Nieuws

Sport voor mensen met een handicap is ook ‘cool’

Terug
Dat leren kinderen in de leeftijd van 10-14 jaar tijdens een clinic (S)Cool on Wheels van Fonds Gehandicaptensport. (S)Cool on Wheels is een voorlichtingsproject met als thema ‘leven en sporten met een handicap’.

De clinic bestaat uit een interactief gedeelte in de klas en een praktijkgedeelte in de gymzaal met o.a. rolstoelbasketbal. De clinic duurt in totaal maximaal 1 dagdeel per klas.
(S)Cool on Wheels past goed binnen onderwijsthema’s als ‘goed burgerschap’, ‘respectvol omgaan met elkaar’ en ‘bewegen en gezondheid’.
 
Theorie
Een docent (S)Cool on Wheels, een sporter met een lichamelijke handicap, bespreekt met de kinderen vragen als: ‘wat versta je onder een handicap?’, ‘welke handicaps zijn er?’, ‘hoe ga je ermee om in het dagelijks leven’, ‘welke sporten kun je doen?’ en ‘waarom is sport zo belangrijk voor mensen met een handicap?’. Het theoriegedeelte wordt ondersteund met filmpjes en de kinderen mogen alles vragen over de handicap van de docent (S)Cool on Wheels.
 
Praktijk
Tijdens het praktijkgedeelte gaan de kinderen zelf ervaren hoe het is om met een handicap te bewegen en te sporten, bijvoorbeeld via een hindernisbaan met een rolstoel of spelvormen met een blinddoek. Meestal wordt de les besloten met een partijtje rolstoelbasketbal, maar ook zitvolleybal of rolstoelhandbal is mogelijk.
 
Ervaring van een vakleerkracht:
 “De kinderen vonden het erg leuk om het gebruik van een rolstoel te ervaren. Het verhaal (en de filmpjes) van de docent (S)Cool on Wheels heeft veel indruk op de kinderen gemaakt. Het heeft ze tot nadenken aangezet. Mensen met een handicap zijn niet zielig, maar hebben wel aanpassingen nodig. Met een positieve levenshouding kun je veel bereiken. Super leuke en leerzame les!”
 
Zelf ervaren?
Wilt u uw leerlingen zelf laten ervaren hoe het is om met een handicap te leven en te sporten? Kijk dan voor meer informatie op www.fondsgehandicaptensport.nl/scoolonwheels en meldt uw groep aan. Een clinic (S)Cool on Wheels voor het basisonderwijs is gratis, maar Fonds Gehandicaptensport is wel afhankelijk van sponsoring. Als u een sponsoractie voor Fonds Gehandicaptensport organiseert, wordt de clinic gegarandeerd. Meer informatie hierover vindt u op www.fondsgehandicaptensport.nl/sponsorloop. Of neem contact op met Céline van Oosterhout, projectcoördinator (S)Cool on Wheels, via celine@fondsgehandicaptensport.nl  of telefoonnummer 06-30367819.
 
Fonds Gehandicaptensport
Fonds Gehandicaptensport zet zich in om sport voor iedereen met een handicap structureel mogelijk te maken, het sportaanbod kwalitatief en kwantitatief te verbeteren en meer aandacht te vragen voor de gehandicaptensport. Om deze doelstellingen te realiseren is een goede beeldvorming van groot belang. Daarom worden clinics (S)Cool on Wheels gegeven aan groep 7 en 8 in het basisonderwijs en klas 1 en 2 in het voortgezet onderwijs. Een clinic voor het voorgezet onderwijs is niet gratis.
 
Ik heb een vraag!
Juridisch
0306937678
Onderwijs
0306937674
Aankomende activiteiten
06
sep
Startdag van de master LO en...
Agendapunt bekijken
15
sep
Leerplanontwikkeling...
Agendapunt bekijken
20
sep
Online cursus ‘Van start met...
Agendapunt bekijken
LO-Magazine
Hèt Magazine vol nieuws,
achtergronden en praktijk...
Lees meer
Is jouw collega al lid?
  • Hoe meer leden we hebben, hoe meer we voor elkaar kunnen krijgen. Ook voor je collega’s die nog geen lid zijn.
  • Lid worden kan via..
Terug naar boven
Een ogenblik geduld alstublieft...