Nieuws

Uniformiteit markeringssystematiek leveranciers

Terug
Sinds 1 januari 2015 gebruikte Janssen-Fritsen een ‘verhoogd risico’ sticker op toestellen die bij de inspectie tussen de categorie goed en afgekeurd vielen.

Onder meer door het advies van de KVLO (“neem geen risico en gebruik deze toestellen niet meer”) en de onduidelijkheid die deze sticker opleverde, heeft Janssen-Fritsen besloten de verhoogd risico sticker niet meer te gebruiken

Naar aanleiding van deze discussie en onduidelijkheid in het veld, heeft de KVLO een brancheoverleg geïnitieerd om te spreken over uniformering van de markeringssystematiek.

Op 2 oktober heeft dit overleg plaatsgevonden met vele betrokkenen uit de branche (Nijha, Janssen-Fritsen, Bosan (leveranciers), Tüv-Nederland (keuringsinstituut), de FGHS-branche (fabrikanten en groothandelaren van sportartikelen) en de NEN (Nederlands Normalisatie-instituut). Tijdens dit overleg zijn de inspectiesystemen en de methode van markering met elkaar besproken en voor- en nadelen gewisseld. Gezamenlijk belang was daarbij: veilige sportartikelen en toestellen waar kinderen veel en veilig op leren bewegen en begeleiders die weten waar ze aan toe zijn.

De KVLO is blij met de verduidelijking die de leveranciers in dit overleg hebben gegeven. Van belang is het volgende:

De ‘verhoogd risico’ sticker die door Janssen-Fritsen werd gebruikt is/wordt verwijderd en zal niet meer worden gebruikt. Hiermee is uniformiteit in markering van materialen tussen de leveranciers hersteld. Wanneer materiaal is afgekeurd, wordt dit duidelijk zichtbaar aangegeven. Het overige materiaal is goedgekeurd.

Materialen die aan vervanging toe zijn, maar nog wel veilig te gebruiken zijn, staan weergegeven in het inspectierapport. Dit rapport wordt verstrekt aan de eigenaar van de accommodatie (bij primair onderwijs vaak de gemeente, bij voortgezet onderwijs meestal het schoolbestuur). Maak dit rapport onderwerp van gesprek in het overleg van de sectie LO en/of met de werkgever over de inrichting en veiligheid van de zalen die worden gebruikt voor de lessen LO. Hoewel de eindverantwoordelijkheid voor betrouwbaar materiaal, eventuele vervanging en regelmatige inspectie bij de eigenaar en werkgever ligt, is de docent LO immers de deskundige bij uitstek op het gebied van bewegen, de materialen en de veiligheid hiervan.

De KVLO is blij met het constructieve overleg en de resultaten. Besloten is om halfjaarlijks een bijeenkomst vanuit de KVLO te initiëren om lopende en nieuwe zaken op het gebied van materialen en inrichting te bespreken.

Meer info: Marja Nieuwenhuis


Vervolg van: Vragen over nieuwe keuringssystematiek Janssen-Fritsen
Reacties (0)
Reageer Reactie plaatsen
Ik heb een vraag!
Juridisch
0306937678
Onderwijs
0306937674
Aankomende activiteiten
06
sep
Startdag van de master LO en...
Agendapunt bekijken
15
sep
Leerplanontwikkeling...
Agendapunt bekijken
20
sep
Online cursus ‘Van start met...
Agendapunt bekijken
LO-Magazine
Hèt Magazine vol nieuws,
achtergronden en praktijk...
Lees meer
Is jouw collega al lid?
  • Hoe meer leden we hebben, hoe meer we voor elkaar kunnen krijgen. Ook voor je collega’s die nog geen lid zijn.
  • Lid worden kan via..
Terug naar boven
Een ogenblik geduld alstublieft...