun om 10:16
Massa hysterie
Bangmakerij
1,5 meter wurgslang
Stop de lockdown
Stop de 1,5 meter

Reageer Reactie plaatsen
Ik heb een vraag!
Juridisch
0306937678
Onderwijs
0306937674
Aankomende activiteiten
03
sep
Cursusdagen Boksend Opvoeden
Agendapunt bekijken
18
sep
Skateboarden
Agendapunt bekijken
21
sep
ONLINE Cursus ‘Van start met...
Agendapunt bekijken
LO-Magazine
Hèt Magazine vol nieuws,
achtergronden en praktijk...
Lees meer
Is jouw collega al lid?
  • Hoe meer leden we hebben, hoe meer we voor elkaar kunnen krijgen. Ook voor je collega’s die nog geen lid zijn.
  • Lid worden kan via..
Terug naar boven
Een ogenblik geduld alstublieft...