Studiedag BSM-LO2 (archief)

KVLO | NijkerkNaam aanbieder
Studiedag BSM-LO2
Datum
09 oktober 2019
Locatie
Nijkerk
Aanvang
13.30(-20.30 uur)
Kosten
€210,- voor KVLO-leden (studentlid €60,-) en €310,- voor niet leden (student niet lid €102,50,-) avondmaaltijd inbegrepen
Type activiteit
Studiedag

Studiedag BSM en LO2 i.s.m. het Corlaer College in Nijkerk

Thema: ‘Dromen, durven, delen en doen.’ Hoe word je BSM- en LO2-programma avontuurlijker?

Dit jaar bestaat BSM 20 jaar en LO2 officieel 10 jaar. Een mooie gelegenheid om inspiratie op te doen. Beroepsavonturier Wilco van Rooijen stond als eerste Nederlander op alle hoogste toppen van de zeven continenten. Bedwong en overleefde de moeilijkste en een na hoogste berg, de K2. Wilco van Rooijen is een meester in het vinden van ultieme uitdagingen, maar ook meester in teamwork, doorzettingsvermogen en het verleggen van grenzen. Wel altijd op eigen kracht. Dit jaar komt Wilco van Rooijen ons inspireren hoe wij met ons BSM- en LO2-leerlingen dromen kunnen verwezenlijken. Staan we met BSM en LO2 al op de top? Welke berg ga jij beklimmen? Waar sta jij, waar sta je met jullie BSM-LO2-programma over vijf jaar?

We zijn voor de tweede keer te gast op het Corlaer College in Nijkerk. Een school met LO2 en sportklassen. Voor het tiende jaar organiseert het Corlaer College expeditieonderwijs, waar onder andere de LO-docenten met leerlingen op expeditie gaan, fietsend en kanoënd. Leerlingen solliciteren om mee te mogen doen, kiezen een goed doel en worden aspirant-avonturiers. Wat kunnen wij leren van het avontuur, van dromen werkelijkheid maken door te durven, te delen en te doen.

Verslag
is hier te vinden

Downloads


Programma
13.30-14.00 uur    Ontvangst deelnemers
14.00-14.15 uur    Centrale opening
14.15-15.45 uur    Eerste workshopronde
15.45-16.00 uur    Korte pauze
16.00-17.15 uur    Plenaire inspiratiesessie Wilco van Rooijen
17.30-18.30 uur    Avondeten
18.30-20.00 uur    Tweede workshopronde
20.00-20.30 uur    Certificaten en borrel

1. Leren reguleren met Burner Games Fantasy Dennis Witsiers burner ambassador

Doel van de workshop is om docenten BSM en LO2 , naast het enorme plezier van Burner Games, ook de educatieve, regulerende mogelijkheden van Burner Games te laten zien. Leerlingen krijgen de gelegenheid om diverse regulerende taken, die LO2 en BSM met zich meebrengen in eenvoudige lessituaties te kunnen leren. Dit houdt in dat leerlingen in de gelegenheid moeten worden gesteld om veel te kunnen oefenen in diverse kleinschalige, eenvoudige maar vooral veilige situaties met allerlei leuke attractieve spelletjes en vormen om zodanig een zo groot en plezierig mogelijk eindresultaat te krijgen.

2. Skill development Basketbal Mike Douma docent LO Atlascollege loc. Copernicus, Hoorn

Basketbal is een sport waar eigen vaardigheid belangrijk is. De deelnemers gaan, net als onze leerlingen, bewust aan de slag met het aanleren van basketbalvaardigheden. Om de éxtra stap te maken voor een BSM en een LO2 klas gaan we het basketbal ondersteunen met vaste (ongeschreven-) basketbalregels, zodat het spel tactisch verdiept kan worden en makkelijker coachbaar is voor iedere deelnemer. Deelnemers werken aan individuele en team vaardigheden, waarbij de technische en tactische accentpunten/coachpunten voor de docenten aan bod komen. Deelnemers hebben kennisgemaakt met oefenvormen, werkmethodes om basketbal aan te bieden met een verdieping van de oefenstof met als einddoel volledig 5 vs 5 te spelen.
Als docent LO met coach ervaring op alle niveaus wil ik mijn visie en enthousiasme overdragen aan andere docenten. Als docent van een BSM klas merk ik dat er relatief veel eigen vaardigheid aanwezig is en de stap naar tactische werkvormen gemaakt kan worden door teaching point aan te geven. Deze kunnen door de leerlingen ook zeker gebruikt worden om tijdens het spelen teamgenoten te coachen.

3. (VOL) Van videofeedback tot bewegingsanalyse Jeroen Hendrickx en Niels van Hest docenten LO/BSM-LO2, KSE, Etten-Leur

Deelnemers maken op een praktische manier kennis met diverse tools en werkwijzen om middels videofeedback te komen tot het maken van een bewegingsanalyse en het implementeren van ICT in de lessen BSM en LO2. Tijdens de workshop ga je aan de hand van het onderdeel polsstokhoogspringen aan de slag met diverse tools en werkwijzen met betrekking tot het analyseren van bewegingen. Na deze workshop heb je inzicht in, mogelijkheden, kansen en inspiratie om theorie, ICT en praktijk met elkaar te verbinden. Neem een kijkje achter de schermen hoe wij met onze leerlingen werken.
Moduulboek polsstokhoogspringen BSM Vwo:
BSM Polsstokhoogspringen

Moduulboek bewegingsanalyse BSM VWO:
BSM bewegingsanalyse

4. Be Sports-Minded verbeterd! Wessel van de Kamp en Oscar Linde docenten LO/BSM

Doel van de workshop is om deelnemers duidelijk te maken wat de vernieuwingen zijn in de BSM methode; de gemaakte keuzes en hoe één en ander te gebruiken is tijdens de lessen BSM. De deelnemers krijgen voor een deel informatie; voor een deel zijn ze aan het werk met mogelijke opdrachten en toetsing en er wordt van elkaar geleerd door hierover te delen in ervaringen. Hierdoor is de BSM docent hopelijk weer meer gemotiveerd en heeft meer mogelijkheden verworven om zijn/haar theorielessen te verbeteren.

5. Kickboksen een kwestie van doceren of doseren Stef Veenstra docent LO Corlaer College

Kickboksen is een groeiende sport en ook voor het onderwijs een mooie aanvulling. Hoe kun je op een uitdagende en veilige manier aan de slag met kickboksen in de LO2 en BSM lessen. Hoe doceer en doseer je kickboksen, zodat leerlingen met en van elkaar leren. Waar leg je de nadruk op? In deze workshop gaan we samen aan de gang met leuke vormen en een aantal basistechnieken van het kickboksen/boksen. Werkvormen die uitermate geschikt zijn voor het onderwijs.

6. (vervallen) Mobile Obstacle Course Eric van den Ham verzorgen van sportieve activiteiten, Mobstacle

Met behulp van modulaire en mobiele obstacles kinderen en volwassenen laten bewegen en motorische vaardigheden verbeteren. Deelnemers leggen samen of alleen het obstacle parours af. Dit levert een leuke en sportieve activiteit op. Ook is het bevorderend voor het teamverband.

Mobstacle FIT training (Obstacle Functional Intensive Training)

Promo Mobstacle

7. (vervallen) Dansclinic, Let’s Move Laurens Hagens LDC, Laurens Dance centre

Het geven van goede danslessen is niet zo makkelijk. Hoe kan je een dansles spannend maken en uitdagend? Hoe zorg je voor genoeg enthousiasme en vooral ook verdieping en betrokkenheid van de leerlingen?
Tijdens deze workshop krijg je een les zoals wij die zouden aanbieden aan de leerlingen LO2/BSM met uitleg waarom en hoe wij die verdieping aanpakken.

8. Sportief Expeditieonderwijs Bas van de Pol, Bas Buitink en Heleen van ’t Bosch, coaches Corlaer Cycling

Op het Corlaer College wordt er al 10 jaar lang een bijzondere vorm van onderwijs gegeven; expeditieonderwijs. Onderwijs in een maatschappelijke context. Onderwijs dat er toe doet. Samen met een groep van 12 tot 14 leerlingen werk je een heel jaar lang naar een doel om je in te zetten voor de maatschappij. Één van deze zes expeditieteams is team Corlaer Cycling. Een groep die ieder jaar met 12 leerlingen een uitdaging fietst voor een goed doel en gedurende het schooljaar diverse activiteiten organiseert om zo geld op te halen voor het zelf gekozen goede doel. De uitdaging is ieder jaar anders. Terug op de fiets vanuit Basel (Zwitserland) tot het beklimmen van de Mont Ventoux met 700 km fietsen in de voorbereiding. Alle onderwijsvormen komen in dit project samen en aan bod. Van formatief evalueren tot aan doorzettingsvermogen en groepsdynamiek. Ook kan je dit project inzetten bij LO2 / BSM. Bas, Bas en Heleen nemen jullie graag mee in hun verhaal hoe dit tot stand is gekomen en hoe alles is geregeld. Van sponsoring tot aan contextrijk leren. Dat doen we met fantastische beelden en een prachtig verhaal. Alvast nieuwsgierig? Bekijk het volgende filmpje en zie hoe wij de slotetappe organiseren.

9. Formatief werken tijdens BSM/LO2 Siemon Beute docent bewegingsonderwijs Corlaer College

Aan de hand van de vragen ‘wat? hoe? en waarom?’ onderzoeken we wat formatief werken betekent. Met behulp van praktijkvoorbeelden verkennen we hoe formatief werken toe te passen is in de les BSM/LO2. Daarnaast gaan we praktisch aan de slag door het uitvoeren van een activiteit. Ook toetsvoorbeelden van BSM en LO2 (SLO) komen aan bod. Het doel is om de huidige programma’s te respecteren en de meerwaarde van formatief werken toe te kunnen passen.
Toetsing is trending, het is een onderwerp waar veel aandacht voor is. Zo wordt er bijvoorbeeld gesteld dat we minder cijfers moeten geven of op andere manieren beoordelen. Ook dit soort aannames en overtuigen bespreken we in de workshop.
De workshop is er op gericht de toetsbekwaamheid te vergroten, zodat toetsing beter afgestemd wordt op het doel.

10. (vervallen) Magie van BSM Jeroen Laan ALO Amsterdam

De workshop zal de meerwaarde van het vak BSM/LO2 aangeven. Tevens zal ook de samenwerking tussen de BSM-convenantscholen en de ALO Amsterdam besproken worden. Een ‘magische’ overeenkomst waarin vanuit beide partijen best practices worden gedeeld.
De deelnemers krijgen een inzicht in het BSM-convenantschap van waaruit de ALO steeds weer nieuwe BSM-convenantscholen ontmoet. De instroom en selectie van de ALO Amsterdam is altijd gericht op een kwalitatieve instroom. Een kwalitatieve instroom die door de BSM convenantscholen steeds weer wordt gevoed.

11. (VOL) Dé vijf frustraties van teamwork ombuigen Hans Kets Organisatiepsycholoog Doorpak BV

In deze prikkelende en interactieve workshop ervaar jij wat succesvol teamwork (teweeg) kan brengen. Je doet inzicht op in dé vijf frustraties die samenwerking ook vaak in de weg staan. Tot slot krijg je handvatten aangereikt waarmee jij deze frustraties kunt ombuigen naar succesvoorwaarden en gaan we samen op zoek hoe je dit in de praktijk kunt hanteren.

Wij geloven dat succesvol teamwork dé manier is om ieders potentieel volledig te benutten. En het reikt verder; succesvol teamwork heeft bewezen dat het stress en ontevredenheid vermindert én werkplezier vergroot.

Ik zie ernaar uit om je te ontmoeten en samen aan de slag te gaan!

12. (vervallen) Dodgeball; trefbal als sport! Koen Anthoni docent BSM op het Haarlemmermeerlyceum, locatie Zuidrand

Aan het eind van de workshop heb je de sport dodgeball ervaren zoals dat wordt gespeeld op het EK en het WK. Daarnaast heb je handvatten om het spel dodgeball bij BSM en LO2 aan te bieden.
Aan de hand van kleine verschillende oefeningen en spelvormen wordt opgebouwd naar het eindspel dodgeball 6-6.
Dodgeball kan een verbreding in het aanbod van BSM/LO2 geven ten opzichte van LO. De sport vraagt veel van teamwork en afspraken en is afhankelijk van assistenten rond het veld. Daarnaast is het spectaculair en uitdagend, ook om het spel te (bege)leiden.
Dodgeball is in Nederland een beginnende sport. Een kersverse dodgeball bond en vijf verenigingen verspreid over het hele land. In Europa zijn er inmiddels 17 landen aangesloten bij de Europese dodgeball federatie. In 2020 vindt het EK plaats in Leeuwarden.
Dodgeball trailer

13. Kwaliteit BSM en LO2 Eric Swinkels, docent BSM-LO2 op het Twickel College in Hengelo

Je geeft al jaren BSM of LO2, hebt ooit een cursus van start met BSM of LO2 gevolgd, bent ooit lid geweest van één van de regionale BSM/LO2-netwerken en wilt weten of je programma voldoet aan de landelijke eisen van kwalitatief goede lessen BSM/LO2. Door het ontbreken van een centraal schriftelijk examen is dat als schoolexamenvak lastiger te bepalen. In de workshop besteden we aandacht aan alle variabelen van kwaliteitsborging schoolexamens.

Aan de hand van checklists en discussie neem je je eigen programma BSM of LO2 door en kijken we of het voldoet aan de kwaliteitscriteria. Neem je eigen BSM- of LO2-programma mee (PTA en jaarplanning), voorbeelden van theoretische toetsen en van praktische opdrachten.
Je krijgt feedback op je eigen BSM/LO2-programma, handvatten voor verbetering en/of bevestiging dat je programma en de invulling op goed niveau is.

Kwaliteitsborging schoolexamens is en blijft een belangrijk punt voor een schoolexamenvak zonder CSE. Veel scholen sluiten aan of zijn al jaren aangesloten bij de BSM- en LO2-netwerken die vanuit de KVLO worden georganiseerd. Werken aan de kwaliteit van BSM en LO2 blijft een mooie uitdaging.
Ik heb een vraag!
Juridisch
0306937678
Onderwijs
0306937674
Aankomende activiteiten
09
nov
ONLINE Cursus ‘Van start met...
Agendapunt bekijken
12
nov
Dag van het Sportonderzoek 2020
Agendapunt bekijken
17
nov
Studiedag Winterkamp
Agendapunt bekijken
LO-Magazine
Hèt Magazine vol nieuws,
achtergronden en praktijk...
Lees meer
Is jouw collega al lid?
  • Hoe meer leden we hebben, hoe meer we voor elkaar kunnen krijgen. Ook voor je collega’s die nog geen lid zijn.
  • Lid worden kan via..
Terug naar boven
Een ogenblik geduld alstublieft...