Nieuws

SP: investering drie uur gym betaalt zich terug!

Terug
Uit het onderzoek naar de (financiële) opbrengsten van drie uur gym in opdracht van de SP blijkt zelfs dat de investering meer oplevert dan het kost. De KVLO reageert..

Zoals bekend wil de SP dat alle kinderen op de basisschool drie uur gymles per week krijgen van een vakleerkracht. Uit nader onderzoek blijkt nu ook dat deze investering meer oplevert dan dat het kost. De 252 miljoen euro die nodig is om het plan uit te voeren, zou worden terugverdiend doordat op termijn de zorgkosten lager uitvallen en doordat mensen minder vaak zullen verzuimen van hun werk.  

Dat is te lezen in een aanvullend nieuw  onderzoek van onderzoeksbureau Regioplan, dat dit heeft uitgezocht in opdracht van de SP. De eindconclusie is dat meer uren bewegingsonderwijs op de basisschool, gegeven door een vakleerkracht, zich terugbetalen. Naast de positieve effecten op de gezondheid en de fitheid van kinderen, blijken nu ook de financiële voordelen.  

Regioplan onderzocht of er wetenschappelijk onderbouwd bewijs bestaat voor de aanwezigheid van opbrengsten op het gebied van gezondheid, leerprestaties en eventuele overige maatschappelijke baten. Regioplan concludeert dat er overtuigend bewijs is voor de gezondheidsvoordelen van sporten en bewegen en dat door meer gymlesminuten de fitheid van kinderen kan verbeteren. De vakleerkracht heeft hierbij een toegevoegde waarde, zoals een op kinderen afgestemd en gevarieerd aanbod en meer netto beweegtijd.

Een leven lang sporten en bewegen levert geld op door lagere zorgkosten, lager ziekteverzuim en hogere arbeidsproductiviteit. Daarnaast de nog niet in geld uitgedrukte gunstige sociale effecten bij positieve ervaringen van kwalitatief goed bewegingsonderwijs. Als het voorstel voor meer bewegingsonderwijs op school er toe leidt dat meer scholieren een leven lang blijven sporten en bewegen, dan kunnen de investeringen van 252 miljoen euro per jaar relatief snel worden gecompenseerd, berekende Regioplan. Daarbij wordt benadrukt dat een aantal verwachte opbrengsten, waaronder de baten van mogelijk verbeterde leerprestaties niet zijn meegerekend. Op een aantal punten worden aanbevelingen gedaan voor vervolgonderzoek.  

Terugverdientijd drie uur bewegingsonderwijs door vakleerkracht, pagina 30 Regioplan rapport:
Wanneer kinderen acht jaar lang drie uur gym per week krijgen gaat hiermee een investering gepaard van 1,6 miljard euro of 1200 euro per leerling. Als we erop rekenen dat leerlingen die een leven lang bewegen jaarlijks een besparing opleveren tussen de 490 en 1560 euro per persoon, dan verdienen de blijvend sportende kinderen de investering van 1200 euro per persoon in een tot drie jaar terug.
 
De berekeningen van Regioplan maken het aannemelijk dat de investering van 252 miljoen voor drie uur gym per week door een vakleerkracht zich zal terugbetalen. Bovendien verlicht de inzet van vakleerkrachten de werkdruk van basisschoolleraren en helpt dit bij het terugdringen van het lerarentekort, aangezien de groepsleerkrachten nu nog vaak voor de gymlessen moeten zorgen. Kortom: de KVLO vindt het een investering voor generaties!

Regioplan Eindrapport-Effecten meer en beter en beter bewegingsonderwijs. (pdf-download)
Reacties (2)
Arthur Crooy23 nov om 19:52
Arthur Crooy
Arthur Crooy23 nov om 19:55
En toch word er zo niet naar gekeken, gymzalen tekort, leerkrachten LO tekort, zieltjes winnen voor de partij is korte termijn werk.
We weten wel hoe het zit, maar.......
Reageer Reactie plaatsen
Ik heb een vraag!
Juridisch
0306937678
Onderwijs
0306937674
Aankomende activiteiten
06
sep
Startdag van de master LO en...
Agendapunt bekijken
15
sep
Leerplanontwikkeling...
Agendapunt bekijken
20
sep
Online cursus ‘Van start met...
Agendapunt bekijken
LO-Magazine
Hèt Magazine vol nieuws,
achtergronden en praktijk...
Lees meer
Is jouw collega al lid?
  • Hoe meer leden we hebben, hoe meer we voor elkaar kunnen krijgen. Ook voor je collega’s die nog geen lid zijn.
  • Lid worden kan via..
Terug naar boven
Een ogenblik geduld alstublieft...