Skip Navigation Linksdetail

KVLONieuwsArtikel

Werkgever weigert een volledig hersteldmelding. Mag dit?

KVLO Nieuws  |  24 januari 2024

Het komt in de praktijk nogal eens voor dat een werkgever weigert een werknemer die lange tijd ziek is geweest en zich vervolgens hersteld meldt en zijn werkzaamheden weer volledig hervat, voor 100 procent beter te melden. Soms kiest een werkgever ervoor deze medewerker nog een tijdje voor een klein percentage arbeidsongeschikt te houden. Ook als een werknemer maar voor een klein deel zijn taken niet kan uitvoeren, is hij arbeidsongeschikt op grond van art. 7:629 BW. De loondoorbetalingsverplichting, waartoe de werkgever verplicht is, stopt na 104 weken arbeidsongeschiktheid. Daarnaast is ook het opzegverbod uit art. 7:670 lid 1 BW niet meer geldig na 104 weken arbeidsongeschiktheid als gevolg van ziekte.

Welk belang heeft de werkgever bij het laten doorlopen van de arbeidsongeschiktheid van de werknemer, terwijl deze eigenlijk al zijn werkzaamheden weer zonder medische problemen kan verrichten?

Bij een onderbreking van de arbeidsongeschiktheid korter dan vier weken worden de ziekteperiodes samengeteld, zo blijkt uit art. 7:629 lid 10 BW. Wanneer iemand echter hersteld is gemeld, zijn werk gedurende vier weken volledig heeft hervat en vervolgens uitvalt, begint een nieuwe ziekteperiode te lopen en daarmee een nieuwe loondoorbetalingsverplichting van 104 weken voor de werkgever. 

Sommige werkgevers achten een hersteld melding risicovol en willen in de praktijk eerst even aanzien of deze werknemer daadwerkelijk in staat is zijn werkzaamheden weer volledig op te pakken. Om deze reden houden ze de werknemer soms langer ziek dan feitelijk het geval is. Dit is onacceptabel en in strijd met goed werkgeverschap.

Onlangs is hier door de kantonrechter te Den Haag korte metten mee gemaakt. Het betrof een uitspraak van 6 juni 2023. In deze zaak zit er tussen de volledige herstelmelding door de werkgever en de nieuwe ziekmelding door de werknemer maar een week, terwijl de werknemer op dat moment al meer dan twee maanden voor 99,99% hersteld is gemeld. Afhankelijk van de juiste datum van de hersteldmelding is er dus al dan niet een nieuwe loondoorbetalingsverplichtings- periode voor de werkgever gestart.

Vordering en verweer
De werknemer vordert bij de rechter de werkgever te veroordelen om hem per 8 september 2022 met terugwerkende kracht volledig hersteld te melden op grond van de rapportage van de bedrijfsarts van die datum. De werkgever verweert zich door te stellen dat uit de genoemde rapportage voortvloeit dat er op dat moment nog geen zicht was op duurzame inzetbaarheid van de werknemer. Dit was voor de werkgever aanleiding en rechtvaardiging om de werknemer voor 0,01% arbeidsongeschikt te houden.

Oordeel van de kantonrechter
De kantonrechter stelt dat uit de rapportage van de bedrijfsarts blijkt dat er vanaf 8 september 2022 geen sprake meer was van ziekte (in medische zin). Daarnaast volgt uit diezelfde rapportage van de bedrijfsarts niet dat er daadwerkelijk werkgerelateerde aspecten zijn, die een duurzame inzetbaarheid van
de werknemer belemmeren. Op basis van deze overwegingen komt de kantonrechter tot de conclusie dat de werknemer vanaf 8 september 2022 niet meer arbeidsongeschikt was als gevolg van ziekte. Dit betekent dat werkgever geen vrije beleidsruimte had om werknemer niet volledig hersteld te melden. De vordering van werknemer om vanaf 8 september 2022 met terugwerkende kracht volledig hersteld gemeld te worden, wordt dan ook toegewezen.

Conclusie
Wanneer er volgens de bedrijfsarts geen medische beperkingen meer zijn voor een werknemer bij het uitvoeren van zijn werk, is het niet toegestaan een werknemer voor een (klein) percentage arbeidsongeschikt te houden. Dit laatste ter voorkoming van het starten van een nieuwe ziekteperiode – en als gevolg daarvan een nieuwe periode van loondoorbetalingsverplichting. Het oordeel van de bedrijfsarts is hierin dan ook van groot belang. Loop je tegen de situatie aan dat de werkgever weigert je volledig hersteld te melden wanneer je hierom vraagt en weer volledig aan het werk bent, verzoek dan de bedrijfsarts zich hierover duidelijk uit te spreken in zijn rapportage. 

Ook kun je natuurlijk contact opnemen met de juridische afdeling van de KVLO: juristen@kvlo.nl​



Meer lezen over dit onderwerp? Klik op onderstaande tag voor meer artikelen:
Klik op onderstaand thema voor meer informatie: