Nieuws

Online inspiratie voor lessen lichamelijke opvoeding

Terug
Op het internet is heel wat lesmateriaal in bewegende beelden te vinden. Als je op YouTube gaat zoeken komt dat vaak uit veel verschillende internationale bronnen. De Nederlandse leraar lichamelijke opvoeding Rob Nieuwenhuis heeft zo'n 260 ideeën verdeeld in thema’s voor gymlessen op YouTube gezet. De thema's zijn o.a. atletiek, bewegen op muziek, turnen, spel, zelfverdediging, warming-up, teambuilding, enzovoorts. De database is gratis toegankelijk.

(Bron: Leraar 24) Voor het voortgezet onderwijs was het aanbod volgens Nieuwenhuis karig. Hij kon alleen maar standaardvoorbeelden vinden en vaak zijn deze video’s onduidelijk toegelicht. Dit was voor hem aanleiding om zelf een database aan te leggen met een goede weergave en duidelijke instructie. Ook vindt hij het belangrijk dat de video’s breed deelbaar zijn zodat niet iedere leraar zelf het wiel hoeft uit te vinden.

Totstandkoming video’s lichamelijke opvoeding
Voor het maken van de video’s worden opnamedagen gepland, waarvoor een goede planning en taakverdeling nodig is. Nieuwenhuis maakt ook video’s op verschillende locaties, zoals bij de voetbalclub De Graafschap voor voetbalvideo’s, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen voor handbalvideo’s en de volleybalclub Orion voor volleybalvideo’s.  

Database over lichamelijke opvoeding is populair
Hij heeft inmiddels honderden volgers en duizenden views op YT. De video’s worden goed bekeken, want uit de statistieken van de video’s valt op dat de meeste kijkers de video’s voor zeker 85% afkijken. De onbekende activiteiten worden het best bekeken, zoals variaties op trefbal, bijzondere voetbalspellen, warming-up-activiteiten, zelfverdediging en activiteiten met nieuw sportmateriaal.

LOF-initiatief
Nieuwenhuis is onderwijspionier en heeft subsidieverlenging gekregen van het LOF voor het schooljaar 2019/2020. Hij wil zich richten op onbekendere sporten, zoals badminton en schermen, en gaat nog meer samenwerken met verenigingen en scholen. Hij gaat het aanbod aan video’s ook uitbreiden naar complete lessenseries. Hiermee wil hij gymleraren helpen inhoudelijk leuke en goede lessen te geven. Zeker als gymleraren minder raakvlakken hebben met sommige lesonderdelen. Verder wil Nieuwenhuis lessen opnemen die speciaal gericht zijn op zorgleerlingen. Denk bijvoorbeeld aan overloopspellen, waarbij extra rustplekken ingebouwd zijn, of aanpassingen voor slechtziende leerlingen.

Gym Idee op YouTube>>
Reacties (0)
Reageer Reactie plaatsen
Ik heb een vraag!
Juridisch
0306937678
Onderwijs
0306937674
Aankomende activiteiten
08
jan
Dag Vol Gedrag
Agendapunt bekijken
22
jan
Landelijke Studiedag Basislessen...
Agendapunt bekijken
23
jan
Fixt en growth mindset
Agendapunt bekijken
LO-Magazine
Hèt Magazine vol nieuws,
achtergronden en praktijk...
Lees meer
Word nu lid van de KVLO!
  • Blad, nieuwsbrief en site met:
  • Trends en ontwikkelingen
  • Scholing
  • Netwerken en kenniskringen
  • Juridische steun op jouw vakgebied
  • Collectieve verzekeringen
Terug naar boven
Een ogenblik geduld alstublieft...