Nieuws

Tweede Kamer debatteerde over 3 uur bewegingsonderwijs

Terug
Dinsdag 11 december debatteerde de Tweede Kamer over het wetsvoorstel van de SP voor wettelijke borging van 3 uur bewegingsonderwijs met de verplichte inzet van vakleerkrachten (ALO-opgeleiden).

Het was de eerste termijn wat wil zeggen dat de Kamer aan zet was en vooral haar mening kon geven en vragen kon stellen. De indiener van de wet, Michiel van Nispen van de SP, heeft directeur Cees Klaassen van de KVLO gevraagd tijdens het debat aanwezig te zijn, in verband met de gegeven ondersteuning en expertise. De KVLO had eerder haar pleidooi voor wettelijke borging naar de Kamerleden gestuurd.

Tijdens het debat bleek dat een aantal partijen de verplichte 3 uur wel zag zitten, maar dat de meeste partijen die het woord voerden (SP, Groen Links, VVD, PVV, SGP, CDA en D66) voorlopig opteerden voor het minimumaantal van 2 uur per week. Belangrijkste aarzelingen van de partijen betreffen onder andere de financiële dekking van het voorstel (er is op dit moment geen geld voor 3 uur gym) en mogelijke accommodatieproblemen.  Er zijn ook partijen die wat meer tijd willen en waarvan sommige het wetsvoorstel graag willen wegen tegen de achtergrond van het onlangs gepresenteerde advies van de Onderwijsraad, de NL Sportraad en Raad voor Volksgezondheid en Samenleving, geheten ‘Plezier in bewegen’. Het Kabinet heeft daar nog geen reactie op gegeven.

De opmerkingen en vragen zijn verzameld en het is aan de initiatiefnemer Michiel van Nispen, wanneer de beantwoording volgt en de Kamer hier verder over debatteert. Dat kan enkele weken of maanden duren.

Het zou fantastisch zijn als er eindelijk voor alle kinderen een wettelijke borging van de uren en de kwaliteit zou komen, zodat ook alle kinderen in het PO even veel kansen krijgen om voldoende en goed te leren bewegen.
 
Bekijk de beelden op Debat Gemist.
Reacties (2)
Herman Rotting16 dec om 08:14
Dag,

Een korte zeer duidelijke uiteenzetting van wat er gaande is.
Met de verwijzingen naar de stukken en de beelden van het debat informeren jullie de collega's optimaal.
Mijn complimenten!

HErman
Adrianus Vermeer, Prof. Dr. 2 jan om 14:57
Kan de KVLO mij onderzoek noemen waarin bewezen wordt dat 1 uur meer bewegingsonderwijs per week (dus van 2 naar 3 uur) een effect heeft op de gezondheid van leerlingen? Dit neemt niet weg dat ik er een voorstander van ben om van 2 naar 3 uur te gaan met als argument dat dit het plezier in het bewegen van de leerlingen ten goed zal komen. En dit draagt weer bij aan hun motorische competentie gevoelens wat een bijdrage levert aan hun identiteitsontwikkeling. Hier is wel bewijs voor, m.i. niet voor het gezondheidsmotief zoals onlangs nog beweerd werd in het Dagblad De Stentor. Ik ben bang dat de KVLO zich in de vingers snijdt als ze vasthoudt aan de m.i. onbewezen stelling dat uitbreiding van 2 naar 3 uur goed is voorn de gezondheid van de leerlingen.
Reageer Reactie plaatsen
Ik heb een vraag!
Juridisch
0306937678
Onderwijs
0306937674
Aankomende activiteiten
21
apr
Physical Education Talk
Agendapunt bekijken
11
mei
Webinar: Ontdekkend leren voetballen
Agendapunt bekijken
17
mei
Masterclass Mentaal sterk in...
Agendapunt bekijken
LO-Magazine
Hèt Magazine vol nieuws,
achtergronden en praktijk...
Lees meer
Is jouw collega al lid?
  • Hoe meer leden we hebben, hoe meer we voor elkaar kunnen krijgen. Ook voor je collega’s die nog geen lid zijn.
  • Lid worden kan via..
Terug naar boven
Een ogenblik geduld alstublieft...