De Doelstelling voor LO is 'leerlingen enthousiast maken voor sport en bewegen'
Het lijkt mij logisch met de beoordeling daarop aan te sluiten.
Voor mij betekent dat het volgende:
Leerlingen worden beoordeeld op;
- werkhouding tijdens de lessen (inzet-samenwerking -sportiviteit)
- progressie en niveau
NB. Leerlingen kunnen geen onvoldoende scoren als de werkhouding goed is.
Op grond van een goede werkhouding en daarnaast progressie en een goed niveau kan een 7 of hoger worden gescoord.
Ik beoordeel al meer dan 30 jaar op deze manier en merk dat leerlingen en ouders dit waarderen.
Ruud Vos.
Naschrift
Het stuk van Frans Timmermans was dan ook uit mijn hart gegrepen.
Voor velen is het beoordelen bij bewegingsonderwijs nog steeds een zoektocht. Hoe beoordeel je de individuele leerling? Het ene kind is niet de ander en de ene 7 is niet de ander..... Beoordelen met cijfers, is dat wel wat? Of beoordeel je met een kort verslag van de vorderingen aan de hand van een leerlingvolgsysteem? Hoe inzichtelijk is het beoordelen voor de leerlingen zelf?
Vele vakdocenten en/of vaksecties zijn nog steeds zoekende naar een juiste manier van beoordelen waarin recht wordt gedaan aan de leerlingen maar ook aan het vak. Het beoordelen binnen het vak bewegingsonderwijs wordt in ieder geval anders ingericht dan vroeger het geval was. In plaats van alleen een cijfer te geven, worden er nu verschillende aspecten losgekoppeld en van elkaar onderscheiden. Ook worden de verschillende mogelijke niveau’s van functioneren op elk van die aspecten vaak concreet omschreven.
Eigenlijk is beoordelen ook een verouderd begrip en moeten we het wellicht wel evalueren noemen. We willen immers de ontwikkeling of verbetering stimuleren, transparant zijn (richting zowel de leerling als ouders), specifiek en doelgericht zijn en verantwoorden, daarnaast impliceert evalueren ook dat het een doorlopend proces is.
Nog een belangrijk aspect binnen het evalueren is de hanteerbaarheid voor jou als docent. Daarbij is het ook van groot belang mee te nemen welke manier van beoordelen/evalueren de leerlingen zelf nu motiveert. Werken cijfers demotiverend en welke vormen leveren dan wel gemotiveerd beweeggedrag op?
Reden te meer om hier meer aandacht aan te besteden tijdens onze landelijke studiedagen en hier handreikingen voor aan te bieden. Zo vind je hieronder al een aantal handige links en kun je tijdens onze komende landelijke studiedagen dit onderwerp uiteraard terugvinden in het workshopaanbod ( 4 november landelijke studiedag basisonderwijs, 20 januari landelijke studiedag voortgezet onderwijs, 20 april landelijke studiedag Speciaal en praktijkonderwijs).
Meer info
- Punt voor gym: beoordelen in het voortgezet onderwijs
- Onderzoek naar deelnameniveaus bewegingsonderwijs onderbouw VO
- Overzicht leerlingvolgsystemen
Reageer
Beoordelen: Hoe doen jullie het? En motiveert het je leerlingen of juist niet? Laat het je collega's hieronder weten...
NB. Als je ingelogd reageert komt je naam er ook boven te staan..
Reacties (2)
Bezoeker30 okt om 12:28
Bezoeker31 okt om 20:52
Marcel Besselink, SBO 'de Tender'
Beoordeling op het rapport , 2x per jaar, op onderdelen samenwerking, vaardigheid en inzet is min of meer interessant voor de ouders, niet zo voor leerlingen.
Scorekaarten in portfolio map voor atletiekonderdelen en shuttlerun werken wél motiverend c.q. stimulerend.
Beoordeling op het rapport , 2x per jaar, op onderdelen samenwerking, vaardigheid en inzet is min of meer interessant voor de ouders, niet zo voor leerlingen.
Scorekaarten in portfolio map voor atletiekonderdelen en shuttlerun werken wél motiverend c.q. stimulerend.