Skip Navigation Linksdetail

KVLONieuwsArtikel

Minister roept scholen op de basismaatregelen goed na te leven

KVLO Nieuws  |  24 november 2021

Het kabinet heeft voor het funderend onderwijs een lijst met extra uitwerkingen van de – reeds bestaande – basismaatregelen opgesteld. Uit navraag is gebleken dat het hierbij niet om verplichte uitwerkingen gaat. Het kabinet roept scholen echter met klem op deze - per direct - te hanteren.

Het aantal besmettingen in de samenleving loopt in snel tempo op. Het kabinet heeft 22 november 2021 in een beleidsreactie op basis van het nieuwe advies van het OMT benadrukt dat een goede naleving van de (basis-)maatregelen cruciaal is om het aantal besmettingen omlaag te brengen en strengere maatregelen tijdens de winterperiode te voorkomen. Zie hier de beleidsreactie.

Concrete uitwerking van basismaatregelen die al gelden:
  • Onderwijspersoneel werkt zoveel mogelijk thuis, tenzij zij onderwijs moeten geven of anderszins in het belang van leerlingen op school moeten zijn. Teamvergaderingen en studiedagen vinden dus online plaats;
  • Ouders/verzorgers komen niet in de school, tenzij dit echt niet anders kan;
  • Alle volwassenen houden 1,5 meter afstand van elkaar;
  • Vieringen vinden plaats zonder externe aanwezigen;
Daarnaast blijft iedereen met klachten thuis, totdat een negatieve testuitslag is ontvangen. Iedereen gaat in quarantaine als een huisgenoot, of ander nauw contact, positief is getest.

Daarnaast gelden voor iedereen, dus ook voor de leerlingen, de basismaatregelen: handen wassen, binnenruimtes ventileren, geen handen schudden en bij klachten testen en thuisblijven. Voor personeel in het primair onderwijs en leerlingen en personeel in het voortgezet onderwijs geldt het dringende advies om 2 keer per week preventief een zelftest te gebruiken.

Wat betekent dit voor de lessen bewegingsonderwijs/LO
  • De lessen gaan dus door, zonder beperking; alle andere activiteiten online.
  • 1,5 m afstand tussen volwassenen.
 
Tijdens de lessen doen docenten LO er goed aan zoveel mogelijk afstand te bewaren tot de leerlingen en gymzalen goed te ventileren.

 
 


Meer lezen over dit onderwerp? Klik op onderstaande tag voor meer artikelen: