Nieuws

Nieuwste coronamaatregelen – maatregelen m.b.t. bewegingsonderwijs blijven ongewijzigd

Terug
Op 13 oktober hebben premier Rutte en minister Hugo de Jonge in een persconferentie nieuwe corona-maatregelen afgekondigd. Wat betekent het voor het (bewegings)onderwijs?

Voor het onderwijs blijven de maatregelen ongewijzigd m.u.v. dat het dragen van mondkapjes in het VO, mbo, hbo en universiteiten nu een verplichting is. De mondkapjes mogen alleen tijdens de lessen worden afgedaan en in de kleedkamer.
 
Wat betekent het voor het bewegingsonderwijs?
De informatie op onze website en de protocollen over bewegingsonderwijs/LO blijven ongewijzigd, er zijn vooralsnog geen aanvullende maatregelen nodig m.b.t. bewegingsonderwijs/LO. Zie hiervoor ook het nieuwsbericht Binnen lesgeven na de herfstvakantie.
 
Kleedkamergebruik en douches
Bij de persconferentie is een maatregel betreffende kleedkamers en douches bij amateursport afgekondigd: douches en kleedkamers zijn gesloten. Dit geldt uiteraard voor de amateursport en hangt samen met verplaatsbewegingen en het gebruik van de faciliteiten door mensen boven de 18 jaar.

De vraag die bij veel leden leeft is of kleedkamer- en douchegebruik binnen het onderwijs wel gewoon mogelijk blijft. Wij gaan ervan uit dat deze beschikbaar blijven voor de gymles, maar hebben dit voor alle zekerheid nog expliciet laten verifiëren. OCW heeft op 19/10 bevestigd dat kleedkamers en douches in externe sportaccommodaties open kunnen blijven voor bewegingsonderwijs/LO in PO en VO!


Meer info
Factsheet Gedeeltelijke lockdown
De routekaart

Lees ook
Hyperlinks
Reacties (18)
Nike Hartlief15 okt om 21:01
Mogen kinderen van 18 jaar ( dus in het laatste jaar VO) wel gewoon teamsporten binnen de school blijven beoefenen? Of horen zij ineens bij de groep van 18 jaar en ouder en mogen dan alleen sporten beoefenen waar geen contact is?
Kim de Vries19 okt om 15:37
Mogen leerlingen van de basisschool gebruik maken van de kleedkamer in de gymzaal?
Webredactie kvlo19 okt om 16:43
@Kim: Er is nog geen definitief besluit genomen over het gebruik van kleedkamers bij bewegingsonderwijs; vooralsnog betekent dit dat er gewoon gebruik kan worden gemaakt van kleedkamers.
Webredactie KVLO19 okt om 17:13
OCW heeft op 19/10 (17.00 uur) bevestigd dat kleedkamers en douches in externe sportaccommodaties open kunnen blijven voor bewegingsonderwijs/LO in PO en VO!
Marieke19 okt om 17:21
Ik voel me een behoorlijk proefkonijn in deze.
Mis enorm krachtige stelling inname en pro-actief denken vanuit de KVLO.
Lage besmettingscijfers onder LO'ers noemen stelt me teleur, net als de mogelijkheid tot testen met CO2 meters. Is bij ons gedaan, heb je geen fluit aan, want verspreiding van aerosolen wordt daarmee niet zichtbaar.
Lesuitval beperken, PTA op orde houden lijkt van groter belang dan gezondheid van personeel en dat frustreert. Niks liever dan buiten lesgeven, maar door herfstbuien zullen er veel lessen uitvallen. Dus halve klassen ontvangen en ruimte overhouden om de optie tot afstand bewaren enigzins mogelijk te maken is toch iets dat standaard zou moeten zijn?
M Jansen 20 okt om 08:35
De studenten binnen het MBO die spel en beweeglessen volgen, wat zijn daar de afspraken voor? Zij mogen niet meer de amateursport beoefenen, maar is bewegingsonderwijs waarbij je met een groter aantal dan 4 personen binnen bent wel toegestaan ? Zij kunnen moeilijk 1,5 meter afstand houden binnen de les. Het is lastig te achterhalen wat bij deze doelgroep nu de afspraken zijn mbt het beweegonderwijs. Alvast dank.
M. Klein20 okt om 09:14
Wat te doen met de kleedkamers in externe sporthallen die zowel door verenigingen worden gebruikt als door scholen?
Bert20 okt om 09:23
Welk besluit is bepalend? OCW geeft aan dat kleedkamers in externe accommodaties open kunnen blijven, maar de veiligheidsregio geeft aan dat ze voor die accommodaties geen uitzondering maken voor onderwijs.
M. Klein20 okt om 09:30
Uit vragen en antwoorden van veiligheidsregio blijkt het volgende:

Mogen kleedkamers in wijkcentra door scholen gebruikt worden?

Nee, zolang het niet gaat om een schoolsporthal mogen de kleedkamers niet gebruikt worden.

Dus een hal die uitsluitend gezamenlijk door scholen wordt gebruikt, mag het wel, want wordt gezien als schoolinstelling. Een hal die zowel door een school wordt gehuurd als door andere sporters, moet de kleedkamers dicht houden
René 20 okt om 14:17
In het praktijkonderwijs HBO ALO wordt nog steeds klassikaal gesport met fysiek contact. B.v. Judo, turnen en ook andere contactsporten vinden plaats zonder 1,5 meter afstand en ook niet in groepen van 4. Dit, terwijl volgens de richtlijnen van de RIVM sporten boven de 18 wel aan deze regels moet voldoen. Dit lijkt mij in strijd met elkaar en een potentieel bron voor besmettingen voor zowel onderwijzend personeel als studenten. Wat is een goede oplossingsrichting hiervoor?
Webredactie KVLO20 okt om 19:02
@M Jansen: Voor het mbo gelden dezelfde overheidsrichtlijnen en adviezen van het RIVM en de GGD die gelden in heel Nederland. Dat geldt dus ook voor de gymlessen.

M.a.w. onderwijs wordt gewoon gegeven met de algehele RIVM richtlijnen. Wel letten om welke groep het gaat: 1e jaars (16 jarigen) gewoon les. Oudere(n) jaars lessen met inhouden die op 1,5 meter afstand kunnen worden uitgevoerd. Activiteiten zoals mountainbiken kan in kleine groepjes.

Ook merken we nu dat externe partijen de deuren gaan sluiten of zodanige beperkingen hebben dat ook mbo-opleidingen daar niet meer terecht kunnen. Het is situatief acteren en van alle kanten aanpassen maar het is maar even zo.

Een sport- en dansopleiding mag aan meer dan 4 personen tegelijk onderwijs geven. Van het verbod op samenkomsten in één ruimte van meer dan 30 personen was het onderwijs al nadrukkelijk vrijgesteld.

Dit geldt voor alle onderwijsactiviteiten of die nu binnen of buiten de school plaatsvinden (bijv. in een gemeentelijk zwembad of bij de gemeente gehuurde sporthal enz.). Zolang er sprake is van een samenkomst voor educatieve doeleinden is de onderwijsvrijstelling van toepassing.

Meer corona-gerelateerde aanwijzingen zijn op de website van de mbo-raad te vinden. De link staat onderaan het bericht boven.
Webredactie KVLO20 okt om 19:20
@René: In de persconferentie van 13 oktober zijn er door premier Rutte geen extra maatregelen voor het hoger onderwijs aangekondigd. Dit betekent dat er na de herfstvakantie binnen het HBO onderwijs niets verandert. Fysiek onderwijs en stages en tentamens worden gezien als noodzakelijke activiteiten waarvoor je met het openbaar vervoer kunt reizen. Ook sportactiviteiten die onderdeel zijn van het onderwijs kunnen gewoon doorgaan.

Zie ook: https://www.alo.nl/actueel/ (als link onderaan het bericht bij hyperlinks).
Marjolein21 okt om 21:54
Mbo (geen sport opleiding, maar wel sportles, ouder dan 18 jaar. ) Mogen die samen sporten en de douches gebruiken? Binnen school en in externe sportaccommodatie?

Blijft wat onduidelijk
Webredactie KVLO22 okt om 14:43
@Marjolein: Het onderwijs wordt gegeven volgens de RIVM richtlijnen. Wel letten om welke groep het gaat: 1e jaars (16 jarigen) gewoon les. Oudere(n) jaars lessen met inhouden die op 1,5 meter afstand kunnen worden uitgevoerd. Zolang er sprake is van een samenkomst voor educatieve doeleinden is de onderwijsvrijstelling van toepassing. Ook voor de douches/kleedkamers.
Mike27 okt om 11:13
Moet de docent wel een mondneusmasker dragen tijdens de lessen bewegingsonderwijs?
KVLO28 okt om 10:08
Er is geen verplichting en ook geen dringend advies om een mondkapje tijdens de les te dragen. Maar we kunnen ons voorstellen dat als een docent dit wel graag wil (bijvoorbeeld omdat er in bepaalde situaties in een gymles lastiger afstand kan worden gehouden , ook van de docent) en het niet belemmerend werkt in de les, dit in overleg met de werkgever toch kan worden overwogen.
Sven28 okt om 13:32
In klas 4 werken wij o.a. met de sportoriëntatie. De vraag die binnen onze vakgroep leeft:
Mogen wij met onze leerlingen, op de fiets/brommer, naar de diverse sportaanbieders om daar gastlessen te krijgen?
De gastlessen uiteraard volgens de richtlijnen gegeven.
Kvlo webredactie28 okt om 15:28
Hallo Sven,
Lijkt ons geen enkel probleem.
Reageer Reactie plaatsen
Ik heb een vraag!
Juridisch
0306937678
Onderwijs
0306937674
Aankomende activiteiten
29
okt
Primitieve reflexen De start van...
Agendapunt bekijken
09
nov
ONLINE Cursus ‘Van start met...
Agendapunt bekijken
12
nov
Dag van het Sportonderzoek 2020
Agendapunt bekijken
LO-Magazine
Hèt Magazine vol nieuws,
achtergronden en praktijk...
Lees meer
Is jouw collega al lid?
  • Hoe meer leden we hebben, hoe meer we voor elkaar kunnen krijgen. Ook voor je collega’s die nog geen lid zijn.
  • Lid worden kan via..
Terug naar boven
Een ogenblik geduld alstublieft...