LO Bonus

Van kaal schoolplein in het VO naar een vet multicourt

Terug
En verder
 

Het succes van de sportieve buitenruimtes in het VO
 
Wat meteen opvalt is de passie waarmee Dorith schute (Zoneparc Foundation) vertelt als ze spreekt over het inrichten van de buitenruimtes op de VO scholen. ‘Loop maar eens door een gemiddelde pauze op een VO school. De kinderen hangen allemaal rond kijkend op hun mobieltjes. Daarbij is vaak weinig echt sociaal contact. Een gemiddeld  plein op een VO school bestaat uit een aantal bankjes met een prullenbak ernaast. De buitenruimte is vaak het sluitstuk van de begroting van VO scholen waar niet over nagedacht en dat terwijl VO kinderen meer dan twee keer zoveel pauzetijd als basisschool kinderen.  Waarom stoppen we ineens met een aantrekkelijke buitenruimte als kinderen naar het VO gaan? Wat je niet afleert hoef je immers ook niet aan te leren.’

Tekst Corine Visser
 
“Tijd voor actie dus”, aldus Dorith.  “De buitenruimte moet het verlengde van de school worden. Het moet er knettergaaf uit zien, cool zijn voor deze doelgroep, sociaal gedrag uitlokken en het moet consequenties hebben.” Dit laatste licht ze toe. “Wij kiezen er bijvoorbeeld juist niet voor om hoge hekken om een sportveld te plaatsen. Daarmee werp je meteen een drempel op om deel te nemen en daarbij wordt er dan vaak keihard geschoten met ballen. Daarom waar mogelijk lage hekken op 1 meter hoogte. Toeschouwers en deelnemers zijn betrokken op elkaar en het lokt sociaal gedrag uit. Wanneer een bal uit wordt geschoten is de consequentie voor de schieter. Die moet zijn bal gaan halen.”
 
 
Multicourt
 
Goede inrichting belangrijk
Daarbij heeft een goed ingerichte buitenruimte allemaal kleine hoeken waar gespeeld, gesport en ‘gechild’ kan worden. Hoe groter je een sportveld maakt hoe harder er geschoten wordt en hoe minder aantrekkelijk het voor veel leerlingen wordt. Door het klein te houden is er niet alleen meer ruimte voor andere hoeken, maar is het ook laagdrempeliger. De leerlingen moeten over zo’n plein kunnen slenteren waarbij ze kunnen aanhaken bij activiteiten of juist aanmoedigen en kijken. Zo ontstaat beweging op de pleinen waarbij het belangrijk is dat er weer een funfactor is. Er wordt met elkaar weer gespeeld en bewogen. Het is belangrijk de kluwen leerlingen uit elkaar te trekken door overal in de die buitenruimte kleine activiteiten te creëren. Het pauzegedrag van de kinderen wordt anders en de sfeer wordt beter en meer ontspannen.
 
 
Olympus court Arnhem, Foto Corine Visser
 
“Het Kandinsky college was de allereerste school met een multicourt” vertelt Dorith. “Het mooie van een multicourt is dat je verschillende sporten kan doen. Naast voetbal wordt er ook veel basketbal, hockey en volleybal gespeeld. Het court moet daarbij wel all weather proof zijn. De onderlaag moet dempend zijn, slijtvast en ook bij regenachtig weer moet er op gespeeld kunnen worden. Daarbij niet onbelangrijk dat het ook betaalbaar moet blijven. Dat was zoeken naar het juiste materiaal, maar dat is gelukt en er is een Nederlands bedrijf dat de vloer kan produceren. Door het aanbrengen van felle en stoere kleuren met het logo van de school is het echt een multicourt van de school. Het geeft een prachtige uitstraling.” 

Dorith geeft aan dat blijven innoveren belangrijk is. Ze ontwerpt intussen alweer ideeën voor een boksbal die geschikt is voor een bootcamp hoek op het schoolplein. Er is al een prototype neergezet van een grote boksbal. Een groot succes. Een leerling heeft zelfs bokshandschoenen in zijn kluisje neergelegd en bokst elke dag een kwartiertje. Dat is toch gaaf? Aansluiten bij de belevingswereld bij de kinderen vormt de basis. Je moet zoeken naar wat hen triggert en in beweging zet.
 
 
Bootcamp 1
 
Extra buitenruimte
Daarnaast is het voor de lessen LO een verrijking. Er is een extra buitenruimte die voor de gymlessen gebruikt kan worden. Scholen kunnen daarmee hun gymlessen verrijken en ook een naschools aanbod creëren voor de leerlingen en voor hun collega’s.

Tijd om een kijkje te nemen bij een aangelegd multicourt op een VO-school. We rijden naar het Olympus college in Arnhem. Meteen bij aankomst valt het veld al op. In felle kleuren ligt het naast de school. Er is een groepje kinderen aan het voetballen. Rugzakjes liggen naast het veldje. Zou het kunnen dat ouders gaan zeggen tegen hun kinderen; “ik wil dat je nu echt op tijd thuis bent van school “?

Maarten van de Louw, rector van het Olympus college, komt toevallig de school uitgelopen en vertelt meteen vol trots over het multicourt. “Het is geweldig voor de kinderen en wat ik niet had gedacht is dat ze alles zo goed zelf regelen. Het is voor mij het bewijs dat als ze iets echt leuk vinden daar ook de verantwoordelijkheid voor dragen. Zelfs in deze examentijd. We waren bang dat het te veel geluidsoverlast zou geven, maar niets is minder waar. De kinderen die hier speelden en sporten hebben er prima rekening mee gehouden.”

Tenslotte komen we op de financiering. Hoe is dit geregeld? Dorith geeft aan dat het belangrijk is dat de school een schoolplein moet meefinancieren in de begroting. Scholen die nu zo’n plein hebben zijn razend enthousiast. Het loont echt. Daarnaast verbinding zoeken met de buurt, gemeente en zelfs op provinciaal niveau proberen beweging te krijgen en zorgen voor co financiering. Ook ziet ze al dat bedrijven het een waardevolle ontwikkeling vinden om het te ondersteunen.  Zo’n plein zorgt ook voor verbinding en beweging in de buurt. Zo is er op sommige plekken al een naschools aanbod gecreëerd waar ook de buurt bij kan aanhaken.
 
Wil je ook van jouw school een sportieve buitenruimte maken en ben je nieuwsgierig naar de mogelijkheden en ondersteuning om dit voor elkaar te krijgen? Neem contact op met Dorith Schute. Er zijn voor scholen interessante subsidiemogelijkheden zijn om hiermee aan de slag te gaan.
 
Foto’s: Dorith Schute
 
Contact: info@zoneparc.nl
Reacties (2)
Yvonne28 mrt om 10:49
Bij ons op school hebben we ook tal van sport faciliteiten en ik merk dat het de kinderen echt goed doet. Ze kunnen hun energie kwijt en daardoor zijn ze in de les ook minder druk. Echt een goed initiatief.
Anne van der Kooij20 aug om 19:58
Dag,
Ziet er echt top uit!
Zelf ben ik ook werkzaam op een VO school. Ook wij hebben veel tegels maar weinig speelplezier.. graag zou ik met jullie in contact komen om te kijken of wij hier verandering in aan kunnen brengen..!

Alvast dank voor jullie reactie
Reageer Reactie plaatsen
Ik heb een vraag!
Juridisch
0306937678
Onderwijs
0306937674
Aankomende activiteiten
06
sep
Startdag van de master LO en...
Agendapunt bekijken
15
sep
Leerplanontwikkeling...
Agendapunt bekijken
20
sep
Online cursus ‘Van start met...
Agendapunt bekijken
LO-Magazine
Hèt Magazine vol nieuws,
achtergronden en praktijk...
Lees meer
Is jouw collega al lid?
  • Hoe meer leden we hebben, hoe meer we voor elkaar kunnen krijgen. Ook voor je collega’s die nog geen lid zijn.
  • Lid worden kan via..
Terug naar boven
Een ogenblik geduld alstublieft...