Skip Navigation Linksdetail

KVLONieuwsArtikel

Wist je dat juridisch.. zittenblijven

KVLO Nieuws  |  24 maart 2022

Wist je dat een leerling (mede ook) kan blijven zitten op basis van een onvoldoende voor lichamelijke opvoeding? In 2015 deed de Rechtbank Noord-Holland een uitspraak waarin dat door de rechter werd bevestigd. 

De betreffende leerling had een onvoldoende voor wiskunde (5,4) en een onvoldoende voor het vak lichamelijke opvoeding (5,3). De docentenvergadering van de school heeft naar aanleiding van de onvoldoendes de overgang van de leerling (bespreekgeval) besproken en is tot de conclusie gekomen dat er geen vertrouwen was dat leerling havo-4 en 5 succesvol zou kunnen doorlopen. 

De ouders spanden een zaak aan tegen de school om overgang van de leerling naar havo-4 alsnog af te dwingen. De ouders lijken daarmee het vak lichamelijke opvoeding als een ‘bijvak’ te presenteren maar daar denkt de rechter anders over. Een leerling kan dus (mede ook) blijven zitten op het vak LO. 


Wil je meer weten en over alle overwegingen van de rechter en de ins- en outs van de zaak, google dan ECLI:NL:RBNHO:2015:7729 .  

 
Dhr. mr. M.G.M. Segers
Juridische afdeling KVLO


Wil jij meepraten over cao-zaken en onze onderhandelaars voorzien van input? Meld je dan aan voor het digitale KVLO Opiniepanel Arbeidsvoorwaarden voor jouw onderwijssector (PO, VO, mbo, hbo). Voor meer informatie of aanmelding: corry.dijkstra@kvlo.nl of 030-6937671.


Meer lezen over dit onderwerp? Klik op onderstaande tag voor meer artikelen: