Nieuws

Zwangerschapsverlof in de schoolvakantie? Recht op compensatie!

Terug
Leraren in het voortgezet onderwijs die zwangerschapsverlof of bevallingsverlof hebben in de schoolvakanties moeten hun vakantiedagen op een ander moment gecompenseerd krijgen. In navolging van enkele kantonrechters heeft nu ook de Hoge Raad dit bevestigd.

In de cao VO is al opgenomen dat zwangere werkneemsters tijdens hun zwangerschaps- en bevallingsverlof de vakantiedagen gecompenseerd krijgen voor de zomervakantie. Over of de overige schoolvakanties die samenvallen met het zwangerschaps- en bevallingsverlof gecompenseerd dienen te worden is discussie ontstaan. Zowel de KVLO als de AOb hebben deze vraag de afgelopen periode neergelegd bij de kantonrechter.
 
In een van de gevoerde zaken heeft de kantonrechter besloten vragen neer te leggen bij de Hoge Raad. Uit de antwoorden van de Hoge Raad blijkt dat ook de andere schoolvakanties (dan alleen de zomervakantie) die samenvallen met het zwangerschaps- en bevallingsverlof gecompenseerd moeten worden.  
 
Heb jij in de afgelopen periode zwagerschaps- en bevallingsverlof genoten tijdens de schoolvakanties en heeft je werkgever je niet in de gelegenheid gesteld die vakantiedagen alsnog op te nemen, neem dan contact op met je werkgever. Datzelfde geldt voor de situatie waarin je op korte termijn zwangerschaps- en bevallingsverlof gaat genieten. De antwoorden van de Hoge Raad zijn hier te vinden.

Zie ook
dit nieuwsbericht en ook deze op kvlo.nl
Reacties (2)
Linda22 nov om 08:26
Geldt dit ook voor in het PO?
Juristen KVLO23 nov om 10:17
In het PO geldt er op jaarbasis (bij 1 fte) een vakantiesaldo van 428 uur. Heb je de 428 uur aan vakantiesaldo dus niet geheel genoten ten gevolge van zwangerschaps- en bevallingsverlof dan heb je het recht die vakantie-uren op een ander moment op te nemen. Dit was ook het geval vóór bovenstaande antwoorden van de Hoge Raad. Omdat de cao PO een andere systematiek kent dan de cao VO was de bovenstaande discussie in het PO niet van toepassing. Bij verdere vragen (over je eigen specifieke situatie) kan je het best even rechtstreeks contact opnemen met onze juridische afdeling.
Reageer Reactie plaatsen
Ik heb een vraag!
Juridisch
0306937678
Onderwijs
0306937674
Aankomende activiteiten
06
sep
Startdag van de master LO en...
Agendapunt bekijken
15
sep
Leerplanontwikkeling...
Agendapunt bekijken
20
sep
Online cursus ‘Van start met...
Agendapunt bekijken
LO-Magazine
Hèt Magazine vol nieuws,
achtergronden en praktijk...
Lees meer
Is jouw collega al lid?
  • Hoe meer leden we hebben, hoe meer we voor elkaar kunnen krijgen. Ook voor je collega’s die nog geen lid zijn.
  • Lid worden kan via..
Terug naar boven
Een ogenblik geduld alstublieft...