Nieuws

Ongekend experiment op vmbo in Rijswijk: bewegen voor én tijdens de les

Terug
(Artikel: Margreet Vermeulen in de Volkskrant) Een vmbo in Rijswijk doet een experiment met bewegen voor én tijdens de les om te onderzoeken of dat nu echt tot betere schoolprestaties leidt.

Het Stanislascollege in Rijswijk doet een experiment met bewegingslessen en een dagelijkse dosis extra sport op school, in de hoop de academische prestaties van de leerlingen op te krikken. Het project wordt geëvalueerd door wetenschappers van het VU medisch centrum in Amsterdam. 'Als we hier duidelijke effecten kunnen aantonen, kan dat gigantische gevolgen krijgen', verwacht bewegingswetenschapper en epidemioloog Amika Singh.

Zagen alle lessen er maar zo uit', glundert Laila Gambo (13) wippend op een skippybal tijdens de rekenles. 'Want ik haat stilzitten.' Laila oefent de tafel van twaalf, in willekeurige volgorde, met een klasgenoot.
 

Slimme sporters
In 2012 was Singh eventjes wereldnieuws. Ze veegde de onderzoeksresultaten van veertien internationale studies samen en liet zien dat kinderen die meer bewegen het beter doen op school. Kinderen van 6 tot 18 die veel ravotten, naar school fietsen of sporten scoren gemiddeld (iets) beter op school dan leeftijdsgenootjes die liever op de bank hangen. Meteen hing het ministerie van Onderwijs aan de lijn, tientallen scholen en individuele docenten. Ze wilden allemaal hetzelfde weten: wat nu?

Lees dit uitgebreide artikel verder op de site van de Volkskrant>>>
Reacties (0)
Reageer Reactie plaatsen
Ik heb een vraag!
Juridisch
0306937678
Onderwijs
0306937674
Aankomende activiteiten
06
sep
Startdag van de master LO en...
Agendapunt bekijken
15
sep
Leerplanontwikkeling...
Agendapunt bekijken
20
sep
Online cursus ‘Van start met...
Agendapunt bekijken
LO-Magazine
Hèt Magazine vol nieuws,
achtergronden en praktijk...
Lees meer
Is jouw collega al lid?
  • Hoe meer leden we hebben, hoe meer we voor elkaar kunnen krijgen. Ook voor je collega’s die nog geen lid zijn.
  • Lid worden kan via..
Terug naar boven
Een ogenblik geduld alstublieft...