Skip Navigation Linksdetail

KVLONieuwsArtikel

Tweede Kamer stemt voor wettelijk twee uur bewegingsonderwijs per week in het PO!

KVLO Nieuws  |  1 juli 2020

Persbericht..

Tweede Kamer stemt vóór verplichte twee uur bewegingsonderwijs in PO

Dinsdag 4 februari jl. vonden in de Tweede Kamer de stemmingen plaats over een aantal amendementen die Kamerleden hadden ingebracht bij de behandeling van de wet op het primair onderwijs en enkele andere wetten i.v.m. actualisering van de deugdelijkheidseisen funderend onderwijs.

Tweede Kamerlid Rudmer Heerema (VVD) bracht met een amendement als deugdelijkheidseis twee uur bewegingsonderwijs per week in. Zijn collega van de SP, Michiel van Nispen, sloot zich als medeondertekenaar aan bij het amendement. Beide Kamerleden hadden al eerder afzonderlijk met een initiatiefnota en wetswijziging gepleit voor meer en beter bewegingsonderwijs. Sinds 2013 was afgesproken dat alle scholen minimaal twee uur bewegingsonderwijs per week zouden geven, gegeven door bevoegde leerkrachten. Ondanks deze goede voornemens en intenties is daar niets van terecht gekomen. Nog steeds geeft een kwart van de scholen geen twee uur bewegingsonderwijs, omdat ze het geen prioriteit geven, aldus een recent onderzoeksrapport. Volgens de KVLO, die zich al zeker 20 jaren inzet voor een wettelijke borging van het aantal lesuren in het PO, zoals dat ook voor het VO geldt, werd het hoog tijd nu eindelijk eens door te pakken.

De spanning bij de stemming was voelbaar en de opluchting en blijdschap groot toen bleek dat jl. dinsdag een meerderheid van de Kamer het amendement steunde.

De Koninklijke Vereniging voor Lichamelijke Opvoeding (KVLO) dankt de Tweede Kamer en in het bijzonder de leden Rudmer Heerema (VVD) en mede-indiener Michiel van Nispen (SP) voor hun geduld, vasthoudendheid en gezamenlijke inspanning voor goed en voldoende bewegingsonderwijs, zodat alle kinderen in Nederland een leven lang met plezier kunnen bewegen en sporten.

De KVLO wil graag meewerken om de scholen te helpen bij de invoering van minimaal twee uur bewegingsonderwijs en een extra beweeg- en sportaanbod rondom de school.

Het amendement is hieronder te downloaden..Zie ookMeer lezen over dit onderwerp? Klik op onderstaande tag voor meer artikelen: