Nieuws

Europese enquête over (beweeg)gedrag van jongeren

Terug
(Bericht: Sugapas) Het doel is het ontwikkelen van toepassingen die ze op een heel natuurlijke manier kan helpen een meer gezonde levensstijl te hebben, waardoor ze zich fitter en prettiger zullen voelen.

Voedingsgewoontes en het gebrek aan beweging bij jongeren in de leeftijdscategorie 13 – 18 jaar in Europa en ook in Nederland leiden in veel geval tot overgewicht. Dat is natuurlijk geen nieuws voor jullie. Het Europese beleid is er op gericht om zo veel mogelijk een gedragsverandering bij jongeren te bereiken, want op de lange termijn leidt dit tot diabetes en hart- en vaat ziekten, met enorme gevolgen voor de zorg en de kosten voor de maatschappij. Het Nederlandse preventie-akkoord sluit bij het Europese beleid aan.
 
Een consortium van acht partners uit Litouwen, Spanje, Griekenland, Oostenrijk, Cyprus en Nederland heeft onlangs een grote subsidie ontvangen vanuit Europa, het Erasmus+ project om toepassingen te ontwikkelen die een gedragsverandering bij jongeren moeten bereiken. Ook de overkoepelende Europese organisatie, EUPEA, waar de KVLO bij aangesloten is, maakt deel uit van het consortium, dat onder de naam SUGAPAS bekend staat (www.sugapas.csd.auth.gr), SUpporting GAmified Physical Activities in & out of Schools. Games for Health Europe, een non profit stichting die zich richt op spelmatige interventies om een gedragsverandering te bereiken, is voor Nederland partner in het project.   
 
Een groot deel van het project bestaat uit wetenschappelijk onderzoek. Er worden veel toepassingen op de markt gebracht, zonder dat het effect er van bekend is. Ook jullie komen daar ongetwijfeld mee in aanraking. SUGAPAS wil daarentegen zeker zijn dat de te ontwikkelen toepassingen ook effectief zijn. Daarom is een zogenaamde nulmeting onder jongeren van groot belang. Die nulmeting moet onder ongeveer 1500 jongeren in Europa gedaan worden om wetenschappelijk verantwoord te zijn. Voor Nederland vragen wij om iets meer dan 100 deelnemers. De gegevens uit het onderzoek zullen ook gebruikt worden voor de ontwikkeling van de toepassingen. En zodra deze in een stadium zijn dat die getest kunnen worden zal dat ook in Nederland gebeuren, waarna vervolgens een effectmeting zal worden gedaan. Maar daarover in een later stadium meer.
 
De vraag is om zoveel mogelijk jongeren te vragen de Nederlandse vragenlijst in te vullen. Wij zijn heel blij met jullie medewerking aan het onderzoek.
 
Wat het voor jongeren kan betekenen? Straks leuke, toffe toepassingen die ze op een heel natuurlijke manier kan helpen om een meer gezonde levensstijl te hebben, waardoor ze zich fitter en prettiger zullen voelen, en gezonder ouder worden. De vragenlijst is volledig anoniem, er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen. Wel is het mogelijk om hun mailadres door te geven als zij geïnteresseerd in het vervolg zijn.
 
Wat het voor jullie kan betekenen? Straks een aantal wetenschappelijk bewezen toepassingen die jullie kan ondersteunen in het onderwijs om het gedrag van jongeren te veranderen. En uiteraard ook een terugkoppeling van de resultaten uit Europa, die mogelijk ook meer inzicht zal geven over het huidige gedrag van jongeren.
 
De vragenlijst is online beschikbaar en kost niet meer dan 15 – 30 minuten om die volledig in te vullen. Dit is de link naar de vragenlijst:

http://titan.csd.auth.gr/surveys/index.php?sid=37372&newtest=Y&lang=nl
 

Wij stellen jullie hulp en bijdrage enorm op prijs en hopen met jullie dat wij de toekomst van jongeren positief kunnen beïnvloeden.
 
Namens het Sugapas team
 
René Luigies
Games for Health Europe
Ik heb een vraag!
Juridisch
0306937678
Onderwijs
0306937674
Aankomende activiteiten
06
sep
Startdag van de master LO en...
Agendapunt bekijken
15
sep
Leerplanontwikkeling...
Agendapunt bekijken
20
sep
Online cursus ‘Van start met...
Agendapunt bekijken
LO-Magazine
Hèt Magazine vol nieuws,
achtergronden en praktijk...
Lees meer
Is jouw collega al lid?
  • Hoe meer leden we hebben, hoe meer we voor elkaar kunnen krijgen. Ook voor je collega’s die nog geen lid zijn.
  • Lid worden kan via..
Terug naar boven
Een ogenblik geduld alstublieft...