Skip Navigation Linksdetail

KVLONieuwsArtikel

Buitenspeelprogramma Hartje Winter..

KVLO Nieuws  |  9 januari 2023
Met het programma, gevuld met activiteiten en spelvormen, hoopt IVN (natuureductie) kinderopvanglocaties en basisscholen inspiratie én een zetje in de rug te geven ook in de winter naar buiten te blijven gaan.


Waarom in de winter naar buiten?
Wetenschappelijk onderzoek onderstreept de waarde van buitenspelen voor de motoriek, concentratie en gezondheid van kinderen. En buiten bewegen en ontdekken is leuk! Ook in de koudste periode van het jaar. Frisse buitenlucht en daglicht bevorderen de aanmaak van Vitamine D en dit heeft een positief effect op de spieren en het immuunsysteem.

Uit onderzoek Buitenspelen 2020 van het Mulier Instituut blijkt echter, dat er in de winter gemiddeld minder buitengespeeld wordt dan in de zomer. In het Nationaal Sportonderzoek 2019 is ouders gevraagd hoeveel uren per week hun kind in de zomerperiode buitenspeelt, en hoeveel uren per week in de winterperiode. Kinderen spelen volgens de ouders in de zomer aanzienlijk meer buiten (gemiddeld 17 uur per week) dan in de winter (gemiddeld 8 uur per week). Bijna de helft van de kinderen speelt in de winter maximaal 5 uur per week buiten (45%). In de zomer speelt de helft van de kinderen juist meer dan 16 uur per week buiten (48%). Er zijn geen verschillen tussen jongere kinderen (4-7 jaar) en oudere kinderen (8-11 jaar) in de hoeveelheid buitenspelen. Het beschikken over een tuin beïnvloedt wel de hoeveelheid buitenspelen van kinderen: de meeste ouders geven aan over een tuin te beschikken (91%). De kinderen van ouders die niet over een tuin beschikken spelen significant minder buiten (9,9 uur per week) dan kinderen van ouders met tuin (12,3 uur per week).


Hoe doe je mee?
Alle kinderopvanglocaties kunnen Hartje Winter en de winterse buitenactiviteiten gratis aanvragen. 


IVN plaatst een kaart op de website waarop per provincie het aantal deelnemende locaties te zien zijn. Hiermee laten we de landelijke impact van de campagne zien. Alle deelnemende locaties ontvangen na aanmelding  een e-mail met daarin een link naar de te downloaden Hartje Winter buitenactiviteiten en andere materialen. Let op: Er worden geen fysieke pakketten verzonden.

De landelijke campagne Hartje Winter 2023 start op maandag 9 januari 2023 en loopt tot en met vrijdag 27 januari 2023. 

Meer lezen over dit onderwerp? Klik op onderstaande tag voor meer artikelen: