Skip Navigation Linksdetail

KVLONieuwsArtikel

Artikel: Sport als preventief medicijn tegen sociaal- economische ongelijkheid in de gezondheid

KVLO Nieuws  |  22 juni 2022

In het kader van het coronatopic (LO4 2022) gaat Frank Gerritsen in gesprek met Willem de Boer over zijn proefschrift over de relatie tussen sportdeelname enerzijds en gezondheid anderzijds.

Tot voor kort was er relatief weinig bekend over de rol van sportparticipatie, als specifiek onderdeel van bewegen in het algemeen, in relatie met gezondheid en zorgkosten en de ongelijke verdeling daarvan. Willem de Boer (2022) schreef hierover een proefschrift: Sport as a medicine for health and health inequalities. 

Het uitgangspunt van het proefschrift is de wetenschap dat de kans op een lang en gezond leven sterk samenhangt met iemands opleidings- of inkomensniveau. Daarnaast is ook deelname aan sport en bewegen gerelateerd aan iemands sociaaleconomische status (SES). 

Het doel van dit proefschrift is om een beter begrip te krijgen van de relatie tussen sportdeelname enerzijds en gezondheid anderzijds. Het proefschrift is samengesteld uit een zestal deelonderzoeken waarvan we de meest relevante onderzoeken voor het vakgebied LO/bewegingsonderwijs hebben samengevat. Na de samenvatting geeft Willem de Boer zijn visie op bewegen en de legitimering van ons vak in het licht van de uitkomsten van zijn proefschrift.


Lees verder>>


Meer lezen over dit onderwerp? Klik op onderstaande tag voor meer artikelen: