Nieuws

Gezondheidsraad adviseert: blijvend meer bewegen en minder stilzitten

Terug
De Gezondheidsraad adviseert de minister van VWS te stimuleren dat mensen blijvend meer bewegen en minder stilzitten. De KVLO is blij met dit advies.

Hieronder is het persbericht van de Gezondheidsraad ( tekst: Eert Schoten ) te lezen. Daaronder het commentaar van de KVLO.


Veel gezondheidswinst te behalen door meer te bewegen

Er is veel gezondheidswinst te boeken als Nederlanders meer zouden gaan bewegen. De Gezondheidsraad adviseert de minister van VWS te stimuleren dat mensen blijvend meer bewegen en minder stilzitten. Daarbij kan samenwerking worden gezocht met bijvoorbeeld lokale overheden, bedrijven en scholen. Dat schrijft de raad in zijn advies Beweegrichtlijnen 2017.
 


De Gezondheidsraad heeft de recente wetenschappelijke inzichten over de relatie tussen bewegen en gezondheid verwerkt in nieuwe beweegrichtlijnen voor volwassenen, ouderen en kinderen. De raad adviseert om deze richtlijnen in de plaats te laten komen van de oude Nederlandse Norm Gezond Bewegen, de Fitnorm en de Combinorm.

In de nieuwe richtlijnen beveelt de raad nu ook aan om spier- en botversterkende oefeningen te doen en om niet te veel te zitten. Minimaal zouden volwassenen twee en een half uur per week matig intensief moeten bewegen (bijvoorbeeld wandelen of fietsen) en kinderen dagelijks minstens een uur.

Ruim de helft van de volwassenen en kinderen haalt de nieuwe richtlijnen niet, volgens cijfers van het RIVM. Voldoende bewegen verkleint het risico op hart- en vaatziekten, diabetes en depressieve sympto- men. Ook zijn er aanwijzingen dat het de kans op borst- en darmkanker zou kunnen verkleinen.

Bij ouderen verlaagt bewegen bovendien het risico op botbreuken en verbetert het de loopsnelheid en spierkracht. Voor kinderen is bewegen belangrijk, omdat het onder meer de kans op depressieve symptomen vermindert en de botkwaliteit verbetert, net als de spierkracht en  theid. Uit onderzoek blijkt dat de gunstige effecten toenemen met de hoeveelheid bewe- gen: meer bewegen is beter.

Volgens de Gezondheidsraad is meer inzicht nodig in de factoren die mensen helpen of juist belemmeren om genoeg te bewegen. Het is van belang dat mensen bewegen integreren in hun dagelijkse leven, bijvoorbeeld door te lopen of fietsen naar school of werk en door de trap te nemen in plaats van de lift. Beweegprogramma’s kunnen stimulerend werken, al is volgens de raad wel meer onderzoek nodig naar de effectiviteit van dergelijke programma’s.

Tot slot kan bewegen mogelijk bevorderd worden door daarmee rekening te houden bij de inrichting van de fysieke omgeving.


Commentaar KVLO
De KVLO is blij met dit advies. Al jaren pleiten we voor meer bewegen (o.a. met de actie 3+2 een vet/fit-idee) op school. Dat is de plek waar alle kinderen tussen hun vierde en achttiende levensjaar bereikt kunnen worden. Juist omdat het gaat om ‘Goed Leren Bewegen’, is het van belang dat er een vakleerkracht voor de groep staat. Dit kan een ALO- opgeleide zijn of iemand die de leergang bewegingsonderwijs heeft gevolgd. 

Downloads
Aanbiedingsbrief advies beweegrichtlijnen 2017
Kernadvies beweegrichtlijnen 2017


 
Reacties (0)
Reageer Reactie plaatsen
Ik heb een vraag!
Juridisch
0306937678
Onderwijs
0306937674
Aankomende activiteiten
21
apr
Physical Education Talk
Agendapunt bekijken
11
mei
Webinar: Ontdekkend leren voetballen
Agendapunt bekijken
17
mei
Masterclass Mentaal sterk in...
Agendapunt bekijken
LO-Magazine
Hèt Magazine vol nieuws,
achtergronden en praktijk...
Lees meer
Is jouw collega al lid?
  • Hoe meer leden we hebben, hoe meer we voor elkaar kunnen krijgen. Ook voor je collega’s die nog geen lid zijn.
  • Lid worden kan via..
Terug naar boven
Een ogenblik geduld alstublieft...