Nieuws

Nulmeting in het speciaal onderwijs en praktijkonderwijs

Terug
Het Mulier instituut heeft een nulmeting uitgevoerd rondom bewegingsonderwijs in het speciaal- en praktijk onderwijs. Doel van dit onderzoek is om kerngegevens over het onderwijs in lichamelijke opvoeding in de vier verschillende onderwijsvormen beter in beeld te brengen.

De resultaten worden op verschillende punten vergeleken met de resultaten bekend van reguliere scholen voor po en vo. Lees de conclusies van het onderzoek.


Het lesaanbod is in het speciaal basisonderwijs en speciaal onderwijs po tenminste van een vergelijkbare omvang ten opzichte van het reguliere onderwijs. Alleen groep 1-2 doet daarin duideiijk onder voor het reguliere basisonderwijs. In de bovenbouw van het praktijkonderwijs is dit minder en vindt een aanzienlijk deel van de scholen de lestijd onvoldoende.

Op het vlak van motorische ontwikkeling bieden alle scholen voor speciaal onderwijs, vso en pro meer structureel MRT aan. De scholen van de verschilende onderwijsniveaus zijn over het algemeen tevreden over de gerealiseerde kwaliteit van het onderwijs, wat deels verklaard kan worden doordat in het sbao en so meer vakleerkrachten als lesgevers actief zijn. Liefst zouden de scholen meer tijd aan het bewegingsonderwijs willen besteden. De sbao en so scholen bieden relatief veel sportieve pauzeactiviteiten aan, maar minder naschoolse activiteiten. Dat kan als reden hebben dat veel leerlingen verder van school wonen en na de lessen direct van school vertrekken.

De wens van veel scholen is om een naschools aanbod in te creeren.
Het rapport is eind mei 2016 te downloaden van de website van het Mulier instituut: www.mulierinstituut.nl
Reacties (0)
Reageer Reactie plaatsen
Ik heb een vraag!
Juridisch
0306937678
Onderwijs
0306937674
Aankomende activiteiten
22
jun
Online Masterclass...
Agendapunt bekijken
06
sep
Startdag van de master LO en...
Agendapunt bekijken
20
sep
Online cursus ‘Van start met...
Agendapunt bekijken
LO-Magazine
Hèt Magazine vol nieuws,
achtergronden en praktijk...
Lees meer
Is jouw collega al lid?
  • Hoe meer leden we hebben, hoe meer we voor elkaar kunnen krijgen. Ook voor je collega’s die nog geen lid zijn.
  • Lid worden kan via..
Terug naar boven
Een ogenblik geduld alstublieft...