Nieuws

Kantonrechter Eindhoven: ‘Zwangerschap in alle vakanties compenseren’

Terug
Leraren in het voortgezet onderwijs die zwangerschapsverlof hebben in de voorjaarsvakantie, herfstvakantie of kerstvakantie moeten hun vakantiedagen op een ander moment gecompenseerd krijgen. Dat heeft de kantonrechter in Eindhoven beslist in een rechtszaak die was aangespannen door de KVLO en de AOb gezamenlijk.

In de cao vo is al opgenomen dat zwangere werkneemsters tijdens hun zwangerschaps- en bevallingsverlof de vakantiedagen krijgen gecompenseerd voor de zomervakantie.

“Bij de andere vakanties in het voortgezet onderwijs waren de regels niet altijd even duidelijk”, zegt advocaat Sandra Roelofsen van de KVLO “Ons standpunt is in elk geval dat er geen onderscheid zou moeten bestaan tussen compensatie in de zomervakantie en compensatie in de andere vakanties. Waar zou je dat onderscheid op moeten baseren? Verder blijkt uit Europese jurisprudentie dat zwangerschaps- en bevallingsverlof niet kan samenvallen met welke vakantie dan ook.”
De kantonrechter oordeelde dat zwangere werkneemsters, per saldo, niet minder vrije tijd mogen overhouden dan hun collega’s die geen zwangerschaps- of bevallingsverlof genieten.

Op grond van de uitspraak van de kantonrechter kunnen werkneemsters hun werkgever vragen om zwangerschaps- en bevallingsverlof dat samenvalt met een schoolvakantie te compenseren. “Het is een uitspraak van de kantonrechter”, waarschuwt Roelofsen. “Dus de werkgever kan nog in hoger beroep gaan. Maar vooralsnog zijn wij tevreden.”
Ik heb een vraag!
Juridisch
0306937678
Onderwijs
0306937674
Aankomende activiteiten
08
mrt
Online cursus ‘Van start met...
Agendapunt bekijken
15
mrt
Webinar PTA-LO in coronatijd
Agendapunt bekijken
16
mrt
Afdelingsoverleg 16 maart 2021
Agendapunt bekijken
LO-Magazine
Hèt Magazine vol nieuws,
achtergronden en praktijk...
Lees meer
Is jouw collega al lid?
  • Hoe meer leden we hebben, hoe meer we voor elkaar kunnen krijgen. Ook voor je collega’s die nog geen lid zijn.
  • Lid worden kan via..
Terug naar boven
Een ogenblik geduld alstublieft...