Nieuws

Vragen over nieuwe keuringssystematiek Janssen-Fritsen

Terug
Bij de helpdesk van de KVLO zijn verschillende vragen binnengekomen over afgekeurd materiaal vanwege een nieuwe keuringssystematiek van Janssen-Fritsen (JF). Deze nieuwe keuring heeft in een aantal situaties geleid tot veel onduidelijkheid en verwarring bij secties LO, omdat opeens materialen werden voorzien met een sticker ‘verhoogd risico’. De KVLO heeft hierover inmiddels een gesprek gehad met JF en andere betrokken partijen.

Ons is gebleken dat JF inderdaad een nieuwe keuringssystematiek heeft ingevoerd. JF kiest er sinds 1 januari 2015 voor om onder toezicht van een onafhankelijk keuringsinstituut, te weten TüV Nederland, toestellen te keuren op basis van reeds bestaande NEN (EN) normen. Voorheen keurde JF volgens een eigen ontwikkelde methodiek. Hierdoor worden nu in een aantal gevallen materialen afgekeurd, die tot dan toe werden goedgekeurd.

Voor  leden en secties LO is het van belang te weten dat hier dus gaat om een reeds bestaande norm, die voorheen niet door JF werd toegepast, en dat het niet gaat om nieuwe wetgeving. Ook is het van belang te weten dat de werkgever (de formele eigenaar van de materialen), zoals het schoolbestuur en of de gemeente, verantwoordelijk en aansprakelijk is voor a) door wie het materiaal gekeurd wordt (welke leverancier of keuringsinstituut) en b) met welke norm of methode er gekeurd wordt.

Advies
Wat is nu de consequentie van het gebruik van een sporttoestel met verhoogd risico?
Hoewel JF aansprakelijk is voor het product, blijft de werkgever (als formele eigenaar van het product) aansprakelijk voor het gebruik. De KVLO adviseert derhalve om bij toestellen die zijn voorzien met een sticker ‘verhoogd risico’, geen risico te nemen en deze niet meer te gebruiken!

De KVLO betreurt het dat er binnen de branche van leveranciers verschillende methodes van inspecteren worden gehanteerd en ziet aanleiding om verder onderzoek te verrichten naar de (juridische) consequenties van deze praktijk. Na de zomervakantie hopen wij hierover meer informatie te kunnen geven.

Meer info: Cees Klaassen
Reacties (0)
Ik heb een vraag!
Juridisch
0306937678
Onderwijs
0306937674
Aankomende activiteiten
06
sep
Startdag van de master LO en...
Agendapunt bekijken
15
sep
Leerplanontwikkeling...
Agendapunt bekijken
20
sep
Online cursus ‘Van start met...
Agendapunt bekijken
LO-Magazine
Hèt Magazine vol nieuws,
achtergronden en praktijk...
Lees meer
Is jouw collega al lid?
  • Hoe meer leden we hebben, hoe meer we voor elkaar kunnen krijgen. Ook voor je collega’s die nog geen lid zijn.
  • Lid worden kan via..
Terug naar boven
Een ogenblik geduld alstublieft...