Nieuws

Primair onderwijs staakt op 12 december

Terug
(Gezamenlijk persbericht) Het ultimatum dat het PO-Front op 7 november via minister Slob (OCW) stelde aan het kabinet om alsnog 1,4 miljard euro vrij te spelen voor het primair onderwijs, is vanmorgen om 10.00 uur verlopen. Dat betekent dat onderwijspersoneel in het PO wordt opgeroepen om volgende week het werk neer te leggen, op dinsdag 12 december.

Het PO-Front is al het gehele jaar duidelijk in het stellen van zijn doelen: er is 900 miljoen euro nodig om de salarissen in de sector op te trekken naar een niveau dat vergelijkbaar is met dat van de collega's in het voortgezet onderwijs. Daarnaast moet er door het kabinet 500 miljoen euro worden geïnvesteerd om de uit de hand lopende werkdruk in de sector te beteugelen.

Huidige investeringen eerste stapjes
Op het Binnenhof zijn de eerste stapjes richting verbetering gezet. Het vorige kabinet boekte op het allerlaatste moment 270 miljoen euro extra in aan salarissen en Rutte-III voegde daar als nieuwe coalitie een budget van 430 miljoen euro voor werkdrukbestrijding aan toe. Het PO-Front is van mening dat dit 700 miljoen euro te weinig is om de sector echt te helpen.

Bovendien wordt het budget voor beteugeling van de werkdruk gefaseerd vrijgespeeld: de coalitie heeft voor komend jaar slechts 10 miljoen euro gereserveerd op deze post. Daarmee miskent Rutte-III volgens het PO-Front de problemen waarmee de sector kampt: in het primair onderwijs krijgt een kwart van het personeel te maken met burn-out-verschijnselen.

Slob heeft voorlopig alleen begrip te bieden
Met minister Slob zijn in november goede gesprekken gevoerd, onder meer tijdens de meet-up in Afas Live, waar de nieuwe bewindsman in debat ging met 500 leraren, ondersteuners, directeuren en schoolbestuurders uit het primair onderwijs. Meer dan begrip voor de grieven kan de bewindsman echter vooralsnog niet bieden.

En dus gaan de acties door. Vakbonden AOb, CNV Onderwijs, FNV Overheid en FvOv hebben - uiteraard met steun van het gehele PO-Front, dat ook bestaat uit aanjagers PO in Actie, schoolleidersvereniging AVS en werkgeversorganisatie PO-Raad - een stakingsoproep aan hun leden verstuurd of staan op het punt dat te doen. Op 12 december gaan de basisscholen en scholen voor speciaal onderwijs in het hele land een dag lang dicht.

Geen landelijke manifestatie
Anders dan bij de massaal bezochte manifestatie in het Haagse Zuiderpark heeft het PO-Front deze keer geen landelijke bijeenkomst en worden leraren opgeroepen zelf invulling te geven aan de stakingsdag, al dan niet in teamverband. Overigens worden in verschillende steden bijeenkomsten georganiseerd door verschillende belangengroepen uit het PO-Front.

Registratie verschilt per bond
De AOb en FNV Overheid roepen hun leden op zich digitaal te registreren en houden op een aantal plaatsen in het land bijeenkomsten. CNV Onderwijs heeft registratiepunten in ongeveer 30 bioscopen door het hele land en biedt daar haar leden een gratis bezoek aan de onderwijsfilm Wonder aan.

Het doel blijft voor iedereen gelijk: zo snel mogelijk 900 miljoen euro extra voor salarissen, 500 miljoen euro voor werkdrukbestrijding.

De laatste ontwikkelingen rond de acties van het PO-Front zijn te vinden op www.pofront.nl


Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

FvOv: Jilles Veenstra

FAQ
op FvOv.nlOCW: Stakende leraren doorbetalen mag
Een woordvoerder van OCW heeft bevestigd aan de PO-Raad dat het ministerie geen geld gaat terugvorderen van schoolbesturen die loon doorbetalen aan stakende medewerkers. Schoolbesturen die loon doorbetalen, hoeven ook niet te registreren wie wel en wie niet hebben gestaakt.
Reacties (5)
Bezoeker 7 dec om 19:46
Waar kunnen KVLO leden zich registreren voor de staking van 12 december a.s.?
Via de site van PO front lukt helaas niet.


Bezoeker 7 dec om 22:02
Kvlo Leden hoeven zich niet formeel te registreren.

Dat telling en opgeven via pofront niet lukt zullen we doorgeven en laten checken. Probeert u het op een later moment nog eens!
Bezoeker 8 dec om 11:45
Komt er vanuit de KVLO ook een actie? Het zou leuk zijn als er een soort gelijke actie als CNV komt. Bijvoorbeeld elkaar ontmoeten bij de verschillende boulderhallen in Nederland?!
Het lijkt mij goed als wij als vakleerkrachten ons ook zichtbaar maken!
Bezoeker12 dec om 08:54
Inmiddels 12 december. Zowel site kvlo als fvov meldt niets op hun homepage. Geen registratieformulier, geen uitleg, niet eens een mededeling of bericht!! Kom op Jilles, gaan we er met zijn allen voor of hoe zit het??!!
Bezoeker12 dec om 09:19
Wij horen toch ook iets te laten horen als kvlo en de staking te steunen?
Reageer Reactie plaatsen
Ik heb een vraag!
Juridisch
0306937678
Onderwijs
0306937674
Aankomende activiteiten
21
apr
Physical Education Talk
Agendapunt bekijken
11
mei
Webinar: Ontdekkend leren voetballen
Agendapunt bekijken
17
mei
Masterclass Mentaal sterk in...
Agendapunt bekijken
LO-Magazine
Hèt Magazine vol nieuws,
achtergronden en praktijk...
Lees meer
Is jouw collega al lid?
  • Hoe meer leden we hebben, hoe meer we voor elkaar kunnen krijgen. Ook voor je collega’s die nog geen lid zijn.
  • Lid worden kan via..
Terug naar boven
Een ogenblik geduld alstublieft...