Skip Navigation Linksdetail

KVLONieuwsArtikel

De Hertog (SO) en Het Lichtpunt (PO) sportiefste basisscholen van Nederland 2022

KVLO Nieuws  |  23 maart 2022

​(Persbericht) Op woensdag 23 maart 2022 vond in Groningen de uitreiking voor de ‘Sportiefste Speciaal Onderwijs school van Nederland’ en ‘Sportiefste Basisschool van Nederland’ plaats. Een deskundige jury verkoos SO de Hertog uit Tiel tot winnaar in de categorie ‘Sportiefste SO-school van Nederland’. In de categorie ‘Sportiefste Basisschool van Nederland’ kwam CBS Het Lichtpunt uit Rhoon als winnaar uit de bus. De KVLO, Kenniscentrum Sport en Bewegen, NOC*NSF en Special Heroes Nederland organiseerden, in samenwerking met de Hanzehogeschool Instituut voor Sportstudies, deze feestelijke finaledag.


SO de Hertog: Gedreven vakleerkrachten en uitdagend aanbod

De jury van het SO is onder de indruk van de gedreven vakleerkrachten die zorgen voor een breed aanbod bewegen en sport. Bewegen zit daarnaast verweven in de zorgstructuur en het naschools aanbod sluit aan bij de doelgroep en biedt bovendien veel uitdaging. "De school ademt echt bewegen. Dit was te zien in de gymzaal, in de klaslokalen, maar ook na schooltijd", aldus jurylid Saskia Biesterbosch van de CALO.


SO de Hertog is blij met deze erkenning: "Dit voelt echt als een beloning, want voor onze doelgroep valt het echt niet altijd mee om een sport te vinden. We doen heel veel met bewegen in de school. We hebben een geweldige dag gehad," aldus vakleerkrachten Mieke Akkermans en Dennis Bargerman.

sportiefsteschool.JPG

CBS Het Lichtpunt: Uitblinker in sterke visie dynamische schooldag

Volgens de jury van het reguliere basisonderwijs is CBS Het Lichtpunt de terechte winnaar omdat de school uitblinkt in de manier waarop de dynamische schooldag in een sterke visie is uitgewerkt en gedragen wordt door een stevige groep vakleerkrachten en buitenspeelondersteuners. Het belang van 'van jongs af aan vaardig' krijgt op deze school vorm door maar liefst vier lessen bewegingsonderwijs door de vakleerkracht aan kleuters. De jury was onder de indruk van de inzet van juniorcoaches. Hier durft de school echt op in te zetten.

Vakleerkracht Tim Calmthout vertelt: "We zijn supertrots. We hebben ontzettend lang en hard gewerkt aan een dynamische schooldag voor onze kinderen, want daar doen we het voor. En dan is het supergaaf dat al dat werk wordt beloond met een eerste prijs. En nu door! We zijn er nog niet. We nemen na vandaag weer mooie ideeën mee van andere scholen op het gebied van bewegingsonderwijs."

Via Social Media feliciteerde de minister van VWS de winnende scholen.


Winnaar CBS het Lichtpunt Rhoon.JPG


Beste sportpresentatie & kennisbijeenkomst

Bij de opening lieten alle scholen spetterende sportpresentaties zien. De prijs voor de beste sportpresentatie is gewonnen door zowel SO de Ommezwaai uit Arnhem (SO) als De Johannesschool uit Arnhem (PO). Beiden wonnen een clinic van de AirTrack Factory.

Naast de verkiezing vond in de middag een succesvolle kennisbijeenkomst plaats, waarbij kennisdeling onder de vakleerkrachten en schooldirecteuren van de genomineerde scholen centraal stond.


Over de verkiezing 'Sportiefste School van Nederland'

Ieder jaar organiseert de KVLO samen met NOC*NSF, Special Heroes Nederland en Kenniscentrum Sport en Bewegen de verkiezing 'Sportiefste School van Nederland'. Het ene jaar wordt op zoek gegaan naar de sportiefste basisschool en sportiefste speciaal (basis-)onderwijs school en het andere jaar worden de verkiezingen voor het voortgezet onderwijs en voorgezet speciaal onderwijs georganiseerd. 

Doel van deze verkiezing is het waarderen van sportactieve scholen en secties die een buitengewoon goed of innovatief aanbod bewegen en sport voor hun school hebben. Bovendien geeft de organisatie deze scholen graag een podium om andere scholen te inspireren. Uiteraard zijn alle scholen Gezonde Scholen. Bosan, Janssen-Fritsen en Nijha zorgen jaarlijks voor waardecheques voor alle genomineerde scholen.

Meer info over De Sportiefste school is op het eigen sitedeel te vinden.


Meer lezen over dit onderwerp? Klik op onderstaande tag voor meer artikelen:
Klik op onderstaand thema voor meer informatie: