Nieuws

KVLO steunt campagne 'Ik Beweeg mee'

Terug
Op 25 juni 2018 is vanuit de sportwereld de publiekscampagne Ik beweeg mee, ter bestrijding van de groeiende bewegingsarmoede onder kinderen in Nederland, gestart. In deze campagne worden Nederlanders opgeroepen een online petitie te ondertekenen.

De KVLO steunt deze campagne van harte en roept haar leden op de petitie te tekenen en te verspreiden via social media.
 

De petitie wordt tijdens de Sport- en Beweegdag bij de KNVB (voorjaar 2019) aan de ministers Bruins en Slob overhandigd.

Op dinsdag 26 juni zal een aantal (bekende) sportcoaches namens de sportwereld een petitie aanbieden aan de vaste Kamercommissie OCW over het belang van bewegingsonderwijs en bewegen.

De inzet van de petitie m.b.t. bewegingsonderwijs is minimaal 2 uur gym per week gegeven door een bevoegde leerkracht. Dat was voor de KVLO ook altijd het minimum en is in feite wat het Kabinet in 2014 al had afgesproken met de PO-Raad in het sectorakkoord. Volgens de laatste gegevens geeft naar schatting een kleine 70% van de basisscholen 2 uur gym, 5% geeft 3 uur of meer en nog steeds ruim 25% maar 1 uur gym per week. Het zou voor de 400.000 kinderen die nu nog maar 1 uur gym krijgen al fantastisch zijn als zij straks ook 2 uur gym kunnen krijgen, gegeven door een bevoegde (vak)leerkracht. Daardoor heeft ook deze groep minder kans op motorische achterstanden en meer kans op deelname aan de beweeg- en sportcultuur.

Blijft dat de KVLO, mede op grond van het zeer zorgelijke inspectierapport, het liefst ziet dat alle basisschoolkinderen gemiddeld 2.5 uur per week gym krijgen van een vakleerkracht, net als dat in het VMBO is vastgelegd en wordt uitgevoerd. Waarvan drie uur aan groep 1 t/m 4 en twee uur aan groep 5 t/m 8 (samen over 8 jaar is dat gemiddeld 2.5 uur) om ervoor te zorgen dat eventuele motorische achterstanden vroegtijdig kunnen worden opgespoord en weggewerkt. Dit standpunt is in lijn met onze eerdere reacties op het inspectierapport, het sectorakkoord en de initiatiefwet van de SP.
 
 
Jan Rijpstra
Voorzitter KVLO
 
Reacties (1)
Rolanda Miltenburg 4 jul om 11:15
Natuurlijk steun ik de petitie. Hoe meer uren bewegingsonderwijs aan kinderen gegeven wordt, hoe beter. En door vakleerkrachten! Het liefst elke dag, zoals mijn man in Nieuw-Zeeland kreeg.
Waarom vinden de meeste mensen bewegen noodzakelijk, maar worden er zo weinig uren voor uitgetrokken in het onderwijs? Hebben de politici zelf teveel met het hoofd en te weinig met het lijf gedaan? Vergeet bovendien niet het sociale aspect : gym is gewoon ontzettend leuk.

Een ex-gymdocente, 40 jaar op middelbare school les gegeven.
Reageer Reactie plaatsen
Ik heb een vraag!
Juridisch
0306937678
Onderwijs
0306937674
Aankomende activiteiten
24
jun
Papendaldagen 2019
Agendapunt bekijken
28
jun
Cursus van Mikken naar Golf op...
Agendapunt bekijken
29
jun
Bewegen met het Jonge Kind -...
Agendapunt bekijken
LO-Magazine
Hèt Magazine vol nieuws,
achtergronden en praktijk...
Lees meer
Word nu lid van de KVLO!
  • Blad, nieuwsbrief en site met:
  • Trends en ontwikkelingen
  • Scholing
  • Netwerken en kenniskringen
  • Juridische steun op jouw vakgebied
  • Collectieve verzekeringen
Terug naar boven
Een ogenblik geduld alstublieft...