Skip Navigation Linksdetail

KVLONieuwsArtikel

Videoregistratie webinars PTA LO in coronatijd en akoestiek

KVLO Nieuws  |  22 april 2021
Op 15 en 22 maart zijn er door de KVLO webinars aangeboden over de onderwerpen PTA LO in coronatijd en akoestiek. Van beide is een videoregistratie gemaakt.

1. Webinar PTA LO in coronatijd op maandag 15 maart 2021

De KVLO kreeg de afgelopen maanden veel vragen over of en hoe het PTA in de bovenbouw LO (h/v) en LO1 (vmbo) aangepast mag worden. Examenklassen kregen de afgelopen maanden fysiek les op school, maar veelal nauwelijks lessen LO(1). Nu scholen vanaf begin maart weer open zijn, is het de vraag wat je dit schooljaar volgens de inspectie van OC&W nog aan moet bieden.

Het webinar duurde bijna een uur en bestond uit drie delen:
  • Welke problemen worden ervaren met het PTA LO(1)?
  • Waar moet het PTA aan voldoen?
  • Hoe mag je het PTA aanpassen?
De oplossingen liggen in het opschonen van het programma naar wat leerlingen minimaal moeten doen om aan alle eindtermen te voldoen. Beperk je in het PTA tot wat beslist noodzakelijk is, zodat leerlingen met een volledig schoolexamen LO(1) voldoen aan alle eindtermen LO of kerndoelen LO1.

In deze coronatijd zijn de struikelblokken de binnen-activiteiten waarbij leerlingen onderling en de docent LO 1,5 m afstand moeten blijven houden. Zelfverdediging met fysiek contact, turnen waar hulpverlenen noodzakelijk is en indoorspelen vormen de grootste obstakels om naar behoren af te sluiten. Bij de examenvakken BSM (havo) en LO2 (vmbo) komt daar het onderdeel stage nog bij, aangezien veel sportverenigingen strenge beperkingen hebben en alleen buiten sporten mogelijk is.

Als KVLO stellen we de fysieke activiteiten en ervaringen voorop in plaats van (te snel) terug te vallen op vervangende theoretische opdrachten. Nu we sinds maart weer fysieke lessen LO(1) kunnen aanbieden, zijn docent LO creatief en inventief genoeg om daar passende oplossingen bij te vinden.

Voor € 5,- kun je de link van het gehele webinar ontvangen. Deze is aan te vragen via scholing@kvlo.nl.

2. Webinar akoestiek op maandag 22 maart 2021

De KVLO weet dat akoestiek in de top 3 staat als het gaat om gebreken op de werkplek van de docent bewegingsonderwijs. Dat werd bevestigd door de peiling huisvesting van november j.l. waarin 44% in het PO aangeeft dat de akoestiek op orde is. In het VO is dat 52%. Dat we hier als KVLO aandacht aan besteden is dus volkomen terecht. Je zaal is je leermiddel en je werkplek en deze dient veilig en gezond te zijn.

Tijdens het webinar namen diverse experts de deelnemers mee in verschillende thema’s rondom akoestiek:
  • Wat is geluid en akoestiek?
  • Hoe maak je gevoel meetbaar?
  • Wat is een goede meting?
  • Wat kunnen we met de uitslag van een meting?
  • Hoe maak je dit bespreekbaar met je werkgever en wat mag je van je werkgever verwachten?
  • Welke oplossingen zijn er?
Uiteraard werden alle bovenstaande vragen beantwoord en door de diverse experts toegelicht.

Van deze webinar is een verkorte versie hieronder te zien. De volledige versie kan (voor 10 euro) aangevraagd worden via scholing@kvlo.nl.
Meer lezen over dit onderwerp? Klik op onderstaande tag voor meer artikelen: