Nieuws

Eerste geslaagden begeleidingsvaardigheden voor vakcoaches LO

Terug
Twaalf collega’s uit verschillende werkvelden zijn dit jaar aan de slag gegaan met het opfrissen en verdiepen van hun begeleidingsvaardigheden om stagiaires en beginnende collega’s te ondersteunen.

 De training is opgezet door Jan-Willem Diekerhof en Annemieke Hart vanuit de Calo te Zwolle. Het doel van de training is de kwaliteit van stagebegeleiding te blijven borgen en de gedeelde verantwoordelijkheid van opleidingsinstituut en stageschool te versterken. Beide instituten hebben immers een belangrijke rol bij de ontwikkeling tot startbekwaam docent LO van de studenten op de Calo.
 
De eerste cursisten van de training begeleidingsvaardigheden voor vakcoaches LO zijn blij met hun certificaat!
 
In de training gaat het om het professionaliseren van de huidige stagebegeleiders tot werkveldbegeleiders door het verbeteren van gespreks-, coachings- en reflectievaardigheden. Tijdens de bijeenkomsten wordt voornamelijk in kleine groepen gewerkt met diverse werkvormen zoals het oefenen van gesprekstechnieken, analyseren van eigen coachingsvaardigheden, video-analyses, et cetera. Parallel aan de cursus begeleidt de cursist op de eigen werkplek gedurende een stageperiode van de betreffende opleiding een student om zich verder te bekwamen ('learning on the job').

Aan de hand van 5 typen gesprekken (intake-, feedback-, reflectie-, ontwikkelings- en eindgesprek worden thema’s per bijeenkomst uitgediept. Zaken die aan de orde kwamen: beelden die we vormen van studenten en stagecoaches, selffulfilling prophecy, positieve psychologie, actief luisteren, observeren adhv een kijkkader (loopt ‘t, lukt ‘t, leeft ‘t), reflectiecirkel van Korthage, ui van Korthage, kernkwadrant, coachen vanuit kwaliteiten, self determination theorie (competentie, relatie, autonomie).

De cursisten waren goed gemotiveerd en hebben de opgedane kennis en vaardigheden direct in de praktijk kunnen brengen bij hun stagiaires. Op de cursusavonden was er voldoende tijd om te oefenen en elkaar van feedback te voorzien.

De training wordt twee keer per cursusjaar aangeboden. Locatie is campus 2-6 (Windesheim) in Zwolle. De eerstvolgende training zal in oktober 2016 starten, t/m december. De tweede training zal van februari t/m april 2017 zijn.

Voor vragen over de inhoud van de training kunt u mailen met Annemieke Hart ae.hart@windesheim.nl
Voor aanmelden of organisatorische vragen kunt u een mail sturen aan Loraine Veeninga-van der Laan L.veeninga@windesheim.nl
 
Reacties (0)
Reageer Reactie plaatsen
Ik heb een vraag!
Juridisch
0306937678
Onderwijs
0306937674
Aankomende activiteiten
24
jun
Papendaldagen 2019
Agendapunt bekijken
28
jun
Cursus van Mikken naar Golf op...
Agendapunt bekijken
29
jun
Bewegen met het Jonge Kind -...
Agendapunt bekijken
LO-Magazine
Hèt Magazine vol nieuws,
achtergronden en praktijk...
Lees meer
Word nu lid van de KVLO!
  • Blad, nieuwsbrief en site met:
  • Trends en ontwikkelingen
  • Scholing
  • Netwerken en kenniskringen
  • Juridische steun op jouw vakgebied
  • Collectieve verzekeringen
Terug naar boven
Een ogenblik geduld alstublieft...