Nieuws

Lijf in beweging deel 1

Terug
Wandelen in de Kalverstraat. Tv-serie (1973) over de ontwikkeling van het bewegen en de lichamelijke opvoeding in Nederland van onder andere Hans Brian, Bert Spaak, Jan Stekelenburg en Henk Terlingen.

Afgelopen jaar is Kees van Tilborg (momenteel webredacteur van canonlo.nl: de geschiedenissite van de KVLO) in het videoarchief van Beeld en Geluid in Hilversum gedoken. Hierbij is hij op zeven filmpjes uit 1973 van de serie Lijf In Beweging gestuit. Dit is een serie over de ontwikkeling van het bewegen en de lichamelijke opvoeding in Nederland van onder andere Hans Brian, Bert Spaak, Jan Stekelenburg en Henk Terlingen. Een beetje traag (naar onze maatstaven) maar ze geven een mooi tijdsbeeld en veel zaken die destijds benoemd werden, zijn anno nu (helaas) nog steeds actueel. 

De directie van Beeld en Geluid heeft ons toestemming gegeven de filmpjes te publiceren. Dat gaan we doen in zeven (oud-) nieuwsberichten en we starten met deel 1:  Wandelen in de Kalverstraat (24 minuten).     
           
Inhoud
We bewegen te weinig als gevolg van industrialisatie: landbouwmachines, lopende band, het gebruik van bromfietsen en auto's. Met als gevolg hart- en vaatziekten. Accommodaties om te bewegen voldoen vaak niet. Te weinig sportvelden en zwembaden, te weinig gymlessen, matige inrichting zalen en de netto beweegtijd in de gymles is vaak veel te kort. Bij de keuring voor militaire dienst worden veel dienstplichtigen afgekeurd. Al met al: de bewegingsarmoede in Nederland is al flink ingezet.

Wandelen in de Kalverstraat. Voorlopig staan we stil. Het zal ons veel moeite kosten om weer te gaan bewegen. Omdat we die natuurlijke fuctie hebben weggegooid voor de welvaartstaat..
 
 
Schermvullend

Meer geschiedenis sport en bewegen is te vinden op de canonlo.nl.
Reageren kan hieronder en op KVLOtwitter.
Reacties (1)
TIM10 dec om 08:06
Interessant, vooral omdat deze trend van ongezondheid zich volgens mij heeft doorgezet. Het is jammer dat er geen algehele keuring meer bestaat. Anders zouden de cijfers voor zichzelf spreken.
Reageer Reactie plaatsen
Ik heb een vraag!
Juridisch
0306937678
Onderwijs
0306937674
Aankomende activiteiten
06
sep
Startdag van de master LO en...
Agendapunt bekijken
15
sep
Leerplanontwikkeling...
Agendapunt bekijken
20
sep
Online cursus ‘Van start met...
Agendapunt bekijken
LO-Magazine
Hèt Magazine vol nieuws,
achtergronden en praktijk...
Lees meer
Is jouw collega al lid?
  • Hoe meer leden we hebben, hoe meer we voor elkaar kunnen krijgen. Ook voor je collega’s die nog geen lid zijn.
  • Lid worden kan via..
Terug naar boven
Een ogenblik geduld alstublieft...