Nieuws

Zwemongeval Rhenen: Vrijspraak groepsleerkrachten, veroordeling zwembadinstructeurs

Terug
De KVLO was donderdag 22 juni aanwezig bij de uitspraak van de rechter in de strafvervolging van drie zweminstructeurs en twee groepsleerkrachten in verband met het dodelijk ongeval van een leerling tijdens een schoolzwemles in Rhenen in 2015.

De rechtbank heeft de groepsleerkrachten vrijgesproken van de aanklacht, dood door schuld, en de drie zwembadinstructeurs veroordeeld voor dood door schuld en een 60 uur taakstraf opgelegd.

Het overlijden van een leerling tijdens een les is voor leraren of andere toezichthouders het ergste wat er kan gebeuren. De zeer bijzondere omstandigheden van dit geval, een meisje dat pas kort in Nederland was, de taal niet beheerste, geen diploma had, tijdens het vrij zwemmen zonder drijfmiddelen in het water was en aan het toezicht aan het einde van de les ontsnapte, heeft ertoe geleid dat de rechter tot het oordeel is gekomen dat er bij de zwembadinstructeurs sprake is geweest van onvoldoende toezicht  en communicatie en een gebrek aan waakzaamheid. Dat maakt volgens de rechter dat er bij deze drie instructeurs sprake is van dood door schuld. Wel legt de rechter hen een kleinere straf op dan geëist in verband met de gevolgen die ook zij door deze traumatische gebeurtenis met zich meedragen.

De groepsleerkrachten zijn vrijgesproken door de Rechtbank. Zij hebben volgens de Rechtbank weliswaar een fout gemaakt door niet te zien dat het meisje naar het diepe ging, maar deze ene fout maakt nog geen schuld. De leerkrachten kenden de zwemprotocollen niet, maar dat wordt niet de leerkrachten maar de school verweten.

Het gevolg van deze uitspraak is dat ook beroepsbeoefenaars en toezichthouders zich bewust moeten zijn van het feit dat zij bij ongevallen in zeer uitzonderlijke gevallen strafrechtelijk vervolgd kunnen worden. Het is echter niet zo dat er nu een trend lijkt ingezet richting strafvervolging  als er iets mis gaat bij meer risicovolle activiteiten in het onderwijs. Er is een ernstige mate van onvoorzichtigheid en gebrek aan waakzaamheid, gecombineerd met zeer bijzondere omstandigheden nodig om tot strafvervolging over te gaan. Dat is altijd zo geweest en zal ook zo blijven.  In het verleden is gebleken dat het OM daar niet snel toe overgaat en de verwachting is ook niet dat dit zal veranderen.

De KVLO is opgelucht over de vrijspraak van de leerkrachten, maar neemt de uitspraak en de overwegingen daarin zeer serieus. De KVLO zal in samenspraak met de betrokken organisaties bespreken welke stappen kunnen leiden tot beter toezicht en meer veiligheid. Tegelijkertijd weten we dat noodlottige ongelukken nooit geheel uitgebannen kunnen worden.

Het blijft van belang om als leerkracht bij meer risicovolle en/of buitenschoolse activiteiten op de volgende zaken te letten:
  • Zorg dat er vooraf afspraken worden gemaakt over veiligheidsinstructies, toezicht houden  en verantwoordelijkheidsverdeling;
  • Breng in kaart op welke leerlingen extra gelet moet worden en maak daar specifieke afspraken over;
  • Zorg dat er een protocol is dat niet alleen op papier bestaat, maar dat dit besproken wordt tussen de werkgever en de leerkrachten die verantwoordelijk zijn voor de betreffende activiteit;
  • Maak leerkrachten mede-eigenaar van protocollen en afspraken en zorg dat deze jaarlijks geactualiseerd worden;
  • Zorg voor professionele begeleiding en dus voor de juiste mensen op de juiste plaats.
 
Media
Tekst uitspraak
Audio interview BNR nieuwsradio (start onderwerp na ±30 seconden/commentaar Sandra Roelofsen na 2 minuut 30)
 
 
 
Jan Rijpstra (voorzitter)
 
Cees Klaassen( directeur)
Reacties (0)
Reageer Reactie plaatsen
Ik heb een vraag!
Juridisch
0306937678
Onderwijs
0306937674
Aankomende activiteiten
19
mei
Bewegend leren event
Agendapunt bekijken
26
mei
Verkiezing Sportiefste VO- en...
Agendapunt bekijken
31
mei
Online cursus ‘Van start met...
Agendapunt bekijken
LO-Magazine
Hèt Magazine vol nieuws,
achtergronden en praktijk...
Lees meer
Is jouw collega al lid?
  • Hoe meer leden we hebben, hoe meer we voor elkaar kunnen krijgen. Ook voor je collega’s die nog geen lid zijn.
  • Lid worden kan via..
Terug naar boven
Een ogenblik geduld alstublieft...