Skip Navigation Linksdetail

KVLONieuwsArtikel

Juridisch: compensatie vakantiedagen zwangerschapsverlof

KVLO Nieuws  |  1 juli 2020

In navolging van de kantonrechter Eindhoven heeft de kantonrechter Midden-Nederland dit op 31 december 2019 in een vonnis bevestigd (De werkgever van de laatste uitspraak kan nog in hoger beroep gaan tegen de uitspraak van de kantonrechter Midden-Nederland).

 
In de cao vo is al opgenomen dat zwangere werkneemsters tijdens hun zwangerschaps- en bevallingsverlof de vakantiedagen gecompenseerd krijgen voor de zomervakantie. Dat recht op compensatie geldt volgens deze kantonrechters dus ook voor de overige schoolvakanties die samenvallen met het zwangerschaps- en bevallingsverlof.
 
Op grond van de uitspraken van de kantonrechters kunnen werkneemsters hun werkgever vragen om zwangerschaps- en bevallingsverlof dat samenvalt met een schoolvakantie te compenseren. Dat geldt ook voor werkneemsters die in het verleden zwangerschaps- en bevallingsverlof hebben genoten dat samenviel met een of meerdere schoolvakanties. Let er op dat er in beginsel een verjaringstermijn van vijf jaar geldt; na de verjaringstermijn vervallen de aanspraken.  
 
Ben jij werkzaam in het vo en heb je zwangerschaps- en bevallingsverlof genoten samenvallend met de schoolvakanties of ga je binnenkort met zwangerschaps- en bevallingsverlof (in het vo)? Neem dan contact op met onze juridische afdeling.Meer lezen over dit onderwerp? Klik op onderstaande tag voor meer artikelen: