Nieuws

Teveel gymzalen niet op orde

Terug
Een kwart van de vakleerkrachten ondervindt hinder bij gebruik afgekeurd materiaal.

In het najaar van 2018 heeft de KVLO, mede naar aanleiding van een initiatief van RTL-nieuws, een ledenpeiling uitgezet over onderhoud en inventaris van sportaccommodaties in het PO. Hierbij kwam ook de inspectie van gymzalen en de wijze waarop deze wordt opgevolgd aan bod. Alle respondenten zijn werkzaam als vakleerkracht in het PO. RTL-nieuws heeft zelf op basis van inspectierapporten onderzoek gedaan bij 986 zalen.

RTL zoemt bij haar onderzoek vooral in op 32 van de in totaal 986 onderzochte zalen (3% van het totaal), waarvan meer dan 40 toestellen zijn afgekeurd en sommige daarvan zowel in het inspectierapport van 2017 als in het inspectierapport van 2018 staan vermeld en dus niet zijn vervangen.
 

RTL 9 uur-nieuws>>

 
Merendeel vakleerkrachten tevreden; een kwart heeft hinder bij gebruik afgekeurd materiaal.
Van de KVLO-leden is het merendeel (2/3) tevreden over de kwaliteit van de zaal en de inventaris. Toch zijn er verbetermogelijkheden m.b.t. het onderhoud (schoonmaak), de akoestiek en snelheid van vervanging van materiaal. De helft van de respondenten geeft aan wel eens afgekeurd materiaal te gebruiken, hoewel 71% daar geen hinder van ondervindt. Een kwart (26%) van de respondenten geeft aan hinder te ondervinden bij het gebruik van afgekeurd materiaal. De KVLO vindt dat zorgelijk. Niet alleen voor de leerkracht die daardoor moeilijk de wettelijke kerndoelen/leerlijnen kan behandelen, maar ook voor de leerlingen die daardoor onvoldoende goed leren bewegen, zeker voor die leerlingen die maar 1 uur in de week les krijgen.
Gelukkig komt het zelden voor dat er daardoor onveilige situaties ontstaan of ongevallen uit voortkomen.

Keuren met één landelijke norm en duidelijke afspraken maken met gemeenten
De KVLO vindt dat de leveranciers met één landelijke norm moeten komen, omdat de verschillen nu te groot zijn. Wat bij de een wordt afgekeurd, kan door de ander worden goedgekeurd. Daarnaast zouden de scholen duidelijke afspraken moeten maken met de gemeente over tijdige vervanging en/of reparatie van afgekeurd materiaal (uiterlijk binnen één jaar).

Tot slot zal de KVLO haar leden (vakleerkrachten) herhaaldelijk oproepen om regelmatig de inspectierapporten op te vragen en de eigenaar (meestal de gemeente) bij eventuele gebreken erop te wijzen deze z.s.m. te repareren en/of te vervangen.

Downloads
Ledenpeiling KVLO.pdf
Factsheet KVLO onderhoud en inventaris sportaccommodaties.pdfZie ook
De nieuwe basis inventarislijst en veel gestelde vragen huisvesting.
Artikel Sport en Strategie: "Beheerders moeten meer handelen naar inspecties bij afgekeurde gymtoestellen"
 
Reacties (0)
Reageer Reactie plaatsen
Ik heb een vraag!
Juridisch
0306937678
Onderwijs
0306937674
Aankomende activiteiten
10
dec
Najaarsscholing
Agendapunt bekijken
11
dec
Wintervergadering 2020
Agendapunt bekijken
11
jan
Online Cursus ‘Van start met...
Agendapunt bekijken
LO-Magazine
Hèt Magazine vol nieuws,
achtergronden en praktijk...
Lees meer
Is jouw collega al lid?
  • Hoe meer leden we hebben, hoe meer we voor elkaar kunnen krijgen. Ook voor je collega’s die nog geen lid zijn.
  • Lid worden kan via..
Terug naar boven
Een ogenblik geduld alstublieft...