Skip Navigation LinksBijeenkomst

KVLOKalenderBijeenkomst
8d38dab1-a636-4ef1-b89a-0b2efb8948f2

Dexelse Dagen 2022 Afdeling NHN

Purmerend, mei 2022.
                                                                     
DEXELSE DAGEN 2022 KVLO-AFDELING NHN
 

Betreft:           Nascholing docenten Lichamelijke Opvoeding
 
 
 
Geachte leden,
 
 
Gaat het in september 2022 dan toch eindelijk lukken? De Dexelse Dagen hebben we weer op het programma gezet en we hebben er vertrouwen in dat het nu wel door gaat.
Dus is het de hoogste tijd om jullie te informeren en de mogelijkheid te geven in te schrijven voor deze meerdaagse scholing. 
Op woensdagavond 14 september begint het programma en op vrijdag 16 september om 17.00 uur sluiten we het af. Als de aantallen het toelaten zal er weer rekening gehouden worden met de groepen voortgezet, primair en speciaal onderwijs.
Laat je enthousiasmeren en neem een paar collega’s mee (wel lid van de KVLO), zodat je na de scholingsdagen weer geheel geïnspireerd aan het nieuwe schooljaar begint.
 
Het programma zal bestaan uit zes praktische workshops.
De inhoud van de workshops zal direct in de lessen LO toepasbaar zijn. De workshops worden gegeven door docenten die lesgeven in het onderwijs en/of bij hun bond, vaak hebben zij ook ervaring met het lesgeven aan docenten LO. 
Zij krijgen van ons de opdracht mee om:
  • Vooral veel praktische en aantrekkelijke oefenvormen aan te bieden 
  • Te letten op differentiatie
  • Snel door de stof heen te gaan
  • Lesmateriaal mee te nemen, het liefst digitaal
 
Het maximumaantal deelnemers is gesteld op 60 liefhebbers. U kunt zich alleen persoonlijk aanmelden via het aanmeldingsformulier en dit kan tot uiterlijk 27 juni 2022.
Belangrijk is om uw naam en school te vermelden.
Indien de administratie van uw school dit bedrag voor u overmaakt, wilt u dan doorgeven dat ze uw naam vermelden.
Inschrijven voor 27 juni en betalen voor 17 juli.
Afgelopen jaren hebben we nog heel laat afzeggingen gehad. Bij afzeggingen na 1 augustus worden de kosten doorberekend aan de deelnemer, tenzij er een vervanger kan worden geregeld.
 
Deelname is op volgorde van inschrijving en de betaling voldaan voor 17 juli.
 
Inschrijven via: klik op koppeling of plak hem in de browser.
https://forms.office.com/r/LiGCdVMHgF
 
 
De kosten zullen € 250,- bedragen. Bij dit bedrag zijn vervoer van de boot naar Hotel Den Burg en retour op vrijdag, fietsgebruik op donderdag naar het strand, 2 overnachtingen, 2x ontbijt, 2x lunch en 1x diner inbegrepen. Zelf dient u  binnen en buiten sportkleding/schoenen mee te nemen.
 
Het bedrag kunt u overmaken naar:
 
Postgiro 325577 
t.n.v. KVLO NH Noord 
Den Burg
o.v.v. Dexelse Dagen september 2022
 
Na uw inschrijving ontvangt u ongeveer twee weken voor de “Dexelse Dagen” het definitieve programmaoverzicht, de groepsindeling en de routebeschrijving naar de boot die u van Den Helder naar Texel brengt.
 
Voor eventuele vragen niet reageren via de reply knop in je mail. De mail wordt verzonden door het hoofdbureau in Zeist, ze zijn alleen doorgeefluik. Voor vragen kunt u zich richten tot onze secretaris:ewokke@gmail.com
 
 
 

PROGRAMMA DEXELSE DAGEN 2022 KVLO-AFDELING NHN 
 
 
 
 
Woensdag: 14 september
19.00 - 19.20  Auto parkeren en verzamelen voor de gratis overtocht van Den Helder – Texel.
20.00 – 22.00 Ontvangst en koffie/thee. Openingsspreker 
22.00 - ? Gezellig samenzijn.
 
 
 
Donderdag: 15 september 
07.30 – 08.30 Ontbijt
 
 
Onderdeel 1: Dansen
 
Door: Aisa Lafour of Mena Leila
Onderdeel 2: Stoeispelen en zelfverdediging
 
Door: Daniël de Bruin
09.00 – 10.30 Groep 1  Groep 2 
10.30 – 11.00 Pauze
11.00 – 12.30 Groep 2 Groep 1
12.30 – 14.00 Lunch
14.00 – 14.45 Verplaatsen strand
14.45 – 16.30 Onderdeel 3: Beachhandbal 
 
Door: Marieke Kalverda
16.30 – 17.30 Volleybal/handbal voor liefhebbers
18.00 – 20.30 Diner bij Paal 17
20.30 --  …..  Ervaringen uitwisselen en terug naar het hotel
 
 
 
Vrijdag: 16 september 
07.30 – 08.30 Ontbijt
 
 
Onderdeel 4:
Burnergames outdoor
 
Door: Dennis Witsiers
 
Onderdeel 5:
Goochelen met aandacht
Door: Bas Jacobs
Onderdeel 6:
Crossfit in de zaal
 
Door: Stefan Bes
09.00 – 10.15 Groep 1  Groep 2  Groep 3 
10.15 – 10.45 Pauze
10.45 – 12.00 Groep 3 Groep 1 Groep 2
12.15 – 13.30 Lunch
13.45 – 15.00 Groep 2 Groep 3 Groep 1
15.15 – 17.00 Nazitten/afsluiten/evalueren en met de bus terug om de boot van 17.00 uur te halen.

TOELICHTING OP HET PROGRAMMA
 
 
Woensdag 14 september
 
Nadat iedereen lekker achter een kop koffie of thee zit gaan de Dexelse Dagen altijd van start met een spreker. Hij of zij neemt ons mee in de werkervaring of levenservaring en deelt zijn conclusies en oplossingen. De mogelijkheden zijn legio. 
Tijdens dit schrijven zijn we nog druk bezig met onderhandelen van meerdere mogelijkheden en kunnen we jullie (helaas) niet melden wie dit jaar onze inleider wordt. Uiteraard zal het leerzaam, leuk, luchtig en natuurlijk wel inspirerend zijn.
 
 
Donderdag 15 september
 
Dansen
 
In deze workshop leert Aisa of Mena ons hoe je dansen geeft aan leerlingen. Ze zal gebruik maken van attractieve vormen om zo de leerlingen dansend in beweging te krijgen.
Haar specialiteit is wereldmuziek maar eigenlijk is Aisa van alle dansmarkten thuis.
Na afloop van deze workshop heb je genoeg inspiratie opgedaan om aan de slag te gaan met dansen in de gymzaal.
 
 
Stoeispelen en zelfverdediging

Tijdens deze clinic zullen er veel stoeispelen worden aangeboden die zowel in het PO als VO toepasbaar zijn door Mixed Martial Arts-specialist Daniël de Bruin. De stoeispelen zullen worden uitgebreid richting zelfverdediging zodat de vormen voor een breed publiek toepasbaar zijn. 
 
 
Beachhandbal
 
Aangekomen op het Texelse strand, krijgen we eerst een clinic over het trendy beachhandbal. Er komen steeds meer zandvelden bij de handbalverenigingen om te dit spelletje te beoefenen. Is beachhandbal net zo’n blijvertje als beachvolleybal? Na de clinic gaan we een toernooivorm doen. Welk team gaat er met de winst vandoor?
 
 
 
 

 
Vrijdag 16 september
 
Outdoor Burner Games
 
Natuurlijk wordt Burner Games in al zijn diversiteit tijdens de vaste uren bewegingsonderwijs op school gespeeld, waarbij natuurlijk beter leren bewegen, naast o.a. het leren van sociale vaardigheden en de beleving van het plezier van bewegen, doel is. 
Burner Games Academy is alweer het vijfde Burner Games boekje en biedt weer allerlei nieuwe spelideeën. Deze spellen zijn ontwikkeld in samenwerking en samenspraak met LO-studenten van de Sportuniversity in Basel en sluiten mede daarom nog beter aan bij de belevingswereld van kinderen. Denk bijvoorbeeld aan spellen als Super Mario Kart, Star Wars en Space Invaders. Deze nieuwe Burner Games zijn actieve, intensieve, actuele, leuke spelletjes, die uitermate geschikt zijn om te spelen met uw leerlingen. De grote kracht van deze spelen is dat ze erg intensief zijn voor iedereen, omdat elke leerling zijn eigen rol kan pakken en dat de beste beweger niet persé hoeft te winnen. 
Net zoals in de eerste vier edities van Burner Games worden de leerlingen gestimuleerd om zich met elkaar te meten, tegen elkaar te rennen en te strijden, maar ook om op elkaar te jagen en te gooien. Op deze manier kan behendigheid, reactie, uithoudingsvermogen en kracht op een speelse manier worden beoefend. Daarnaast gaan we ook aan de slag met de activerende mediakaarten van de Burner Battle Kit, die m.n. gericht zijn op speelse één tegen één “battles”. 
Na 4 jaar kunnen we eindelijk weer samen nieuwe Burner Games spellen met elkaar spelen tijdens de Dexelse Dagen. Wij gaan tijdens deze workshop in elk geval veel nieuwe en zeer diverse Burner spellen spelen en gegarandeerd veel plezier beleven! Welkom op de Burner Academy.
 
 
Goochelen met aandacht: training tactisch omgaan met lastig leerlinggedrag
 
Door Bas Jacobs. 
Aandacht geven is een vorm van strelen, Geen aandacht geven is een vorm van slaan. Wat je aandacht geeft groeit. Aan deze zinnetjes zie je dat aandacht een fundamenteel begrip is voor iedereen die opvoedt. Aandacht vragen, aandacht trekken, aandacht geven en aandacht krijgen is kenmerkend voor de dagelijkse interactie tussen een leerkracht en een leerling. Lesgeven is een gerichte vorm van aandacht geven. Een leraar lijkt soms op een goochelaar: hij maakt contact, richt de aandacht, verplaatst de aandacht. Maar leerlingen kunnen vaak beter goochelen dan leraren. Zij goochelen de aandacht weg van de plek of het onderwerp dat werkelijk om draait. Door ‘slim’ (tactisch) om te gaan met wat je, als docent, wel en wat je geen aandacht geeft, kun je (bijvoorbeeld) escalatie van een conflict voorkomen. Je brengt je het conflict in een rustiger vaarwater en blijft in contact. 
Wat leer je/waar kun je de volgende dag mee aan de slag (opbrengst)? Met behulp van goocheltrucs, simulatie en verhalen uit de alledaagse lespraktijk en laat Bas Jacobs de docenten zien/ ervaren hoe ze ‘goochelen met aandacht’ kunnen herkennen en toepassen. Je gereedschapskist als docent wordt aangevuld. De training is een feest van herkenning. 
Bas Jacobs is docent Nederlands en drama op de scholengemeenschap voor VMBO/HAVO/VWO het Baken in Almere, ook trainer non-verbale communicatie voor leerkrachten en begeleider nieuwe docenten. Meer weten? Zie www.goochelenmetaandacht.nl en bekijk de filmpjes! 
Zie www.goochelenmetaandacht.nl en bekijk de filmpjes!
 
 
Crossfit in het Onderwijs
 
Crossfit is perfect voor de lessen lichamelijke opvoeding. Dit omdat crossfit veelzijdig bewegingsgedrag stimuleert. Dit wordt gedaan door een verhaallijn aan de deelnemer te koppelen en hem/haar uit te dagen om het prestatieniveau te verbeteren. Niet voor niets zijn miljoenen mensen wereldwijd aan het crossfitten geslagen. Hoe pas je deze crossfit nu toe tijdens je lessen LO, zonder al die dure materialen. Tijdens de workshop gaan we hier mee o.l.v. Stefan Bes aan de slag. 
 
Wil je je inschrijven?
 
Regel dan de inschrijving zo snel mogelijk op school.
Met betrekking tot de inschrijving voor de nascholingsactiviteiten op Texel geldt dat je, per persoon of per vaksectie of als deel van de vaksectie, aan de directie vraagt om deze nascholing te mogen volgen. Vraag ook of je de kosten van deze nascholing bij de school mag declareren. Doe dit zo snel mogelijk, aangezien de school er dan tijdig rekening mee kan houden. 
De school wordt gehouden aan de urennorm. Per fte worden 165 uur per jaar vrijgesteld van schooltaken ten behoeve van nascholing. De school mag deze nascholing tot maximaal 50% van deze uren, organiseren. De GMR en het bovenschoolsmanagement hebben afgesproken hoeveel procent de school en jezelf voor rekening moet nemen.
Voor alle duidelijkheid: De Dexelse Dagen worden onder schooltijd/lesuren georganiseerd; het is dus geen “recht” om voor deze nascholing vrij te krijgen.
 
Vanuit de Lump Sump krijgen de scholen ten behoeve van nascholing voor het personeel per fte € 500,00 per jaar. De kosten van deze nascholing kunnen uit deze niet geoormerkte “pot” geld betaald worden. Het management mag hier geen gebruik meer van maken voor eigen scholing. Dus in principe moeten hieruit voor het personeel alle nascholingsactiviteiten, 165 uur per fte, betaald worden. Dus ook de nascholingsactiviteiten die door het management voor het personeel georganiseerd worden. Wees er daarom op tijd bij!
 
Wanneer men aarzelt en/of weigert toestemming te geven voor een nascholing kun je aangeven dat de VO-raad, de raad van de besturen waarmee tegenwoordig de CAO’s worden afgesproken, vindt dat het personeel steeds professioneler geschoold moet worden, dus scholing wordt door hen zeer op prijs gesteld. Verder kunnen de uren voor nascholing natuurlijk ook gebruikt worden als positief punt voor de functioneringsgesprekken en/of de (mogelijke) beoordelingsgesprekken.
 
Wanneer je, ondanks aandringen, geen toestemming krijgt deze nascholing te volgen, geef dit dan aan het bestuur door. Dan kunnen wij proberen in alle redelijkheid een oplossing te vinden. Dit is een secundair arbeidsvoorwaardenpunt en zal dus met de organisatie besproken en besloten moeten worden.