Nieuws

Helft van de basisschoolleerlingen vanwege corona drie maanden geen gymles gehad

Terug
(Bericht: Mulier Instituut) Van half maart tot 11 mei waren basisscholen dicht vanwege de coronamaatregelen. Ook na de gedeeltelijke openstelling in de periode van 11 mei tot en met 7 juni heeft 58% van de basisschoolleerlingen volgens de ouders geen gymles op school gehad.

Dit blijkt uit een onderzoek van het Mulier Instituut via een online vragenlijst onder ouders van kinderen van 4 tot en met 12 jaar.

Andere belangrijke uitkomsten zijn:
  • Van de kinderen die in de periode van 11 mei tot en met 7 juni wel gymles op school volgden, kreeg 68% één keer per week gymles. Dat was voor 77% van hen minder vaak dan in de periode vóór de coronamaatregelen (16 maart).
  • De gymles vond het meest buiten plaats (54% op een sport/grasveld, 35% op een schoolplein). De scholen volgen hiermee het protocol.
  • De gymles werd meestal door de vakleerkracht gym gegeven (67%).
Dit betekent dat vanwege de coronamaatregelen meer dan de helft van de kinderen in Nederland op 8 juni ongeveer drie maanden geen gymles heeft gehad. Kinderen die wel gymles op school hadden, kregen veelal minder gymles dan in de periode vóór de coronamaatregelen. De kans is groot dat dit negatieve gevolgen heeft voor de motorische ontwikkeling van kinderen en het is de vraag of er komend schooljaar nog een inhaalslag gemaakt kan worden.

Klik hier om ‘Gymles in tijden van corona’ te downloaden.
Reacties (3)
R.H. Van Dijk25 jun om 14:38
Dat veel kinderen geen gymonderwijs hebben gehad zal ongetwijfeld kloppen. Maar dat we nu gaan roepen dat ze misschien wel een motorische achterstand op hebben gelopen en dit misschien niet meer ingehaald kan worden lijkt me erg sterk overdreven. Laten we wel gewoon normaal blijven doen en niet overal meteen zo'n drama van maken. Als we nu eens onze energie zouden steken in minimaal 2 maal per week een uur gymonderwijs door een goede vakleerkracht zeg ik; daar heb je een punt
RL26 jun om 14:05
Uit persoonlijke ervaring weet ik dat ouders op sommige scholen niet (volledig) geïnformeerd zijn over het vervolgen van de gymlessen. Dus of de cijfers uit het onderzoek kloppen valt te betwijfelen. Daarnaast is de uitval van de gymlessen na 11 mei niet geheel op het conto van de school te schrijven aangezien de veiligheidsregio's en gemeenten extra voorwaarden mogen stellen waaraan bijvoorbeeld een gymzaal wel/niet gebruikt mag worden. De algemene regel "bij nood mag er in de gymzaal gesport worden" die in het protocol is opgenomen, ging/gaat hierdoor niet helemaal op.
Als jouw school de pech heeft dat zij niet beschikken over een eigen gymzaal, geen sport- of grasveld in de buurt van de school en door de schoolpauzes het schoolplein bezet is, dan kan je niet eens een gymles verzorgen, hoe graag je dat ook zou willen.

Wat betreft de achterstand in motorische vaardigheden: is die er niet al jaren? De game en i-pad generatie beweegt gewoon vele malen minder dan 30 jaar geleden. Tijd voor detachering van vakleerkrachten op alle basisscholen (via de overheid), geen mogelijkheid voor Pabo studenten om de gymbevoegdheid te halen en iedere leerling 3 uur bewegingsonderwijs per week. Want helaas zijn er ook nog stichtingen die alleen groepsleerkrachten met een gymbevoegdheid aannemen en geen vakleerkracht in dienst willen hebben.
Als al deze dingen verbeteren , dan kunnen we gaan werken aan het wegwerken van de achterstanden.
Gert Nooij27 jun om 16:44
Ik sluit mij aan bij bovenstaande laatste reactie van RL. Terug naar het oude normaal wat hoeveelheid bewegen betreft is nog steeds ' niet normaal' ! Al jaren beweegt de jeugd té weinig en er zullen inderdaad zaken structureel moeten veranderen. Meer bewegen wordt de laatste jaren ook gestimuleerd vanuit interventies - er zijn er velen en ook succesvolle - alleen is dit nog steeds niet structureel , maar meer een hap-snap-beleid, hoe goed het ook gebracht wordt. En ook nu in Coronatijd ziet men de noodzaak voor een actieve levensstijl...het wordt geroepen en daarna ? Hoe kunnen we dit een positieve draai geven ?
Reageer Reactie plaatsen
Ik heb een vraag!
Juridisch
0306937678
Onderwijs
0306937674
Aankomende activiteiten
03
sep
Cursusdagen Boksend Opvoeden
Agendapunt bekijken
18
sep
Skateboarden
Agendapunt bekijken
21
sep
ONLINE Cursus ‘Van start met...
Agendapunt bekijken
LO-Magazine
Hèt Magazine vol nieuws,
achtergronden en praktijk...
Lees meer
Is jouw collega al lid?
  • Hoe meer leden we hebben, hoe meer we voor elkaar kunnen krijgen. Ook voor je collega’s die nog geen lid zijn.
  • Lid worden kan via..
Terug naar boven
Een ogenblik geduld alstublieft...