Skip Navigation Linksdetail

KVLONieuwsArtikel

Over Olympic Moves ’23-24 door Marc van den Heuvel

KVLO Nieuws  |  9 januari 2024

​Door Marc van den Heuvel, projectmanager OM


Na zes jaar heb ik het stokje als projectmanager Olympic Moves van Ivy van Hagen mogen overnemen. Ik heb me sinds begin september met veel enthousiasme gestort op deze uitdagende taak. Om Olympic Moves te behouden, maar ook zeker te kijken waar de behoefte is om het gezamenlijk nog meer uit te bouwen.

Olympic Moves – (Mission Olympic) bestaat als organisatie inmiddels alweer ruim 20 jaar. En nog steeds is de omvang van het deelnemersveld qua scholen groeiende. Na het sluiten van de inschrijving op 10 november waren er ruim 390 inschrijvingen van vo-scholen binnen. Dan zullen we de 400 na toevoegen van een aantal na-in- schrijvers zeker benaderen. Een imposant aantal!

Daarmee wordt de logistieke uitdaging voor zowel de opzet regiofinales als die van de School Final ook weer een stukje groter. Met achttien sporten op het pro- gramma met daarbij in omvang nog steeds groter wordende sporten als voetbal, hockey en 3 x 3 basketbal, een vol programma.

We kunnen dus echt niet zonder het aanbod van enthousiaste scholen en instanties om regiofinales, groot of klein, te willen organiseren. Deze zijn er gelukkig nog altijd. Wel kost het soms moeite in bepaalde regio’s voldoende organisatoren te vinden. Zeker als een vaste partner na een aantal jaar wegvalt. De hoop is dan altijd dat er een andere school of instantie opstaat. In de maand november tot en met half december zal ik naast de indeling voorbereiden, zeker ook kijken waar en hoe we in alle regio’s voldoende organisatieplekken kunnen verkrijgen.

Ook kijken we naar de wensen vanuit het deelnemersveld en naar specifieke uitbreiding van het programma. Tijdens de inschrijving heb ik de Chef de Missions gevraagd naar de behoefte. Naast het invullen van de dit jaar nog demo sporten you.fo of de zwemloop werd ook de keuze ‘anders’ vaak aangevinkt. Ik zal terugkomen bij de betreffende collega’s om daar verdere input voor te krijgen.

Daarnaast blijft het grootste doel van Olympic Moves om gezamenlijk op alle deelnemende scholen zo veel mogelijk leerlingen in beweging te krijgen voor de schoolsport. Juist die eerste fase is zo belangrijk! Hoe enthousiasmeer je je leerlingen, hoe krijg je ook mindere bewegers bij je deelnemers?! Hoe scholen en collega’s dit aanpakken is zeer divers.

Tijdens de School Final staan er uiteindelijk 6000 leerlingen die daar mogen deelnemen als winnaar van de regiofinales. Deze regiofinales zullen dit jaar circa een factor 6 tot 7 groter zijn dan het aantal deelnemers tijdens de regiofinales met dan ruim 36.000 deelnemers. Wat dat betekent voor de eerste fase op de scholen qua aantallen is niet eenduidig aan te geven.

Er zijn scholen die een volledige Olympic Moves beweeg- en projectweek draaien, scholen die toernooien aanbieden of naschoolse sport. Ook zijn er scholen die het initiatief juist laten aan de leerlingen om in te schrij- ven of selecties toepassen. Om hier een duidelijker beeld van te krijgen zullen we ook op dit gebied de Chef de Missions bevragen.

Achterliggende doel is om vooral ook de minder vaak bewegende leerlingen te laten deelnemen. Laagdrempelig door middel van een leuk toernooitje of naschoolse sport helpt zeker. Maar ik besef daarbij dat veel collega’s zouden kunnen zeggen “we hebben het al zo druk” met alle niet-lesgeeftaken die erbij komen. Toch hoop ik dat eenieder beseft dat juist deze activiteiten leiden tot meer bewegen en plezier van bewegen voor alle leerlingen op school. Ik zet me daar graag voor in. Jarenlang zelf als deelnemer en organisator van regiofinales en nu in deze functie.

Ik hoop dat we gezamenlijk weer een prachtige editie kunnen beleven!


Meer lezen over dit onderwerp? Klik op onderstaande tag voor meer artikelen: