Nieuws

Sporten op kunstgrasvelden

Terug
Naar aanleiding van de uitzending van Zembla over de veiligheid van het sporten op kunstgrasvelden is behoorlijk wat onrust ontstaan. Update (2): De KVLO heeft VWS en OCW gevraagd een mogelijk langduriger blootstelling (gymleraren/trainers) ook in het onderzoek mee te nemen.

Er is volgens het RIVM nu geen reden om te stoppen met sporten op deze velden.

Uit het officiële bericht van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu):

Op verzoek van het ministerie van VWS is in januari 2016 nog eens kritisch naar de studie-opzet van de bij Zembla omstreden INDUSTOX studie gekeken. Het RIVM concludeert dat er PAKs uit rubbergranulaat kunnen vrijkomen, er zijn echter geen aanwijzingen dat dit leidt tot een gezondheidsrisico voor de sporter. Wel heeft het RIVM aanbevolen aan het Ministerie om alle nieuwe informatie te evalueren. Het is dan ook goed dat het European Chemical Agency (ECHA) in opdracht van de Europese Commissie onderzoek doet naar de risico’s van rubbergranulaat. De uitkomsten hiervan worden begin 2017 verwacht.

Geplaatst op: 6 oktober 2016


Naar de site van de VSG (Vereniging Sport en Gemeenten)>>

De KVLO volgt het nieuws hierover op de voet en natuurlijk staat de veiligheid voor leerlingen en alle andere gebruikers voor de KVLO voorop.

Update: In de loop van 6 oktober is het advies aangevuld. Daar adviseert het RIVM ouders onder andere om kinderen niet te laten spelen met de rubberen korrels van een kunstgrasveld. Ook wordt aanbevolen om na het sporten te douchen en schone kleren aan te trekken. 

Update 2: Wij hadden uit de media begrepen dat Minister Schippers van VWS de opdracht heeft gegeven voor nader onderzoek naar de gezondheidsgevaren van kunstgrasvelden (Zie ook rtlnieuws).
Bij ons (KVLO) zijn er ook veel vragen van leden binnen gekomen die gymles geven op kunstgras. Met name van gymleraren die de hele dag op het kunstgrasveld staan, waarvan sommigen de hele week. Wij hebben aan VWS gevraagd dit mee te nemen in het nadere onderzoek; ook OCW is hiervan op de hoogte gesteld.

 
Reacties (1)
Bezoeker15 mrt om 22:46
hier een link naar het onderzoek dat in opdracht van de Europese Commissie is uitgevoerd. De resultaten zijn 28 februari gepresenteerd.
https://echa.europa.eu/nl/-/recycled-rubber-infill-causes-a-very-low-level-of-concern
Reageer Reactie plaatsen
Ik heb een vraag!
Juridisch
0306937678
Onderwijs
0306937674
Aankomende activiteiten
21
apr
Physical Education Talk
Agendapunt bekijken
11
mei
Webinar: Ontdekkend leren voetballen
Agendapunt bekijken
17
mei
Masterclass Mentaal sterk in...
Agendapunt bekijken
LO-Magazine
Hèt Magazine vol nieuws,
achtergronden en praktijk...
Lees meer
Is jouw collega al lid?
  • Hoe meer leden we hebben, hoe meer we voor elkaar kunnen krijgen. Ook voor je collega’s die nog geen lid zijn.
  • Lid worden kan via..
Terug naar boven
Een ogenblik geduld alstublieft...